Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 13.8.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 101 Vastaus kirjelmään ja adressiin koskien muutoksia Pohjolan ja Pispan lähitorien toiminnassa 

TRE:2263/05.01.00/2024

Valmistelija

  • Puskala Tarja, Hyvinvointijohtaja
  • Karojärvi Hanna, Kehittämispäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämispäällikkö Hanna Karojärvi, puh. 040 800 7410, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunki on 23.4.2024 vastaanottanut kaupungin päättäjille osoitetun adressin, joka koskee Pohjolan sekä Pispan kädentaitopajojen ja kuntosalien toiminnan jatkumista sekä pormestarille osoitetun, Tampereen seudun eläkkeensaajat ry:n allekirjoittaman kirjelmän samasta aiheesta. Adressit ja kirjelmät käsitellään hallintosäännön mukaan kuntalaisaloitteen tapaan.  

Adressissa ja kirjelmässä viitatut lähitorit (mukaan lukien Pohjola ja Pispa) sekä lähitoreilla järjestettävät kädentaitopajat sekä kuntosalitoiminta ovat vuoden 2023 alusta siirtyneen Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) vastuulle. Pirha on ilmoittanut lähitoritoiminnan päättymisestä Pohjolan ja Pispan toimipisteissä syksyn 2024 aikana.  

Pohjolan ja Pispan lähitorit toimivat Tampereen Kotilinnasäätiö sr:n tiloissa. Lähitorien kuntosalien ja kädentaitopajojen aiemmin kaupungin omistama irtaimisto siirtyi kaupungilta hyvinvointialueelle vuoden 2023 alussa. Hyvinvointialue on linjannut, ettei askartelu- tai kuntosaliharrastustoiminnan ohjaaminen enää jatkossa kuulu hyvinvointialueen lakisääteisiin hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen tehtäviin. Poistuneen kädentaito-ohjaajien resurssin tilalle on kaupungin toimesta vuodelle 2024 hankittu kulttuuri- ja liikuntarahaston mahdollistamana ostopalveluna korvaavaa kurssimuotoista toimintaa kyseisiin tiloihin sekä muillekin lähitoreille. 

Kaupunki on käynyt Kotilinnasäätiön sekä hyvinvointialueen kanssa keskusteluja kuntosaliohjausten ja kädentaitokurssien mahdollisesta järjestämisestä Pohjolan ja Pispan tiloissa mikäli kyseiset tilat ja välineet ovat edelleen käytettävissä. Kaupungin liikuntapalvelut voisi vuokrata tuntiperusteisesti kyseessä olevia kuntosalitiloja Kotilinnasäätiöltä ryhmätoimintaan, jonka ohjauksesta kaupunki vastaisi. Näin voitaisiin tarjota jatkuvuutta ohjaustoimintaan kyseisten lähitorien kuntosaleille.  

Pirha jatkaa lähitoritoimintaa Tampereella useissa yksiköissä ja mukaan tulee myös liikkuvaa lähitoritoimintaa. Neuvottelut ja yhteinen suunnittelu näiden lähitorien sekä niiden palveluiden osalta jatkuvat edelleen. Sekä kädentaitokurssien että mahdollisen liikunnanohjauksen lisääminen ovat kuitenkin palvelulisäyksiä, jotka lisäävät kaupungin menoja. Tampereen kaupunki tekee Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa hyvää yhteistyötä molempia osapuolia haastavassa talouden tilanteessa ja säästöpaineissa. Kaikkiin Pirhan tekemiin muutoksiin kaupunki ei kuitenkaan voi vastata lisäämällä palveluita omaan palvelutarjontaansa. 

Tampereen Eläkkeensaajat ry:n kirjelmä on tämän asian liitteenä. Kyseisestä liitteestä on peitetty henkilötietoja. Lisäksi liitteenä on adressi allekirjoituksineen sekä asiakirja, joka sisältää adressin saatetekstin, adressiin kirjoitettuja kommentteja sekä lisätietoa lähitorien toiminnasta. Allekirjoituksia sisältävän liitteen verkkojulkisuutta on rajoitettu, sillä se sisältää runsaasti henkilötietoja. Asiakirja, joka sisältää adressin saatetekstin, adressiin kirjoitettuja kommentteja sekä lisätietoa lähitorien toiminnasta, on salassa pidettävä. Salassapidon peruste: Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta (621/1999) 24.1 § 32-kohta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Etu-Seppälä Jukka, Liikunta- ja nuorisojohtaja

Adressi ja kirjelmä liittyen Pohjolan ja Pispan kuntosalitoiminnan ja kädentaitopajojen toiminnan turvaamiseen merkitään tiedoksi. Lähitoritoiminta kuuluu Pirkanmaan hyvinvointialueen järjestämisvastuulle. Kaupunki voi osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työn kokonaisuutta järjestää toimintaa lähitoreille.

Adressiin ja kirjelmään annetaan perustelutekstin mukainen vastaus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Ulla-Leena Alppi ehdotti, että asia jätetään pöydälle. Pöydällepanoehdotus raukesi kannattamattomana.

Tiedoksi

Tampereen seudun eläkkeensaajat ry, Hanna Karojärvi, Tarja Puskala, Jaakko Laurila

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)