Perustelut
Asia on tullut vireille 5.3.2025, joten asian käsittelyyn sovelletaan rakentamislakia.
Poikkeamispäätös RakL 57 §:n nojalla AKL 58 § 1 momentin säännöksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa sekä AKL 57 § mom 2 säädöksen mukaisesta asemakaavan suojelumääräyksestä.
Kartanorakennuksessa jo ollutta kahvilatoimintaa jatketaan ja laajennetaan.
HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE
”Lielahden kartanossa on toiminut tilapäinen kahvila (lupa 16-481-R), jonka luvan voimassaolo on päättynyt 27.7.2021. Kartanon kahvilatoiminnalle haetaan pysyvää lupaa. Voimassa olevassa asemakaavassa nro 5961 Lielahden kartano sijoittuu T-10, teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueelle. Tällä hetkellä Hiedanrannan uusi asemakaavoitus on käynnissä ja alue asemakaavoitetaan Hiedanrannan yleissuunnitelman pohjalta. Kartanon aluetta tulee koskemaan asemakaava nro 8893: 'Asemakaavan tavoitteena on rakennetun kulttuuriympäristön arvojen turvaaminen ja arvokkaan rakennuskannan säilyminen ja uusi käyttö. Tehtaan ja kartanon kokonaisuudesta suunnitellaan kulttuurin ja muiden palvelujen vireä keskittymä, johon toteutetaan monipuolisia tiloja erilaisille toimijoille. Alueelle suunnitellaan myös asumista. Kartanonpuisto säilytetään julkisessa käytössä osana Näsijärven rantavyöhykkeen viher- ja virkistysverkostoa.' Kahvila tulisi palvelemaan alueen kulttuuritoimijoita ja rantapuiston yleisöä.”
KUULEMINEN
Naapurit on kuultu kaupungin toimesta. Hakemus on kuulutettu Aamulehdessä. Naapurit on kuultu myös rakentamislupaa varten. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.
POIKKEAMINEN
Tontti 837–263–2500–28 on asemakaavassa osoitettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi. Siitä poiketen tontille sijoitetaan kahvilatoimintaa Lielahden kartanoon. Rakennukselle on annettu suojelumääräys sr-2: Kulttuurihistoriallisesti arvokas ja kaupunkikuvan säilymisen kannalta tärkeä rakennus. Rakennusta ei saa purkaa. Rakennuksessa suoritettavien korjaus- ja muutostöiden tulee olla sellaisia, että rakennuksen kulttuurihistoriallisesti arvokas ja kaupunkikuvan kannalta merkittävä luonne säilyy. Mikäli tämän pyrkimyksen vastaisesti on rakennuksessa aiemmin suoritettu rakennustoimenpiteitä, on rakennus korjaus- ja muutostöiden yhteydessä pyrittävä korjaamaan entistäen.
Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei RakL 57 §:n mukaisesti
- aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;
- vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;
- vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai
- johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
ASEMAKAAVOITUS
Tontti sijaitsee Hiedanrannan tehdasalueella, jolla on lakkautettuun tehdastoimintaan liittyviä rakennuksia sekä Lielahden kartano. Rakennuspaikalla on vireillä asemakaava nro 8893, selluloosatehtaan ja Lielahden kartanon alue.
Alueella on vireillä asemakaava nro 8893, jonka tavoitteena on rakennetun kulttuuriympäristön arvojen turvaaminen ja arvokkaan rakennuskannan säilyminen ja uusi käyttö. Tehtaan ja kartanon kokonaisuudesta suunnitellaan kulttuurin ja muiden palvelujen vireä keskittymä, johon toteutetaan monipuolisia tiloja erilaisille toimijoille. Alueelle suunnitellaan myös asumista. Kartanonpuisto säilytetään julkisessa käytössä osana Näsijärven rantavyöhykkeen viher- ja virkistysverkostoa.
Lielahden kartanon rakennuksen tiloissa jatketaan ja laajennetaan kahvilatoimintaa. Rakennuksessa on jo aiemmin toiminut kahvila tilapäisellä luvalla. Rakennuksessa on ollut myös toimistotiloja ja niitä tulee sinne jäämään jatkossakin. Kahvilatoiminnan järjestäminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.
Toimenpiteet tapahtuvat olemassa olevan rakennuksen sisällä, joten poikkeaminen asemakaavasta ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista.
