Kaupunginhallitus, kokous 24.3.2025

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 135 Hyvinvointijohtamisen tilannekatsaus (kehittämiskokousasia) 

TRE:1598/00.01.03/2025

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hyvinvointijohtaja Tarja Puskala, puh. 050 595 1079, etunimi.sukunimi@tampere.fi
​​

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus ohjaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä ja hyvinvointialueyhteistyötä. Hyvinvointijohtamisella tuetaan kaupunginhallitusta sen ohjaustehtävissä, valmistellaan asioita kaupunginhallitukselle sekä varmistetaan niiden toimeenpanoa.

Hyvinvointijohtamisen keskeinen tehtävä on valmistella vuosien 2021–2025 hyvinvointikertomus sekä tulevan valtuustokauden hyvinvointisuunnitelma. Kevään aikana hyvinvointikertomusta käsitellään muun muassa vaikuttamistoimielimissä, lautakunnissa sekä palvelualueiden johtoryhmissä ja samalla kerätään syötteitä hyvinvointisuunnitelmatyöhön. Hyvinvointikertomus käsitellään kaupunginhallituksessa 5.5.2025 ja kaupunginvaltuustossa 19.5.2025. Kertomuksen valmistelu jatkuu ja tässä kohdin kaupunginhallitukselle esitellään keskeisiä nostoja ja huomioita eri ikäryhmien hyvinvoinnin tilasta. 

Hyvinvointikertomuksessa tuodaan esille tamperelaisten hyvinvoinnin tila ja miten se on muuttunut. Kertomus toimii tietopohjana vuosien 2026–2029 hyvinvointisuunnitelman laadinnassa. Hyvinvointisuunnitelmassa tullaan asettamaan ikäryhmäkohtaiset tavoitteet hyvinvoinnin edistämiselle. Hyvinvoinnin edistämisen sisältö perustuu Stiglitzin mallin mukaiseen hyvinvointikäsitykseen, jossa on kahdeksan hyvinvointivarantoa. Suunnitelmaan tuleville tavoitteille määritellään mittarit ja vastuutahot. Hyvinvointisuunnitelma tuodaan kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn joulukuussa 2025. Valmistelua tehdään yhdenmukaisesti kaupungin strategiaprosessin kanssa ja työssä huomioidaan lisäksi Pirkanmaan hyvinvointialueen alueellisten suunnitelmien painotukset.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävä on sekä kunnilla että hyvinvointialueilla. Keskustelua työnjaosta ja yhteisestä tekemisestä käydään edelleen paljon. Hyte-tehtävässä korostuvat etenkin liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä osallistumisen mahdollisuuksien tarjoaminen kaikille ikäryhmille. Kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalveluita sekä kulttuuri- ja liikuntarahaston tuella hankittuja sisältöjä viedään Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) lähitoreille sekä palveluyksiköihin, mutta sisältöjä voidaan tarjota myös muilla alustoilla. Kädentaitojen ohjauksen kokeilu toteutuu kevään 2025 ajan Pohjolan palvelukeskuksessa. Ikääntyneiden kuntosaliohjausten ja ryhmätoimintojen palveluverkkoa on täydennetty Pirhan lähitoripalveluiden sisällön muutosten myötä. Ikääntyneiden hyvinvointia ja terveyttä edistäviä palveluja käsiteltiin kaupunginhallituksesssa 20.1.2025 § 27. 

Vuoden 2025 tavoitteena on vahvistaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä. Kehittämistyötä tehdään hyvinvointijohtamisen vision ”Hyvinvointi kuuluu jokaiselle – se on yhteisen tekemisen kivijalka” suuntaisesti. Kaupungin tekemisessä edistetään yhdenvertaisia mahdollisuuksia hyvinvointiin. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (hyte) koordinaatiota kehitetään ja rakenteita päivitetään muun muassa hyvinvointityöryhmän osalta. ​Ikääntyneiden hyvinvoinnin tuen kokonaisuutta jäsennetään edelleen yhteistyössä Pirhan kanssa.

