Yhdyskuntalautakunta, kokous 13.8.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 195 Suunnittelutarvehakemus tilalle Hautausmaa 837-704-1-7, Teiskon kirkkotie 113, huoltorakennuksen rakentaminen 

TRE:1115/10.03.01/2024

Valmistelija

  • Hastio Pia, Yleiskaavapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Kaavainsinööri Hilkka Takalo, puh. 050 562 0345, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Haetaan lupaa rakentaa asemapiirroksen periaatteen mukaan kerrosalaltaan noin 200 m2 suuruinen Teiskon kirkon huoltorakennus 6419 m2 suuruiselle tilalle Hautausmaa 837-704-1-7.

Aiottu rakennuspaikka sijaitsee MRL 16 §:n tarkoittamalla suunnittelutarvealueella, jolla on syytä ryhtyä erityisiin toimenpiteisiin, kuten teiden, vesijohdon tai viemärin rakentamiseen taikka vapaa-alueiden järjestämiseen. Alueelle myönnettävän rakennusluvan erityisenä edellytyksenä on MRL 137 §:n mukaan, että rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle, on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen, liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta. Edellytyksenä on myös, että se on sopivaa maisemalliselta kannalta eikä se vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista.

Alue on rakennusjärjestyksen 4 § mukaista suunnittelutarvealuetta.

Esitetty uudisrakentaminen on Teiskon kirkonseudun osayleiskaavan mukaista rakentamista.

Kiinteistörekisterin mukaan tilan Hautausmaa 837-704-1-7 pinta-ala on 6419 m2 ja se on rekisteröity 6.11.1920. Kiinteistö koostuu kahdesta palstasta. Kiinteistön omistaa Tampereen evankelisluterilainen seurakuntayhtymä.

KUULEMINEN

Kaupunki on kuullut hankkeen johdosta rajanaapureita erillisellä kirjeellä 4.3.2024. Hakemukseen tuli kaksi muistutusta. Muilla rajanaapureilla tai osallisilla ei ollut huomauttamista hankkeesta.

Muistutuksessa 1 tuotiin esille muun muassa seuraavia asioita:

  • Kirkon alueen kokonaisrakentaminen huomioon ottaen nyt esitetty suunnitelma toisi liian tiivistä rakentamista tontille.
  • Rakentaminen suunnitelman mukaan pilaisi kulttuurimaiseman ja vaarantaisi tontin luontoarvot.
  • Huolto-/sosiaalitilan rakentaminen kirkon läheisyyteen on perusteltua, mutta rakentamisessa tulee huomioida rakennusmassan sijoittaminen tontille kulttuuriympäristön vaatimusten mukaisesti ja alueen luontoarvot sekä asianmukainen jätevesiratkaisu, joka suunnitelmasta puuttuu. Myös vanhan seurakuntatalon kohtalo on ratkaistava ennen uutta rakentamista.
  • Hakijalle on jo myönnetty samaan käyttötarkoitukseen suunnittelutarveratkaisu samalle tontille Teiskon kirkkotien eteläpuolelle ja lupa rakentaa suunniteltua suurempi, 250 m2 kokoinen rakennus vastaavaan käyttötarkoitukseen.
  • Käyttötarkoitukseltaan päällekkäisten rakennuslupien ja kookkaiden rakennusten vyyhti hakijan alueella on kokonaisuudessaan selvitettävä ennen uutta lupaa.
  • Lisäksi muistuttaja asettaa ehtoja lupahakemukselle esim. vanha seurakuntatalo tulee olla purettuna ennen luvan myöntämistä, jätevesiratkaisun esittäminen suunnitelmiin jo st-vaiheessa, esitettyä rakennusta tulee madaltaa (peittää muistuttajalta näkymän kirkolle ja järvelle, kulttuuriympäristön luonne häiriintyy), rakennusta siirrettävä länteen ja mahdollisesti etelään, jotta kolopuut saavat tarvitsemansa suojavyöhykkeen.
  • Muistuttajan liitteiksi lisäämät ELY:n lausunto ja Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös rakentamisesta koskevat vuoden 2018 poikkeuslupahakemusta alueelle (omakotitalojen rakentaminen), joten ne eivät koske tätä huoltorakennuksen rakentamista. Muut seikat, kuten luontoarvot, on otettu huomioon tässä hakemuksessa.

