Yhdyskuntalautakunta, kokous 27.8.2024

§ 219 Poikkeamishakemus VIII (Särkänniemi), Paasikivenkatu 2b, sillan rakentaminen 

TRE:3128/10.03.01/2024

Valmistelija

  • Karppinen Elina, Asemakaavapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Frida Piuva, puh. 040 154 8964, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL 58 § 1 momentin säännöksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa.

Rakennetaan jalankulkusilta Mustalahden satamasta Särkänniemeen.

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE

”Särkänsillan yleissuunnitelma perustuu 2022 laadittuun ideasuunnitelmaan, jossa esitettiin sillan esteettiset perusteet sekä kantavana ideana toimivat reittiyhteydet alas huvipuiston uudelle pääportille sekä ylös Näsinneulan suuntaan.

Särkänsilta kytkee sijainnillaan Särkänniemen kiinteäksi osaksi kaupunkia, huomioiden Särkänniemen uuden asemakaavan ja palvellen muitakin liikkujia kuin huvipuistoon tulijoita. Särkänsilta tulee parantamaan kävelyn edellytyksiä alueella ympäri vuoden, huvipuiston aukioloajoista riippumatta.

Särkänsilta suunniteltiin jalankulun käyttöön. Siltaa ei mitoitettu ajoneuvoliikenteelle, eikä sillan tarvitse toimia pelastustienä.

Kortelahden satama-altaassa Särkänsillan ali mahdollistetaan enintään kaksi metriä korkeiden veneiden tai alusten kulku. Korkeampien alusten laituripaikat tulevat sijaitsemaan Särkänsillan itäpuolella.

Sillalle on suunniteltu noin kuuden metrin hyödyllinen leveys, jotta toiminnallisuus ruuhkautuvissakin tilanteissa voidaan taata ja jotta sillalla on mahdollista myös viipyillä. Sillan Särkänniemeä kohti johtava alempi haara muodostaa esteettömän reitin yli Kortelahden satama-altaan. Näsinneulalle johtavaa ylempää haaraa ei ole mahdollista toteuttaa esteettömänä suuren korkeuseron vuoksi, mutta esteetön reitti Näsinneulalle on mahdollista toteuttaa hissillä alemman haaran kautta.

Poikkeamaa haetaan asemakaavassa olevan silta-alueen ylityksestä. Sillan alempi haara johtaa Särkänniemen huvipuiston tulevalle pääsisäänkäynnille ja satama-altaan pohjoispuolen kävelyalueelle, jolloin raja ylittyy.

Särkänsillan vesilupa on vireillä, koska siltapilarit on suunniteltu satama-altaaseen.’’

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu kaupungin toimesta. Naapurit on kuultu myös rakennuslupaa varten. Hakemus on kuulutettu Aamulehdessä 13.06.-27.06.2024. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Tontti 837–108–9906–0 on asemakaavassa osoitettu satama-alueeksi, jolle saadaan rakentaa satamatoimintoja, vesiurheilua ja -liikennettä sekä huvi- ja viihdepalveluita palvelevia rakennuksia, rakennelmia ja laitteita. Kortelahden satama-altaan ylle on merkitty silta-alue. Siitä poiketen sillan alempi haara ylittää silta-alueen. 

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti

  1. aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;
  2. vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;
  3. vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai
  4. johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

 

ASEMAKAAVOITUS

Tontti sijaitsee Särkänniemen alueella, rajautuen pohjoisessa Särkänniemen huvipuistoalueeseen, idässä satama- ja suojaviheralueeseen, lännessä ja etelässä katualueisiin. Tontilla sijaitsee kioskirakennus, satamamakasiini ja tanssipaviljonki. 

Sillan rakentaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Hankkeesta on saatu kaupunkikuvatoimikunnan lausunto, jonka mukaan hanke voi edetä kaupunkikuva-arkkitehdin ohjauksessa.

Tampereen kaupungilla olevien tietojen mukaan rakennuspaikalla ei ole arvokkaita luontokohteita, joten poikkeaminen asemakaavasta ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista. Hakija on saanut ELY-keskukselta lausunnon vesilain mukaisesta luvan tarpeesta.

Rakennuspaikalla sijaitsevat Mustanlahden ja Kortelahden satamat sekä Mustanlahden satamamakasiini ovat Pirkanmaan rakennetun ympäristön kohteita. Silta poikkeaa silta-alueesta Särkänniemen päässä, joten poikkeaminen asemakaavasta ei vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.

Vaikutuksiltaan merkittävänä rakentamisena pidetään ympäristöstään täysin poikkeavaa rakentamista, kuten 
kerrostalon rakentamista omakotialueelle tai suuren päivittäistavarakaupan perustamista. Nyt on kyse käyttötarkoitukseltaan asemakaavan mukaisesta sillan rakentamisesta. Poikkeaminen asemakaavasta ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Ottaen huomioon hakijan selvityksen asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen silta-alueesta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. 

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

LIITTEET:

Kartat: Sijaintikartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Poikkeamislupahakemus sijaitsee osoitteessa Paasikivenkatu 2b. Kohteen kaakkoissuunnalla on aikaisempi lupahakemus, joka on saanut myönteisen päätöksen vuonna 1997. Kohteen luoteissuunnalla on myös aikaisempi lupahakemus, joka on saanut myönteisen päätöksen vuonna 2023. Lisäksi kohteen pohjoissuunnalla on neljä aikaisempaa lupahakemusta, joista yksi on saanut myönteisen päätöksen vuonna 2017, ja loput kolme vuonna 2023. Asemakaavassa tontin pääkäyttötarkoitus satama-alue, jolle saadaan rakentaa satamatoimintoja, vesiurheilua ja -liikennettä sekä huvi- ja viihdepalveluita palvelevia rakennuksia, rakennelmia ja laitteita. Satama-altaan ylittävälle silta-alueelle ei ole osoitettu erikseen rakennusoikeutta.
Poikkeamishakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot.
Lausunnot: ELY-keskus, Kaupunkikuvatoimikunta. 
Suunnitelmat: Jalankulkusilta lähtee Mustalahdentorilta ja silta haarautuu kahtia satama-altaan yllä. Alempi haara johtaa Särkänniemen huvipuiston uudelle pääsisäänkäynnille ja ylempi haara kulkee Näsinneulalle.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Myönnetään tontille 837–108–9906–0 lupa saada poiketa asemakaavan mukaisesta silta-alueesta sillan rakentamiseksi hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti VIII (Särkänniemi) kaupunginosassa, osoitteessa Paasikivenkatu 2b.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Eskelisen esteellisyys päättyi ja hän palasi kokoukseen.

Eriävä mielipide

  • Tiina Leppänen-Kaarsalo

Esteellisyys

  • Riina-Eveliina Eskelinen ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 1 momentin 5) kohdan perusteella. Eskelinen poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Petri Rajala saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana.

Tiina Leppänen-Kaarsalo ehdotti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Ehdotus raukesi kannattamattomana.

Elina Karppinen ja Petri Rajala poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen.

 

Tiedoksi

Hakija, Pirkanmaan ELY-keskus

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Valitusoikeus on:

1) viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
2) sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
3) sillä, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa;
4) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen);
5) kunnalla ja naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa;
6) toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhdistyksellä, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen; sekä
7) viranomaisella toimialaansa kuuluvissa asioissa.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätöksen antamispäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.