Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 9.4.2025

§ 61 Tampereen seudun työväenopiston taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmien päivittäminen (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:1621/12.01.01/2025

Valmistelija

  • Terho Sampo, Kulttuurijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Rehtori Maija-Liisa Gröhn, puh. 050 384 8251 ja apulaisrehtori Heidi Saramäki, puh. 040 806 3583, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto,​ puh. 040 485 1059,​ etunimi. sukunimi@tampere.fi
 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Tampereen seudun työväenopiston taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmat ja opetussuunnitelmissa määritellyt oppilaaksiottamisen perusteet ja valintamenettely hyväksytään.

Opetussuunnitelmat tulevat voimaan 1.8.2025.

Perustelut

Sivistys- ja kulttuurilautakunta on edellisen kerran 18.4.2023 § 65 hyväksynyt Tampereen seudun työväenopiston taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmat. Opetussuunnitelmat ovat olleet käytössä 1.8.2023 alkaen.

Taiteen perusopetuksesta annetun lain 5 §:n mukaan Opetushallitus päättää taiteenaloittain taiteen perusopetuksen tavoitteista ja keskeisistä sisällöistä (opetussuunnitelman perusteet), ja koulutuksen järjestäjän tulee hyväksyä kullekin taiteenalalle opetussuunnitelma. 

Taiteen perusopetuksen oppimäärät ovat yleinen oppimäärä ja laaja oppimäärä. Opetushallitus on päättänyt molempien oppimäärien mukaiset opetussuunnitelmien perusteet yhdeksälle taiteenalalle: arkkitehtuuri, kuvataide, käsityö, mediataiteet, musiikki, sanataide, sirkustaide, tanssi ja teatteritaide.

Tampereen seudun työväenopisto antaa taiteen perusopetusta neljällä taiteenalalla; sanataiteessa, teatteritaiteessa, kuvataiteessa ja käsityössä.Yleisen oppimäärän mukaista opetusta annetaan sanataiteessa ja teatteritaiteessa, ja laajan oppimäärän mukaista opetusta  kuvataiteessa ja käsityössä. Opetusta annetaan lapsille ja nuorille sanataiteessa, teatteritaiteessa ja kuvataiteessa, ja aikuisille kuvataiteessa ja käsityössä. 

Tampereen seudun työväenopistossa taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmia on yhteensä viisi, ja niitä kaikkia on tarpeen päivittää. Päivitystarve koskee sanataiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelmaa lapsille ja nuorille, teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelmaa lapsille ja nuorille, kuvataiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelmaa lapsille ja nuorille, kuvataiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelmaa aikuisille ja käsityön taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelman aikuisille. 

Päivitykset ja niiden perusteet ovat seuraavat.

Kaikista lasten ja nuorten opetussuunnitelmista poistetaan kohta Huojennus lukukausimaksusta. Kohta poistetaan, koska kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää työväenopiston maksujen, alennusten ja maksuvapautusten perusteista, eikä niistä ole tarpeen eikä tarkoituksenmukaista sisällyttää kirjauksia opetussuunnitelmaan.

Kaikkien opetussuunnitelmien kohtaan Opintojen laajuus lisätään oppimäärän ja opintotasojen laajuudet myös opintopisteinä. Oppimäärän laajuus on tällä hetkellä ilmoitettu opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti tunteina. Oppimäärän ja opintotasojen laajuudet on tarpeen ilmoittaa tuntien lisäksi myös opintopisteinä, koska kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on 29.5.2024 § 79 hyväksynyt Tampereen seudun työväenopiston taiteen perusopetuksen laajan ja yleisen oppimäärän opetussuunnitelmien julkaisemisen ja opintojen kuvaamisen opintopisteinä ePerusteet-palvelussa. 

Oppilaaksi ottamisesta päättää taiteen perusopetuksesta annetun lain 6 §:n mukaan koulutuksen järjestäjä. Hakijoihin on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita. Tampereen seudun työväenopiston taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmissa on määritelty myös oppilaaksiottamisen perusteet ja valintamenettely. 

Sanataiteen perusopetuksen opetussuunnitelmassa keskeinen muutos liittyy oppilaaksi ottamiseen. Oppilaaksi ottamisen valintaperusteita on tarpeen tarkentaa siten, että lisätään valintaperusteisiin, että haun yhteydessä toimitetaan näyteteksti, jolla arvioidaan tekstin tuottamisen osaamista eurooppalaisen viitekehyksen pohjalta (taso B2) soveltaen lapsen ikään. Tekstinäytteellä varmistetaan, että oppilaaksi tulevalla on riittävä suomen kielen osaamisen ja tuottamisen taso, jotta oppilas pystyy sanataiteelliseen työskentelyyn opetussuunnitelman mukaisesti. Tällä tavoin varmistetaan oppilaan mahdollisuus oppimiseen opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Jos soveltuvia hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, oppilaspaikat täytetään arpomalla.

Lasten ja nuorten kuvataiteen perusopetuksen opetussuunnitelmassa keskeiset muutokset koskevat oppilasvalintamenettelyn tarkennuksia. Lisäksi täsmennetään opintokokonaisuuksien sisältökuvauksia, tavoitteiden jakautumista opintojen ajalle sekä tehdään teknisluonteisia korjauksia esimerkiksi otsikointiin ja luetteloon yhteistyökumppaneista. 

Lasten ja nuorten kuvataiteen perusopetuksen yhteisiin opintoihin (1.–3. vuosikurssi) oppilaaksi ottamisen perusteena toimivat hakemus ja näytetyöt, joilla kartoitetaan oppilaan motivaatiota. Kaikille hakijoille pyritään tarjoamaan aloituspaikka. Jos hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, oppilaspaikat täytetään arpomalla. Oppilasvalinta on aiemmin tapahtunut siten, että toiselle ja kolmannelle vuosikurssille hakevien osaamista on tunnistettu hakemuksen ja näytetöiden avulla.  Muutoksen jälkeen osaamisen tunnistaminen alkaisi vasta neljännelle vuosikurssille haettaessa. Ehdotettu muutos madaltaa hakemisen kynnystä toiselle ja kolmannelle vuosikurssille, kun oppilaan osaamiseen ei kohdistu arviointia. Muille perusopintojen vuosikursseille hakevien osaamista tunnistetaan suhteessa opetussuunnitelman tavoitteisiin. Jos osaamista ei voida tunnustaa, tarjotaan paikkaa vapaatavoitteiselle kuvataidekurssille. Muualla taiteen perusopetuksen aloittaneiden opintojen hyväksilukemista voidaan tehdä myös muiden visuaalisen taiteiden oppimäärien osalta.

Opetussuunnitelman päivitysehdotukset on laadittu yhteistyössä taiteen perusopetuksen opettajien kanssa.

Hallintosäännön (1.1.2025) 19 §:n mukaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan tehtävänä on järjestää kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut sisältäen taiteen perusopetuksen. Hallintosäännön 19 §:n mukaan lautakunta päättää taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmien hyväksymisestä. Hallintosäännön 16 §:n 10 kohdan mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta viranomaisen päätösvallan käyttämisestä. 

Tiedoksi

Sampo Terho, Maija-Liisa Gröhn, Heidi Saramäki, Jaana Leppäkorpi, Riikka Kolkkala