Kahvila sijoittuu kartanorakennukseen, joka sijaitsee Lielahden kartanon ja tehdasalueen maakunnallisesti arvokkaalla kulttuuriympäristön alueella, ja alueen rakennukset ovat Pirkanmaan rakennetun kulttuuriympäristön kohteita. Toimenpiteet tapahtuvat olemassa olevan rakennuksen sisällä. Pirkanmaan maakuntamuseon lausunnon mukaan esitetyt muutokset ovat mahdollisia, eivätkä vaikuttaisi uhkaavaan rakennuksen arvoja. Muutoksissa tulee vaalia ja säilyttää sisätilojen rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita piirteitä, kuten ikkunat, ikkunasalvat, ikkunapenkit, ovet, ovenkahvat, esiin otetut seinämaalaukset, parketit, listoitukset, tulisijat, kaiteet ja sisäkattojen rosetit sekä valaisinten ripustuskoukut. Lisäksi seinäpintoja käsitellessä tulee huolehtia, että toimenpiteillä ei vaaranneta mahdollisia pintakerrosten alla olevia seinämaalauksia. Poikkeaminen asemakaavasta ei vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.
Vaikutuksiltaan merkittävänä rakentamisena pidetään ympäristöstään täysin poikkeavaa rakentamista, kuten kerrostalon rakentamista omakotialueelle tai suuren päivittäistavarakaupan perustamista. Nyt on kyse kahvilatoiminnan jatkamisesta ja laajentamisesta olemassa olevassa rakennuksessa. Poikkeaminen asemakaavasta ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Ottaen huomioon hakijan selvityksen, saadun lausunnon sekä alueen asemakaavallisen tilanteen asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen asemakaavan käyttötarkoituksesta ja suojelumääräyksestä ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.
Hallintosäännön 22 §:n 4 momentin 2) kohdan mukaan yhdyskuntalautakunta päättää poikkeamisluvista.
LIITTEET:
Kartat: Sijaintikartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Tontti rajautuu pohjoisessa Sellupuistoon, idässä Sellupuiston suojaviheralueeseen ja Näsijärveen, etelässä Enqvistinpuistoon sekä lännessä teollisuus- ja liikerakennusten tontteihin. Poikkeamislupahakemus sijaitsee osoitteessa Tehdaskartanonkatu 53. Samalle kiinteistölle on haettu kolmesti aikaisemminkin poikkeamislupaa. Hakemuksista kaksi sijaitsee lähelle nykyistä hakemusta, ja yksi kiinteistörajan eteläpäässä. Kullekin näistä hakemuksista on annettu myönteinen päätös. Päätökset on annettu vuonna 2024 sekä kaksi vuonna 2022. Kohteen eteläsuunnalla sijaitsee aikaisempi lupahakemus, jolle on annettu myönteinen päätös vuonna 2022. Kohteen lounaissuunnalla on kolme aikaisempaa lupahakemusta, joille on annettu myönteiset päätökset vuonna 2014 sekä kaksi vuonna 2023. Lisäksi kohteen länsisuunnalla on aikaisempi lupahakemus, jolle on annettu myönteinen päätös vuonna 1995. Asemakaavassa tontin pääkäyttötarkoitus on teollisuus- ja varastorakennusten korttelialue. Tontille on osoitettu useampi laaja rakennusala teollisuus- ja varastorakennuksille. Kartanorakennukselle on annettu suojelumääräys.
Poikkeamishakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot.
Suunnitelmat: Kahvilatilat sijoittuvat Lielahden kartanon rakennukseen, joka sijaitsee tehdasalueen itäreunassa, Näsijärven rannassa.
Päätösehdotus
Esittelijä
Myönnetään tontille 837–263–2500–28 lupa saada poiketa asemakaavan suojelumääräyksestä sekä osittain käyttötarkoituksesta kahvilatoiminnan mahdollistamiseksi hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti Lielahden kaupunginosassa, osoitteessa Tehdaskartanonkatu 53 sillä ehdolla,
että muutoksissa vaalitaan ja säilytetään sisätilojen rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita piirteitä, kuten ikkunat, ikkunasalvat, ikkunapenkit, ovet, ovenkahvat, esiin otetut seinämaalaukset, parketit, listoitukset, tulisijat, kaiteet ja sisäkattojen rosetit sekä valaisinten ripustuskoukut, ja
että seinäpintoja käsitellessä huolehditaan, että toimenpiteillä ei vaaranneta mahdollisia pintakerrosten alla olevia seinämaalauksia.
Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa lupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.