Yhdyskuntalautakunta, kokous 15.4.2025

§ 119 Jukolanpuiston ja Mesopotamian yleissuunnitelma 

TRE:322/10.03.04/2025

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Hulevesiasiantuntija Salla Leppänen, puh. 044 423 5406 ja maisema-asiantuntija Milja Nuuttila, puh. 050 413 1911, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Jukolanpuisto ja Mesopotamia sijaitsevat Tampereella Huikkaan ja Takahuhdin rajalla. Jukolanpuisto rajautuu Jukolankatuun, Takahuhdintiehen ja asuinkortteleihin. Mesopotamia sijaitsee välittömästi Jukolanpuiston ja Takahuhdintien eteläpuolella ja jatkuu Sammon valtatielle saakka. Viheralueen eteläosaan rakennetaan kosteikkoallas, ja putkessa kulkevia hulevesiä palautetaan avouomaan. Avouomaan rakennetaan pohjapatoja, jotka tasaavat virtaamahuippuja. Vesi nousee uomassa hetkellisesti rankkasateilla ja lumien sulaessa. Kosteikkoaltaassa on pysyvää vesipintaa. Altaan reunoille perustetaan tulvaniityt, joille vesi nousee sateiden aikana. Uomilla, kosteikkoaltaalla ja tulvaniityillä pienennetään virtaamia alapuolisissa hulevesiviemäreissä ja vesistöissä. Näin hillitään tulvia ja eroosiota sekä varaudutaan ilmastonmuutoksen myötä kasvaviin vesimääriin. Vedet alueelta päätyvät lopulta Pyhäojan ja Vuohenojan kautta Iidesjärveen. Veden laadun parantuminen vähentää näihin vesistöihin päätyvää kuormitusta.

Puiston avointa aluetta säilytetään mahdollisimman paljon, ja uutta puustoa istutetaan Mesopotamian puistoraitin länsipuolelle liito-oravien mahdollista kulkureittiä vahvistamaan. Kosteikkoaltaasta ja avouomasta kaivettavia maamassoja hyödynnetään mahdollisimman paljon alueella. Avouomien varteen istutetaan kaupunkimaisemaa rikastavaa kasvillisuutta kuten niittyjä, perennoja ja pensaita. Kosteikkoaltaan reunoille sijoitetaan lahopuuta. Viheralueelta poistetaan vieraslajit, kuten kurtturuusu ja jättiputki. Uudistukset parantavat luonnon monimuotoisuutta, ja viheralueesta saadaan maisemaltaan miellyttävä asukkaille ja ohikulkijoille.
 
Kalmonkadun ja -kujan sekä puistoraitin risteyskohtaan kaavailtiin pientä oleskelualuetta, joka varustettaisiin penkeillä ja roska-astialla. Penkkejä kuitenkin vastustettiin palautteessa, joten niistä päätettiin luopua. Käytävien varsien nykyiset penkit kunnostetaan ja käytävien varteen lisätään roska-astioita. Puistoon sijoitetaan myös hulevesistä sekä alueen luonto- ja maisema-arvoista kertova infotaulu.
 
Yleissuunnitelmaluonnos oli 17.-31.3.2025 nähtävillä Frenckellin palvelupisteessä, kaupungin nettisivuilla ja maastossa. Suunnitelmaluonnoksesta saatiin kahdeksan palautetta. Kuudessa palautteessa ilmaistiin huoli pulkkamäen säilymisestä. Palautteiden mukaan suosittu mäenlaskupaikka sijoittuu suunnitellun hulevesiuoman koskimaisen paikan kohdalle. Pulkkamäen toivottiin säilyvän puistossa jatkossakin. Hulevesiuoma ja sitä ympäröivät puuistutukset rakennetaan suunnitelman mukaiseen sijaintiin, jotta pystytään jatkossakin säilyttämään puiston avoimuus ja näkymät. Suunnittelussa ja kaivuumassojen läjityksessä kuitenkin huomioidaan, että mäenlasku on jatkossa mahdollista Kalmonkujan eteläpuolisella ja puistokäytävän itäpuolisella alueella.
 
Yhdessä palautteessa toivottiin polkuyhteyden säilymistä Mesopotamiankadulta puistoon. Tämä yhteys säilyy jatkossakin. Samoin ehdotettiin runkolukittavia polkupyörätelineitä ja Jukolanpuiston läpi kulkevan pyöräliikenteen huomioimista. Pyöräpysäköinnin mahdollisuutta tarkastellaan jatkosuunnittelussa. Jukolanpuiston itäosan pyöräliikenteen paikallisreitin pintakerrosta parannetaan siltä osin, kun siinä tehdään hulevesiviemäröintiin liittyviä muutostöitä. Muuten nyt suunniteltavat työt liittyvät pääsiassa hulevesiin, joten tässä yhteydessä ei tehdä laajempaa kunnostusta puistokäytäviin. Palautteessa toivottiin myös jatkoa varten, että Jukolankatu katkaistaisiin autoliikenteeltä ja puisto yhdistettäisiin pohjoispuolen puistoon. Samaa toivottiin Loutunkadun osalta. Nämä toiveet on välitetty liikennesuunnitteluun tarkasteltaviksi.

Palautteessa, joka edusti useamman talouden asukkaita, vastustettiin penkkien lisäystä Kalmonkadun ja -kujan sekä puistoraitin risteyskohtaan. Niiden pelättiin lisäävän levottomuutta ja roskaamista alueella. Palautteen seurauksena suunnitelmassa esitetyt penkit jätetään pois, mutta roska-astioita lisätään.
 
Yleissuunnitelmaa käytetään rakennussuunnitelman pohjana. Rakennussuunnitelmassa esitetään rakenteiden tarkennetut sijainnit, tarkentuneet istutukset, pintamateriaalit ja varustetiedot. Uudistettava pinta-ala on noin 1,2 hehtaaria (12 000 neliömetriä) ja kustannusarvio 265 000 euroa, joten neliökustannukseksi muodostuu noin 22,10 euroa. Hulevesityöt on tarkoitus tehdä pääasiassa vuonna 2025. Puiston varusteita ja osaa istutuksista esitetään vuoden 2026 talousarvioon. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Jukolanpuiston ja Mesopotamian yleissuunnitelma, piirustus nro 18/22746/2 hyväksytään kustannusarvioineen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Palautteen antajat, Kirsi Mäntysaari-Ukkola, Timo Koski, Marika Viinanen, Milja Nuuttila, Tarja Nikupaavo-Oksanen, Janne Syrjä, Salla Leppänen ja Titta Holmala-Kylmäkoski (Tampereen Infra Oy).

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 310 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.