 

Muistutuksessa 2 tuotiin esille muun muassa seuraavia asioita:

  • Parhaiten kulttuuri- ja luontoarvot toteutuvat, kun mahdollinen uudisrakentaminen sijoitetaan vanhan seurakuntatalon tilalle. Tällöin kulttuuriympäristö säilyy pääosin ennallaan rakennusmassan säilyessä pitkäaikaisella paikallaan kulttuuriympäristössä. Kulttuuriympäristöön ei myöskään tule liian suurta katkeamista liian tiheän rakentamisen tai kulttuuriympäristöä rikkovan rakentamisen sijoittelun seurauksena ja ympäröivän metsikön säästäminen kokonaisuudessaan suojelee parhaiten luonnon monimuotoisuutta ja vaalii alueen kulttuuri- ja luontoarvoja. Lisäksi parkkialueen säästäminen kokonaisuudessaan palvelee kirkon vieraiden tarpeita.
  • Mikäli uudisrakentaminen sijoitetaan edellä mainitusta poiketen Teiskon kirkkotie 113 alueen koilliskulmaan hakemuksen suunnitelman mukaisesti, tulisi rakentamisen sijoittelua tai kokoa sopeuttaa siten, että nykyinen metsikkö siinä olevine luonnonsuojelukohteineen, eli kolopuut suojavyöhykkeineen säilytetään.

 

Hakija on antanut vastineensa muistutuksiin:

”Messukylän seurakunta on luopunut seurakuntatalon käytöstä ja se tullaan myöhemmin purkamaan. Purkamiselle ei vielä ole aikataulullista suunnitelmaa. Rakennusta on tähän asti tarvittu mm. siellä olevien wc-tilojen vuoksi. Purkaminen on mahdollista aikaisimmillaan, kun kirkon viereen rakennettava wc-rakennus on valmistunut. Seurakuntatalon paikalle on aiemmin suunniteltu asuinrakennuksia, mutta tähän liittyvä esitetty muutos kaatui valituksiin. Seurakuntatalon rakennuspaikan tulevaisuus on toistaiseksi auki, mutta paikka ei keskeisyyden ja näkyvyyden vuoksi ole luonteva hautausmaahuollon tarpeisiin.

Hautausmaahuollolla on vanha kevytrakenteinen varasto ja ulkosäilytystilaa Kirkkotien pohjoispuolella parkkipaikkojen yhteydessä ’tontin’ takaosassa.

Paikka on mahdollisimman vähän näkyvissä arvokkaaseen kulttuurimaisemaan ja on siksi luonteva sijoituspaikka hautausmaatoimintaa tukevalle toiminnalle. Esitetty sijoitus muuttaa varsin vähän myös olemassa olevaa luontoa.

Esitetty suunnitteluratkaisu on hallina varsin maltillisen korkuinen. Riittävä korkeus mahdollistaa myös sen, että halli voidaan lattiapinta-alan osalta voidaan pitää kompaktina.” 

Hakijan perustelut hakemuksensa tueksi:

"1. Vanhat huoltorakennukset ovat tulleet käyttöikänsä päähän, eivätkä kyseiset rakennukset täysin palvele nykyajan tarvetta.

2. Seurakunnan työntekijöiltä puuttuu osittain tai kokonaan Teiskosta asianmukaiset sosiaalitilat, jotka toteutettaisiin uuteen rakennukseen.

3. Kiinteistön huolto- ja ylläpito vaatii monenlaisia työvälineitä ja -laitteita, jotka vaativat mm. sään kestävän säilytyksen, mutta esimerkiksi myös kaluston huoltotilat. 

Tulevat hankkeet:

Teiskon kirkkotien eteläpuoleiselle alueelle, kirkon läheisyyteen rakennetaan pääasiassa yleisöä ja vierailijoita palveleva rakennus. Kyseisessä rakennuksessa on monikäyttötila (työntekijöiden arkisto-/toimistotila ja mahdollisesti morsiustila), siivouskomero sekä yleisölle WC-tilat (LE-WC, yht. 2 kpl). Kohteen rakennusoikeudellinen kerrosala on 39 m2. 

Olevat rakennukset:

Messukylän seurakunta on luopunut Teiskon seurakuntakodin (Teiskon kirkkotie 113) käytöstä. Rakennus on sisäilmaongelmainen, huonokuntoinen ja teknisen käyttöikänsä päässä eikä sitä tulla korjaamaan. Rakennukselle on lisäksi haettu purkulupa. (Lupa on rauennut). Rakennuksen koilliskulmassa olevia wc-tiloja on kunnostaan huolimatta toistaiseksi vielä käytetty, kun alueella ei ole muuta wc-tilaa. Tämäkin käyttö päättyy uusien tilojen rakentamisen myötä. 

