Elinvoima- ja osaamislautakunnan työllisyysjaosto, kokous 24.9.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 24 Työllisyysjaoston tiedoksi merkittävät asiat 

TRE:4287/00.01.03/2024

Valmistelija

  • Saari Regina, Työllisyysjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintopäällikkö Atte Viinikka, puh. 040 167 7736, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on lähettänyt 15.8.2024 päivätyn kirjeen julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuun siirtymisestä ja yhdenvertaisuuden edistämistoimenpiteiden toteuttamisesta. Kirjeen tiivistelmä:

"Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtion työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille ja kuntien muodostamille työllisyysalueille 1.1.2025 alkaen. Tämä kirje yhdenvertaisuusvaltuutetulta työllisyysalueille on tarkoitettu tukemaan työllisyysalueiden lakisääteisten yhdenvertaisuuden edistämistoimenpiteiden toteuttamista.

Yhdenvertaisuuslaki edellyttää, että viranomaiset, kuten työllisyysalueet, edistävät yhdenvertaisuutta tavoitteellisesti ja aktiivisin toimenpitein.
Yhdenvertaisuus ei tarkoita sitä, että kaikkia työvoimapalveluiden piirissä olevia ihmisiä kohdeltaisiin aina täsmälleen samalla tavalla. Tosiasiallinen yhdenvertaisuus edellyttää monimuotoisuuden huomioon ottamista.

Yhdenvertaisuuslaissa säädetty syrjinnän kielto ja viranomaiselle kuuluva velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta edellyttävät, että erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien työllistymisen edistämiseen kiinnitetään erityistä huomiota riittävillä ja heidän palvelutarpeeseensa vastaavilla palveluilla. 

Työllisyyspalveluita järjestävien kuntien tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että palveluiden järjestämisessä noudatettavista käytännöistä ja toimintatavoista ei muodostu välillisesti syrjiviä.

Työllisyyspalveluiden rahoitukseen ja resursointiin tehtävien muutosten yhdenvertaisuusvaikutuksia ei ole lainvalmisteluvaiheessa arvioitu riittävästi. Tämän vuoksi työllisyysalueiden sekä niiden ohjauksesta ja valvonnasta vastaavien viranomaisten on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että palveluiden kohdentamisessa huomioidaan asiakkaiden yhdenvertaisuus ja heikommassa työmarkkina-asemassa olevat asiakasryhmät."

Kirje on päätöksen liitteenä. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Saari Regina, Työllisyysjohtaja

Asia merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Työllisyysalueen kunnat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)