Yhdyskuntalautakunta, kokous 15.4.2025

§ 118 Poikkeamishakemus Rahola, Voionmaankatu 44, asuinkerrostalojen rakentaminen 

TRE:2056/10.03.01/2025

Valmistelija

  • Karppinen Elina, Asemakaavapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Frida Piuva, puh. 040 154 8964, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Asia on tullut vireille 24.03.2025, joten asian käsittelyyn sovelletaan rakentamislakia.

Poikkeamispäätös RakL 57 §:n nojalla AKL 58 § 1 momentin säännöksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa ja AKL 58 § 2 momentin säädöksestä, jonka mukaan asemakaava-alueelle ei saa sijoittaa toimintoja, jotka aiheuttavat haittaa kaavassa osoitetulle muiden alueiden käytölle.

Rakennetaan kolme asuinkerrostaloa ja pysäköintialue.

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE

”Rakennetaan kolme ikääntyneiden asuinkäyttöön tarkoitettua kerrostaloa, joista jokaisessa on 8 kerrosta. Lisäksi tontille rakennetaan kaksi irtaimistovarastokäyttöön tarkoitettua ulkorakennusta, kaksi jätepistettä syväkeräysjärjestelmällä sekä kolme autopaikoitusaluetta.

Hankkeen yhteydessä siirretään tontilla kulkeva hulevesiviemäri sekä muotoillaan tontin rajalla maanpintaa myös kaupungin puistoalueen puolella. Kaupungin puolella olevat rakenteet (aita yms) poistetaan.

POIKKEUSLUPAA VAATIVAT POIKKEAMISET:

  • Autopysäköinti: B-talon osalta autopaikkamääräykseksi tulkittu yksi autopaikka / 500 k-m². 

Peruste: B-taloon tulossa yhteisöllistä asumista, joka on rinnastettavissa palveluasumiseen. Talojen asukkaat ovat ikäihmisiä, joista valtaosalla ei ole omaa autoa. Tästä johtuen autopaikkojen tarve on vähäisempi. Tämä puolestaan vapauttaa pihalta tilaa muille toiminnoille kuten istutuksille ja yhteisalueille. Näin myös jätepisteet saadaan toteutettua pysäköintialueiden yhteyteen. Tämä lisää piha-alueiden viihtyisyyttä ja turvallisuutta, sillä jäteastioiden tyhjennys voidaan toteuttaa pysäköintialueilta käsin eikä yhteisalueille ajaminen jäteautolla ole tarpeen.

  • Polkupyöräpysäköinti: B-talon osalta pyöräpaikkanormiksi tulkittu 0.25 polkupyöräpaikkaa/työntekijä. Kokonaisuudessaan polkupyöräpaikkoja on vähemmän, kun kaavassa on määritelty: Pyöräpaikkojen kokonaismäärä tontilla on yhteensä 87 paikkaa, joista jokaisen talon uvv-varastossa on 9 polkupyöräpaikkaa (3x9PP). Kahden ulkorakennuksen yhteydessä sijaitsevissa lukittavissa katoksissa on yhteensä 60 polkupyöräpaikkaa (2x30PP). 

Peruste: B-taloon on tulossa yhteisöllistä asumista. Myös A- ja C-talojen asukkaat ovat ikäihmisiä, joista monilla ei ole iästä ja fyysisestä kunnosta johtuen omia polkupyöriä. Vähäisempi polkupyöräpaikkamäärä mahdollistaa tontin käytön muihin toimintoihin, kuten istutuksiin ja oleskeluun. Tämä lisää pihan viihtyisyyttä. Kaikki toteutettavat pyöräpaikat ovat katetuissa ja lukittavissa tiloissa.

VÄHÄISET POIKKEAMISET:

  • Rakennusalakohtaisen rakennusoikeuden ylitys: Kaavassa sallittu rakennusalakohtainen rakennusoikeus 3000 k-m² ylittyy 4 m² kahdessa rakennuksessa (A-talo ja C-talo).

Peruste: Kokonaisrakennusoikeus 9000 kem² ei ylity (B-talossa sallittu rakennusoikeus alittuu 14 m²)

  • Pysäköintilaitoksen rakentamatta jättäminen: Kaavassa merkitylle pys-1 (rakennusalan osa, jolle saa sijoittaa ainoastaan pysäköintilaitoksen) ja ra-3 (ajoluiskan tai rampin rakennusala) alueille rakennetaan pysäköintialue maantasoratkaisuna. 

Peruste: B-taloon on tulossa yhteisöllistä asumista, ja myös A- ja C-talojen asukkaat ovat ikäihmisiä. Asukkaiden keski-ikä rakennuksissa tulee olemaan yli 75 vuotta. Valtaosalla heistä ei ole enää omaa autoa, joten tarvittavat autopaikat saadaan sijoitettu alueille maantasoratkaisuna eikä pysäköintilaitosta tarvita (B-talossa AP-normina 1/500). Pintapysäköintiratkaisu on kaupunkikuvallisesti vähäeleisempi ja vähemmän huomiota herättävä, kuin pysäköintilaitos. Pintapysäköintiratkaisu turvaa myös paremmin tontin kaakkoiskulman vanhojen puiden säilymisen, sillä kevyemmät pintarakenteet mahdollistavat vähäisemmän maankaivun, joka puolestaan suojelee puiden juuristoja.

  • ju-19 -määräys: Rakennuksen julkisivujen tulee olla värisävyltään vaaleita. Rakennusten päätyjen värisävy alueella yleisesti käytetyn teeman mukaisesti punaruskeaa tiililaattaa.