Vesihuolto:

Kohteen vesihuollossa hyödynnetään olevaa siirtoputkea ja Teiskon pappilasta tulevaa puhdistettua juomavettä. Siirtoputki on rakennettu nykyisen seurakuntatalon tarpeisiin ja tätä jatketaan huoltorakennukselle asti.

Vaihtoehtoinen ratkaisu on järjestää tälle kohteelle vesihuolto tien alituksena Teiskon kirkkotien eteläpuolelta olevasta porakaivosta. Kyseisen ratkaisu vaatii veden puhdistamista ennen jakelua yhteisesti sosiaalirakennukselle, kirkolle ja hallirakennukselle.” 

Yleiskaavoitus:                                           

Aiottu rakennushanke sijoittuu Teiskon kirkon yhteyteen olemassa olevan seurakuntatalon viereiselle kiinteistölle.

Maakuntavaltuuston 27.3.2017 hyväksymässä Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040 tila sijoittuu maaseutualueelle sekä on osa maakunnallisesti arvokasta kulttuurimaisemaa (Teiskon-Asuntilan kulttuurimaisema). Teiskon kirkkotien eteläpuoleinen Hautausmaan kiinteistön palsta on osa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (Teiskon kirkko ja Teiskolan kartano).

Kaupunginvaltuuston 19.4.2021 hyväksymässä, lainvoimaisessa (25.11.2022) Pohjois-Tampereen strategisessa yleiskaavassa tila sijoittuu kyläalueelle, joka on muuta maaseutua tiiviimmän rakentamisen alue. Alueelle sijoittuu asutusta ja siihen liittyviä palveluita sekä ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomia yritys-, työskentely- ja teollisuustiloja. Alueella tulee huomioida olemassa olevien maatilojen toiminta.

Uudisrakennuksen rakennuspaikan pinta-alan tulee olla vähintään 5000 m2. Mikäli alueella on keskitetty vesi- ja viemäriverkosto, rakennuspaikan pinta-alan tulee olla vähintään 2000 m2.

Uudisrakentaminen ratkaistaan pääsääntöisesti suunnittelutarvepäätöksellä, rakennuspaikkojen enimmäismäärä perustuu emätilatarkasteluun. Emätilatarkastelua ei tämän hakemuksen yhteydessä ole tarpeen tehdä, koska ei ole kyse asuinrakentamisesta.

Alue on myös maakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä (Teiskon-Asuntilan ja Taulaniemen-Padustaipaleen kulttuurimaisema). Alueen rakentamisessa ja muussa maankäytössä tulee ottaa huomioon arvokas kulttuuriympäristö ja välttää sen ominaispiirteiden muuttamista. Alueelle sijoittuvissa merkittävissä hankkeissa on kuultava museoviranomaisia ja Pirkanmaan ELY-keskusta.

Alue on myös maatalouden ydinaluetta. Alue on ensisijaisesti maatalouden elinkeinoaluetta, jolla peltoalueet on pyrittävä säilyttämään avoimina. Alueelle sijoittuva mahdollinen rakentaminen ja muu toiminta on pyrittävä sijoittamaan niin, ettei se aiheuta häiriötä maatalouden harjoittamiselle.

Alue on myös osa kehitettävää matkailukokonaisuutta. Alueella on erityisiä edellytyksiä matkailu- ja virkistystoiminnan kokonaisvaltaiselle kehittämiselle. Alueella tulee tukea matkailua edistäviä hankkeita ja niitä yhdistävien reitistöjen muodostamista.

Ympäristöministeriön 31.5.1999 vahvistamassa Teiskon kirkonseudun osayleiskaavassa Teiskon kirkon pohjoispuolinen ja osittain eteläpuolinenkin alue on merkitty julkisten palvelujen ja hallinnon alueeksi (PY). Osayleiskaavassa rakennuspaikalle ei ole määritelty rakennusoikeutta.

Rakennusjärjestyksen 6 §:n mukaan rakennuspaikalle rakennettavien rakennusten yhteenlaskettu kerrosala saa olla enintään 15 prosenttia rakennuspaikan pinta-alasta, kuitenkin enintään 500 neliömetriä. Muulle kuin asuntokäyttöön tarkoitetulle rakennuspaikalle saa rakentaa sen käyttötarkoitukseen liittyviä rakennuksia.

