Elinvoima- ja osaamislautakunnan työllisyysjaosto, kokous 24.9.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 21 Tampereen seudun työllisyysalueen palveluverkkolinjaukset, lausuntojen pyytäminen työllisyysalueen kunnilta 

TRE:4326/00.01.02/2024

Valmistelija

  • Saari Regina, Työllisyysjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Aluejohtaja Lotta Lammi, puh. 040 676 5554, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen seudun työllisyysalueen palveluverkkolinjausten valmistelun lähtökohtana ovat olleet Pirkanmaan palvelustrategia sekä TEM:lle lokakuussa 2023 toimitettu ja työllisyysalueen kuntien päätöksenteossa käsitelty järjestämissuunnitelma. Järjestämissuunnitelman mukaisesti työllisyysalueen palvelut tuotetaan lähipalvelumallilla, jossa ohjaavia periaatteita ovat asiakaslähtöisyys, kustannustehokkuus ja vaikuttavuus. Palveluverkon runkona toimivat voimaanpanolain mukaan valtiolta siirtyvät tilat. Lisäksi työllisyysalue vuokraa vastaavasti siirtyvän kuntahenkilöstön tarpeisiin työllisyyden kuntakokeilussa käytössä olleita lisätiloja samoista toimipisteistä tai vuokraa tarvittaessa asiakaspalvelun toteutuksen kannalta tarkoituksenmukaisen tilan.

Osaan valtiolta siirtyvistä vuokrasopimuksista on tarve tehdä muutoksia siirtämisen yhteydessä keventämällä sopimusten hallinnointia jättämällä välivuokranantaja pois siten, että Tampereen kaupunki tulee sopimuksiin päävuokralaiseksi.

Akaan, Kangasalan, Lempäälän ja Valkeakosken osalta toimitilaratkaisut edellyttävät uusia vuokrasopimuksia, jotta uudet vuokrasopimukset ja niihin sisältyvät tilojen muutostyöt saadaan aikataulussa toteutettua. Näiden osalta on tarve edetä sopimuksiin jo ennen linjausten vahvistamista. 

Palveluverkkolinjaukset 


Työllisyysalue järjestää palveluita työnhakijoille, työnantajille ja yrittäjiksi aikoville. Palveluverkko rakentuu monikanavaisesti kunkin kohderyhmän palvelutarpeiden perusteella siten, että osa palveluista tuotetaan käyntiasiointina työllisyysalueen palvelupaikoissa, osa jalkautuvina palveluina mm. oppilaitoksissa, yrityksissä ja palveluntuottajien tai yhteistyökumppaneiden tiloissa, osa digitaalisina, puhelin- ja muina etäasiointeina, jotka ovat paikkariippumattomia.

Työllisyysalueen fyysinen palveluverkko rakentuu liitteessä kuvatun mukaisesti siten, että jokaisessa kunnassa on palvelupaikka. Kaikissa palvelupaikoissa käyntiasiointi tapahtuu pääasiassa aikavarauksella, mutta suurimmissa palvelupaikoissa (Valkeakoski, Nokia, Lempäälä, Kangasala, Tampereen toimipisteet ja Ylöjärvi) voi asioida myös aulapalvelussa, joissa asiakkaat voivat jättää työvoimaviranomaiselle osoitettua postia, vireyttää työnhakunsa, ilmoittautua työnhakijaksi paperi-ilmoittautumislomakkeella ja käyttää asiakaspäätettä. Pelkällä ajanvarauksella toimivien palvelupaikkojen osalta valmistellaan asiointipistesopimukset vastaavien palvelujen tarjoamiseksi.

Palveluverkkoa ja tilasuunnittelua ohjaavat periaatteet ovat turvallisuus, esteettömyys ja terveellisyys sekä kustannustehokkuus. 

Palveluverkkolinjauksia ja toimitilatehokkuutta tarkastellaan vuoden 2025 aikana osana talouden tuottavuusohjelmaa. 

Kuntien kuuleminen  

Työllisyysalueen yhteistoimintasopimuksen mukaisesti työllisyysalueen kuntia on kuultava ennen kuin palveluverkko hyväksytään toimielimessä. Työllisyysalueen kunnilta pyydetään palveluverkkolinjauksiin lausunnot 31.10.2024 mennessä. Palveluverkkolinjaukset vahvistetaan työllisyysjaoston marraskuun 2024 kokouksessa. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Saari Regina, Työllisyysjohtaja

Merkitään tiedoksi valtiolta siirtyvät vuokrasopimukset. 

Merkitään tiedoksi tilojen valmistelutilanne. 

Jatketaan toimitilaverkon valmistelua esitetyin linjauksin neuvottelemalla vuodenvaihteen katkeamattomien palveluiden turvaamisen kannalta kriittiset vuokrattavat tilat Akaan, Kangasalan, Lempäälän ja Valkeakosken palvelupaikkojen osalta. 

Pyydetään palveluverkkolinjauksiin työllisyysalueen kunnilta lausunnot 31.10.2024 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Jenni Rämälä oli läsnä kokouksessa ja poistui kokouksesta päätöksen jälkeen.

Tiedoksi

Työllisyysalueen kunnat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)