Hyte-työn onnistumisen yhteksi mittariksi on määritetty Hyte-kerroin. Hyte-kerroin ilmaisee kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön aktiivisuutta ja se perustuu toimintaa kuvaaviin prosessi-indikaattoreihin ja  tuloksia kuvaaviin tulosindikaattoreihin. Hyte-kerroin esitetään asteikolla 0–100, jossa parempaa hyte-edistämistyötä ilmentää suuremmat Hyte-kertoimen arvot. Tampereen Hyte-kertoimen arvo vuonna 2024 oli 65. Hyte-kertoimella tuleva valtionosuuden lisäosa vuonna 2024 oli 5,1 milj. euroa. 

Hyvinvointialueyhteistyö 

Vuoden 2025 tavoitteena on, että Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen yhteinen kokemus yhdyspintatyön toimivuudesta paranee. Hyvinvointialueyhteistyötä tehdään eri tasoilla, sekä yhdyspinnoilla ja yhteistyöryhmissä että ylimmän johdon kesken. Kaupungin ja Pirhan yhteistyössä ja yhdyspinnoilla on päästy suurimmasta muutosvaiheesta ja edetään kohti yhteistä kehittämistä. Yhtenä kehittämiskohteena on tunnistettu yhteistyö palveluiden muutoksiin liittyen; yhteistyö tulisi käynnistää muutosvalmistelun aikaisemmassa vaiheessa.

Kaupungilla on kaksitoista tunnistettua yhdyspintaa Pirhan kanssa. Yhdyspinnat ovat kehittyviä ja muun muassa Maankäyttö, palveluverkko ja asuminen -yhdyspinnalla on tunnistettu kaksi alayhdyspintaa: Erityisryhmien asuminen sekä Asunnottomuus ja asumisneuvonta. Tampereen kaupungin ja Pirhan välillä on jo olemassa toimivat yhteistyörakenteet asunnottomuuden ehkäisemiseksi. Yhdyspinnoilla toimivien kaupungin ja Pirhan henkilöiden yhteistyön lujittumista tuetaan järjestämällä yhdyspintakohtaisia tapaamisia sekä tiedolla johtamisen teemaan keskittyvä yhteinen työskentely huhtikuussa 2025. 

Yksi kaupunkikonsernin tasolla tunnistetuista riskeistä on hyvinvointialueyhteistyön haasteet, erityisesti hyvinvointialueen ratkaisujen vaikutusten ja muutosten ennakoinnissa. Riskiä hallitaan kehittämällä yhteistyön rakenteita ja toimintatapoja sekä ylläpitämällä tiivistä vuoropuhelua ja säännöllistä yhteistyötä kaikilla organisaatiotasoilla. Yhdyspintojen tilannekuvaa seurataan ja siitä raportoidaan säännöllisesti.

Sote- ja pelastustoimen tilat

Kaupungin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen välisten tilaneuvottelujen keskiössä ovat isot kohteet eli Hatanpään kanta- ja puistosairaala, Koukkuniemi ja Keskuspaloaseman vanha osa. Pirha on käyttänyt optio-oikeuttaan jatkaa vuokrausta 31.12.2026 saakka Hatanpään ja Koukkuniemen osalta.

Hallintosäännön (1.1.2025) 14 §:n 14. kohdan mukaan kaupunginhallituksen tehtävänä on ohjata hyvinvointialueen kanssa tehtävää yhteistyötä ja 25. kohdan mukaan ohjata hyvinvointialueen kanssa tehtävää yhteistyötä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Hyvinvointijohtamisen tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden hyvinvointijohtaja Tarja Puskalle, johtaja Reija Linnamaalle ja hyvinvointikoordinaattori Jaana Yläselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Reija Linnamaa, Tarja Puskala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)