Kyseisen kiinteistön eteläpuolisella palstalla on myönnetty rakennuslupa kerrosalaltaan 42 m2 suuruisen seurakuntatila/huoltorakennuksen toteuttamiseksi. Aiemmin vuonna 2022 on myönnetty rakennuslupa 250 kem2 suuruiselle seurakuntatila/huoltorakennukselle, jota on nyt pienennetty muutosluvalla 29.5.2024 (lainvoima 15.6.2024). Lupapäätösten mukainen kerrosala Hautausmaan kiinteistölle 837-704-1-7 olisi toimenpiteiden jälkeen 242 m2.

Teiskon kirkkotie on kaavan mukainen alueellinen pääväylä. Merkinnällä on osoitettu ELY-keskuksen ylläpitämät yhdystiet alueella.

Rakennuspaikalle on osoitettu ajoyhteys Teiskon kirkkotieltä.

Ottaen huomioon hakijan perustelut hakemuksensa tueksi ja saadut lausunnot voidaan todeta, että uudisrakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Se on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen, liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta. Hanke tulee sopeuttaa maastoon maisemalliset näkökohdat huomioiden (suojapuuston säilyttäminen). Kolohaavat suoja-alueineen tulee säilyttää. Aluetta ei ole tarve asemakaavoittaa. Esitetty uudisrakentaminen on Teiskon kirkonseudun osayleiskaavan mukaista rakentamista.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Suunnittelutarvehakemus koskien lupaa rakentaa asemapiirroksen periaatteen mukaan kerrosalaltaan noin 200 m2 suuruinen Teiskon kirkon huoltorakennus 6419 m2 suuruiselle tilalle Hautausmaa 837-704-1-7 hyväksytään sillä edellytyksellä, että rakennuslupavaiheessa esitetään hankkeen jätevesiratkaisu ja huomioidaan ympäristönsuojelun lausunnossa esitetyt seikat. Alueen kolohaavat tulee aidata noin 3 metrin säteellä rungosta. Hanke tulee sopeuttaa maastoon maisemalliset näkökohdat huomioiden (suojapuuston säilyttäminen).

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Eskelisen ja Grannin esteellisyydet päättyivät ja he palasivat kokoukseen.

Esteellisyys

  • Riina-Eveliina Eskelinen ja Hanna-Maria Grann ilmoittivat olevansa esteellisiä asian käsittelyyn. Esteellisyydet todettiin hallintolain 28 §:n 1 momentin 5) kohdan perusteella. Eskelinen ja Grann poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Lausunnot

Hakemuksesta on pyydetty ympäristönsuojelun, maakuntamuseon, Pirkanmaan liiton ja ELY-keskuksen lausunnot. Lisäksi on pyydetty kommentit luonto- ja maisema-arvoista.

Liito-oravaselvityksen päivittäminen oli tarpeen tässä yhteydessä, sitä edellytettiin myös ELY:n puolelta.

Ympäristönsuojelu (18.3.2024):

”Säästettävä kolopuu juuristoalueineen on rajattava työmaa-alueen ulkopuolelle aidoilla ennen rakentamisen aloittamista. Mikäli juuria joudutaan katkaisemaan, tulee se tehdä sahaamalla eikä repimällä esim. kaivinkoneella.

Jätevesijärjestelmän rakentamisessa tulee huomioida ympäristönsuojelulain (527/2014) ja Tampereen kaupungin ympäristönsuojelumääräysten (kaupunginvaltuusto 20.3.2023) jätevesien käsittelyä koskevat velvoitteet. Huoltohallin jätevedet tulee johtaa öljynerottimen kautta jätevesien käsittelyjärjestelmään.”

Maakuntamuseo (4.4.2024):

”Hanke sijoittuu Teiskon-Asuntilan maakunnallisesti arvokkaaseen kulttuurimaisemaan sekä Teiskon kirkon ja Teiskolan kartanon valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön välittömään läheisyyteen. Rakennuspaikka on Teiskon kirkkotien pohjoispuolella, ja sen läheisyydessä on Teiskon seurakuntakoti, joka on tarkoitus purkaa. Hankkeen tavoitteena on rakentaa alueelle uusi, hautausmaan hoitoon liittyvä, huolto- ja sosiaalitilat sisältävä rakennus. Teiskon kirkko ja hautausmaa sijaitsevat Teiskon kirkkotien eteläpuolella. Huoltorakennus sijoittuu kirkolta katsoen nousevaan rinteeseen, ja sen ja Teiskon kirkkotien välissä kasvaa puustoa. Paikalla on jo pienempi talousrakennus, joka purettaisiin uudisrakennuksen alta.

