Yhdyskuntalautakunta, kokous 15.4.2025

§ 114 Asemakaavaehdotuksen asettaminen nähtäville: Taatala, Punaladonkuja 1, rakennusoikeuden lisääminen, asemakaava nro 8906 

TRE:6491/10.02.01/2021

Valmistelija

  • Karppinen Elina, Asemakaavapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Kaavoitusarkkitehti Onni Pernu, puh. 040 626 7880, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 1241 626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualue on valmistellut 18.11.2024 päivätyn ja 31.3.2025 tarkistetun asemakaavan ja asemakaavamuutoksen nro 8906. Asian hyväksyminen kuuluu valtuuston toimivaltaan.

Lisätietoja osoitteessa: http://www.tampere.fi/kaavat/8906

Dno: TRE:6491/10.02.01/2021

Kaavan laatija: Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön suunnittelu, asemakaavoitus, kaavoitusarkkitehti Onni Pernu.

Asemakaavamuutos lisää rakennusoikeutta 2900 k-mPunaladonkujalla

Kaavamuutos mahdollistaa täydennysrakentamisen Taatalassa, lisäten rakennusoikeutta korttelissa 5308. Rakennusoikeus kasvaa 2900 kerrosalaneliömetriä (k-m2), mahdollistaen uuden rakennusmassan tontilla, jolla entuudestaan on nelikerroksinen rakennus vuodelta 1963. Uusi rakennusala sijoittuu paikalle, joka on tähän asti toiminut sorapintaisena pysäköintialueena.

Alueen kulttuuriarvot otetaan huomioon ja uudet suojelumääräykset

Koivistontien molemmin puolin, kolmeen kortteliin sijoittuvat rintamamieskerrostalot katsotaan olevan Taatalan kiinnostavin rakennuskokonaisuus ja oleellinen osa alueen kaupunkikuvallista identiteettiä. Kokonaisuus on kulttuurihistoriallisesti, arkkitehtonisesti, kaupunkikuvallisesti ja rakennusteknisesti edustava ja erinomaisesti säilynyt esimerkki aikakautensa korkeatasoisesta lähiösuunnittelusta ja sosiaalisesta rakennustuotannosta. Kaavaratkaisu edellyttää uuden täydennysrakennuksen sovittautumista ympäristöönsä. Vaikka täydennysrakentaminen rajoittuu vain kortteliin 5308, kaikki suunnittelualueella olevat rintamamieskerrostalot suojellaan osana asemakaavaa. Pirkanmaan maakuntamuseo on osallistunut asemakaavan ohjaukseen.

Asemakaavaprosessin vaiheet ja saadun palautteen huomioiminen

Aloitusvaihe

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja valmisteluaineistoa kuulutettiin nähtäville 17.8.2023. Siitä saatiin 5 viranomaiskommenttia sekä 8 mielipidettä osallisilta. Palaute koski pääosin raitiotieliikenteen vaikutuksia liikennejärjestelyihin. Tarkemmin asemakaavaa koskevat palautteet käsittelivät viheralueen vähenemistä, osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa esitettyjen tavoitteiden laajentamista ja katualueen hulevesiä.

Valmisteluvaihe

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja valmisteluaineistoa kuulutettiin nähtäville 5.5.–26.5.2023⁠. Siitä saatiin 5 viranomaiskommenttia sekä 3 mielipidettä osallisilta. Palaute koski alueen kulttuurihistoriallisia arvoja, meluselvityksen ja lumitilojen tarvetta, huolta asemakaavamuutoksen vaikutuksista ja vireilletulomateriaalin vaikeaselkoisuutta. Esitettiin myös toive, että autopaikkojen lisääminen ei johtaisi nuorien puiden kaatamiseen.

Asemakaavan valmisteluaineisto kuulutettiin nähtäville 21.11.-12.12.2024⁠. Siitä saatiin 8 viranomaiskommenttia. Palaute koski OASin sopimuksia, suunnitelmien päivitystarvetta ja melumääräysten tarkoituksenmukaisuutta.

Tarkemmat kuvaukset saadun palautteen vaikutuksista ovat vaihekohtaisissa palauteraporteissa sekä asemakaavan selostuksessa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Asemakaavaehdotus nro 8906 (päivätty 18.11.2024, tarkistettu 31.3.2025) hyväksytään asetettavaksi nähtäville maankäyttö- ja rakennusasetuksen 27 §:n mukaisesti.

Asemakaavaehdotus esitetään nähtävilläolon jälkeen kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lausunnot

Pirkanmaan maakuntamuseo, ympäristönsuojelu, Pirkanmaan liitto, terveydensuojelu, Pirkanmaan ELY-keskus

Tiedoksi

Hakija, Pirkanmaan ELY-keskus, Sirpa Lehtonen, Jaana Huttunen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)