Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 9.10.2024

§ 115 Virkojen perustaminen Työllisyys- ja kasvupalvelujen palveluryhmään 

TRE:4437/01.02.01/2024

Valmistelija

  • Saari Regina, Työllisyysjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Henkilöstöpäällikkö Taina Niiranen,​ puh. 040 776 1101,​ etunimi.m.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen,​ puh. 040 801 6103,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

TE-palvelut 2024 -uudistuksessa lakisääteiset julkiset työvoima- ja yrityspalvelut siirtyvät valtiolta kuntien järjestämisvastuulle 1.1.2025 alkaen (Laki työvoimapalveluiden järjestämisestä 380/2023). Työvoimapalveluiden järjestäminen ja muut työvoimapalveluihin liittyvät lakisääteiset tehtävät muodostavat kunnille uuden valtionosuustehtävän. Julkisilla työvoimapalveluilla turvataan osaavan työvoiman saatavuutta ja työtä hakevien mahdollisuuksia saada työtä sekä edistetään uuden yritystoiminnan syntymistä, yritysten toimintaedellytyksiä ja työelämän laatua.

Tampereen seudun työllisyysalueen muodostaa 16 kuntaa (Tampere, Lempäälä, Kangasala, Nokia, Pirkkala, Ylöjärvi, Orivesi, Vesilahti, Pälkäne, Akaa, Valkeakoski, Urjala, Virrat, Ruovesi, Juupajoki ja Kuhmoinen), missä Tampereen kaupunki toimii vastuukuntana.

Työvoimapalveluiden järjestämisestä annetun lain ja eräiden siihen liittyvien lakien voimaanpanosta (383/2023) 6 § 1 mom. nojalla työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestämisen yhteydessä kuntien järjestämisvastuulle siirrettävät tehtävät ja tehtäviä hoitava henkilöstö siirtyvät työ- ja elinkeinotoimistoista, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista ja kehittämis- ja hallintokeskuksesta kuntiin liikkeen luovutuksella 1.1.2025.

Tampereen seudun työllisyysalueen kuntien kanssa on sopimuksella sovittu työvoimapalveluiden järjestämisestä annetun lain mukaisesta työvoimapalveluiden järjestämistehtävien hoitamisesta lain 12 §:n tarkoittamalla tavalla. Lisäksi sopimuksella on sovittu tiettyjen kotoutumisen edistämisestä annetun lain (681/2023) mukaisista kunnille annettujen tehtävien hoitamisesta.

Sopijakuntiin palvelussuhteessa oleva työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta annetun lain ja sen nojalla annettujen lakien mukaisia tehtäviä hoitanut henkilöstö ja kotoutumisen edistämisestä annetun lain 2 luvussa kunnille säädettyjä tehtäviä 18–64-vuotiaiden osalta tekevä henkilöstö siirtyy 1.1.2025 lukien Tampereen kaupungin palvelukseen lukuun ottamatta Valkeakosken kaupunkia. Henkilöstö siirtyy työsopimuslain ja kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain liikkeen luovutusta koskevien määräysten mukaisesti.

Henkilöstö siirtyy liikkeen luovutuksella kunnalle siinä tehtävässä, mitä hän on ennen liikkeen luovutusta valtiolla tai kunnassa tehnyt. Mikäli tehtävään sisältyy julkisen vallan käyttöä, liikkeen luovutuksella siirtyvän henkilöstön tehtävien hoitamista varten tulee perustaa tarvittavat virat.

Esitetään perustettavaksi liikkeen luovutuksella siirtyvälle henkilöstölle virat. Valtiolta siirtyville virkoja on tarve perustaa 361 ja kunnista siirtyville 39. Osa liikkeen luovutuksella siirtyvästä henkilöstöstä otetaan työsopimussuhteeseen ja osa siirtyy määräaikaisessa virkasuhteessa.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (22.4.2024) 43 § perusteella viran perustamisesta päättää lautakunta alaisessaan toiminnassa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Salmi Pekka, Johtaja

Elinvoiman palvelualueelle Työllisyys- ja kasvupalvelujen palveluryhmään perustetaan liitteenä olevat virat liitteen mukaisin nimikkein 1.1.2025 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Regina Saari, Taina Niiranen, Mia Sorri, tykas.hr@tampere.fi