Alueelta ei tunneta arkeologista kulttuuriperintöä. Rakennetun ympäristön osalta alueellinen vastuumuseo toteaa, että suunniteltu huoltorakennus sijoittuu selkeästi erilleen arvokkaista Teiskon kirkosta ja hautausmaasta eikä hankkeella voida arvioida olevan vaikutusta alueen merkittäviin kulttuuriympäristöarvoihin. Pirkanmaan maakuntamuseolla ei ole hankkeesta huomautettavaa. Mikäli hanke etenee suunnittelutarveratkaisussa esitettyjen periaatteiden mukaisesti, rakennusluvasta ei ole välttämätöntä pyytää uutta lausuntoa.”

Pirkanmaan liitto (28.3.2024):

”Kommenttina Pirkanmaan liitto katsoo, että maakunnallisesti arvokas kulttuurimaisema (Teiskon-Asuntilan kulttuurimaisema) on otettu uudisrakennuksen sijoituksessa, muodonannossa sekä materiaali- ja värivalinnoissa riittävällä tavalla huomioon.

Liitto pitää hyvänä suunnitteluratkaisuna, että huoltorakennus on sijoitettu Teiskon kirkkotien pohjoispuolelle eikä valtakunnallisesti merkittävän Teiskon kirkon (RKY 2009 -kohteen) välittömään läheisyyteen.”

Pirkanmaan ELY-keskus, liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue, L-vastuualue (8.4.2024):

”Kiinteistö rajautuu maantiehen 3381 (Teiskon kirkkotie). Hakemus koskee uuden huoltorakennuksen rakentamista ja vanhan purkamista. Asemapiirroksessa rakennus on esitetty yli 20 metrin etäisyydelle maantien keskiviivasta. Kulkuyhteys tapahtuu olemassa olevista liittymästä tierekisteriosoitteessa 3381/1/1138/vasen.

Maantien 3381 suoja-alue ulottuu 20 metrin etäisyydelle maantien keskilinjasta. Rakennusta ei saa pitää maantien suoja-alueella (Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä 44 §). Maantien suoja- ja näkemäalueella ei saa pitää sellaista varastoa, aitaa taikka muuta rakennelmaa tai laitetta, josta tai jonka käytöstä voi aiheutua vaaraa liikenneturvallisuudelle tai haittaa tienpidolle. (LjMTL 46 § 1. mom.) Maantien suoja- ja näkemäalueella ei saa muuttaa maanpinnan muotoa eikä tehdä ojitusta tai muuta kaivutyötä siten, että muutoksesta voi aiheutua vaaraa liikenneturvallisuudelle tai haittaa tienpidolle. (LjMTL 46 § 2. mom.)

Kun rakennus sijoitetaan kiinteistöllä maantien suoja-alueen ulkopuolelle asemapiirroksen mukaisesti ja kiinteistölle kulku tapahtuu nykyisen liittymän kautta, ei Pirkanmaan ELY-keskuksen L-vastuualueella ole naapurina huomautettavaa rakentamisesta. Pirkanmaan ELY-keskuksen vastuualue ei ota kantaa hankkeen mahdollisista vaikutuksista alueidenkäyttöön, maisemaan eikä ympäristö-, luonto- ja kulttuuriympäristön arvoihin.”

Pirkanmaan ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue (9.4.2024):

”Hanke sijoittuu Teiskon-Asuntilan maakunnallisesti arvokkaaseen kulttuurimaisemaan sekä Teiskon kirkon ja Teiskolan kartanon valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön välittömään läheisyyteen. Asia sisältyy maankäyttö- ja rakennuslain 18§ mukaiseen ELY-keskuksen valvontatehtävään.

ELY-keskus näkee, että rakennuksen sijoittelussa ja arkkitehtuurissa on riittävästi huomioitu arvokas maisema ja kulttuuriympäristö. Suunnitelmissa on myös tunnistettu tarve säilyttää kiinteistöllä oleva kolohaapa.”

Luontoarvot, Taru Heikkinen (Liito-oravaselvitys 31.5.2024):

”Selvityksessä kartoitettiin liito-oravan esiintyminen ja kulkuyhteydet Teiskon kirkon suunnitellun uuden huoltorakennuksen alueella ja läheisyydessä. Alueella ja lähiympäristössä on selvitetty liito-oravan esiintymistä vuosina 2017 ja 2020. Pirkanmaan Ely-keskus on edellyttänyt selvityksen päivittämistä.

Huoltorakennuksen kohdilta tai välittömästä lähiympäristöstä ei ole tehty aiemmin jätöshavaintoja lajista. Alueelta on löydetty lukuisia kolohaapoja ja metsän rakennepiirteiden perusteella lajille soveltuvaa ympäristöä.

Huoltorakennukselta noin 300 metriä pohjoiseen on tehty liito-oravan jätöshavaintoja vuonna 2014 ja tästä edelleen noin 400 metriä pohjoiseen on löydetty liito-oravan jätöksiä vuosina 2005 ja 2017. Lisäksi huoltorakennuksesta noin 500 metriä luoteeseen on tehty liito-oravan jätöshavaintoja vuonna 2004.

Selvitysalue on kooltaan noin 1,3 hehtaaria. Kartoitus tehtiin 30.5. ja 31.5. Olemassa olevan, purettavaksi suunnitellun huoltorakennuksen sekä v. 2017 havaittujen kolohaapojen lähiympäristöstä tarkistettiin kaikkien puiden tyvet mahdollisten jätösten osalta. Muualta selvitysalueelta tarkistettiin etenkin haapojen ja suurien kuusien tyvet.

Selvitysalueelta ei löytynyt liito-oravan papanoita. Kolohaavoista ja suurista kuusista ei havaittu myöskään liito-oravan mahdollisia virtsajälkiä. Vuonna 2017 havaitut kolohaavat löytyivät yhtä lukuun ottamatta. Huoltorakennuksen eteläpuolella oleva kolohaapa oli osin kaatunut. Huoltorakennuksen itäpuolelta löytyi uusi, suurikokoinen kolohaapa.

Kaikki selvitysalueen metsäiset alueet ovat liito-oravalle lähtökohtaisesti soveltuvaa elinympäristöä. Ainoastaan Teiskon kirkkotien reunassa puusto on mäntyvaltaista kirkon ja parkkialueiden kohdilla, ja ei erityisen soveltuvaa lajille. Selvitysalueen pohjois- ja itäosissa esiintyy runsaasti haapaa ja liito-oravalle mahdollisia pesäpaikkoja sekä paikoin suuria kuusia, jotka toimivat lajille etenkin suojapuina. Selvitysalueen länsiosan notkelma ja rinnealue on kosteampaa ja kuusivaltaisempaa kuin itä- ja pohjoisosat, ja haavat ovat keskimäärin pienempiä, mutta myös täällä ympäristö on lajille soveltuvaa. Selvitysalueen ja lähiympäristön lähes yhtenäisen latvuspeitteisyyden ansiosta liito-orava pääsee vaivatta kulkemaan alueella sisällä sekä alueen ulkopuolelle esimerkiksi Teiskon kirkkotien yli hautausmaan suuntaan sekä kohti pohjoista, josta on useita aiempia havaintoja lajista.

Rajalla olevat kolopuut säilyvät, kunhan ne aidataan noin 3 m säteellä rungosta. Tämä tarkoittaa sitä, että tuolla alueella ei voi kaivaa eikä myöskään ajaa työkoneilla (maa painuu ja juuret vaurioituu). Huoltorakennus on tulossa 5 m päähän rajasta, jolloin työtilaa jää noin 2 metriä, tämä riittänee työtilaksi. Jos juuria joudutaan katkaisemaan, se tulee tehdä sahalla, ei repimällä. Rakennuksen puoleinen reuna kannattaa täyttää lopulta soralla tms, ettei haavat jatkossa kasvattaisi voimakkaasti juuriaan rakennuksen lähelle ja siten mahdollisesti vaurioittaisi rakenteita.

Lisäksi suositeltavaa on mahdollisuuksien mukaan säilyttää kolopuun välittömän lähiympäristön puustoa ja välttää tarpeetonta puiden kaatoa koko suunnittelualueella. Suunnittelualueelle ei sijoitu muita luontoarvotietoja kaupungin tietokannoissa eikä Laji.fi viranomaisaineistoissa.”

Maisema-arvot, Mirkka Katajamäki (14.3.2024):

”Maiseman näkökulmasta rakentaminen on puollettavissa.”

Tiedoksi

Hakija, muistuttajat, Pirkanmaan ELY-keskus

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Valitusoikeus on:

1) viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
2) sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
3) sillä, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa;
4) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen);
5) kunnalla ja naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa;
6) toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhdistyksellä, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen; sekä
7) viranomaisella toimialaansa kuuluvissa asioissa.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätöksen antamispäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.