Peruste: Sama teema tummemmista päädyistä toistuu alueella, jolloin esitetty ratkaisu sopii ympäristöön. Rakennusten pitkät julkisivut ovat vaaleata tiililaattaa.

  • Yksi pelastusauton nostopaikka on osoitettu tontin länsipäätyyn ajoneuvoliittymäkieltoalueelle.

Peruste: Kyseistä kohtaa ei tulla käyttämään muuhun liikennöintiin. Liittymä on tarkoitettu ainoastaan pelastusajoneuvolle. Tämä osoitetaan liikennemerkein.

  • le-2 -määräys: Kaavaan merkityille le-2 alueille (Alueen sisäistä kevyttä liikennettä sekä leikkiä ja oleskelua varten varattu tonttien yhteiseen käyttöön tarkoitettu alueen osa) ei tule leikkivälineitä, esim. hiekkalaatikoita, jousikeinuja jne. 

Peruste: Asukkaisen keski-ikä rakennuksissa tulee olemaan yli 75 vuotta, jonka vuoksi alueille tulee kulkuväylien lisäksi lähinnä kalustettuja oleskelualueita istutuksineen. Yhteisoleskelualueita on useampi, samoin erilaisiin ulkoaktiviteetteihin soveltuva pelialue.

  • Rakennusalueen rajan ylitys: Osa parvekelinjoista ja terasseista ylittää rakennusalueen rajan yli rakennusjärjestyksessä sallitun 1,2 m, mutta kuitenkin alle 2 m.

Peruste: Johtuen rakennusalueen mitoituksesta ja kaavassa vaaditusta rakennusmassan porrastuksesta, ei koko rakennusoikeutta saisi hyödynnettyä mikäli esteettömästi mitoitetut parvekkeet toteutettaisiin rakennusalueen mukaisesti. Parvekkeet jokaisessa asunnossa parantavat asumisen laatua.

  • Rakennusalueen rajan ylitys: Osa luiskista ja ulkoportaista ylittää rakennusalueen rajan yli rakennusjärjestyksessä sallitun 1200 mm.

Peruste: Johtuen tontin korkeuseroista ja talojen läpikuljettavuudesta, on maanpinnan koroissa eri sisäänkäynneillä merkittäviä korkeuseroja. Kaikki sisäänkäynnit on kuitenkin haluttu luiskata esteettömiksi, sillä asukkaista merkittävä osa käyttää erilaisia kulkemisen apuvälineitä. Korkeuseroista johtuen luiskien pituudet muodostuvat niin pitkiksi, että osa luiskista ylittää rakennusalueen rajan.”

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu hakijan toimesta. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Tontti 837–233–3044–3 on asemakaavassa osoitettu asuinkerrostalojen korttelialueeksi, jolle saa sijoittaa palveluasumista ja tontin koillisosan rakennusalalle saa sijoittaa ainoastaan pysäköintilaitoksen. Asemakaavan pysäköintimääräyksenä on kaupungin oman vuokratuotannon ja ARA-vuokratuotannon sekä senioriasumisen osalta yksi autopaikka/140 k-m2, palveluasumisen osalta yksi autopaikka/500 k-m2 ja kaupungin oman vuokratuotannon ja ARA-vuokratuotannon sekä senioriasumisen osalta yksi polkupyöräpaikka/35 k-m2. Tontille rakennetaan kaksi senioriasumiseen tarkoitettua asuinkerrostaloa ja yksi asuinkerrostalo yhteisöllistä asumista varten. Auto- ja polkupyöräpaikoista poiketaan 14 autopaikkaa ja 156 polkupyöräpaikkaa ja autojen pysäköinti toteutetaan ainoastaan pintapysäköintinä. Pysäköintipaikkoja toteutetaan 47 autopaikkaa ja 87 polkupyöräpaikkaa. 

Kolmelle rakennusalalle osoitettu 3000 k-m2 rakennusoikeus ylittyy 4 k-m2 kahden rakennusalan osalta, mutta kokonaisrakennusoikeus ei ylity. Rakennusalojen rajoista poiketaan osan parvekelinjojen ja terassien osalta 1,2 m sekä sisäänkäyntien yhteyteen toteutettujen luiskien osalta.

Asemakaavassa on osoitettu julkisivumääräys, jonka mukaan rakennuksen julkisivujen tulee olla värisävyiltään vaaleita. Siitä poiketen rakennusten päädyt toteutetaan punaruskealla tiililaatalla.

Tontin lounaisraja on liittymäkieltoaluetta. Siitä poiketen liittymäkieltoalueelle sijoitetaan pelastusajoneuvoille tarkoitettu nostopaikka. 

Tontille on osoitettu kaksi alueen sisäistä kevyttä liikennettä sekä leikkiä ja oleskelua varten varattu tonttien yhteiseen käyttöön tarkoitettua alueen osaa. Alueille ei sijoiteta leikkimiseen tarkoitettuja välineitä vaan pääasiassa sisäisiä kulkureittejä sekä oleskelualueita.

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei RakL 57 §:n mukaisesti

  1. aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;
  2. vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;
  3. vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai
  4. johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

 

ASEMAKAAVOITUS

Tontilla sijaitsee neljä asuinkerrostaloa, joille on myönnetty purkamislupa. Tontti rajautuu luoteessa ja koillisessa istutettavaan puistoalueeseen, kaakossa ja lounaassa katualueeseen. 

Asuinkerrostalojen rakentaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. 

Tampereen kaupungilla olevien tietojen mukaan rakennuspaikalla ei ole arvokkaita luontokohteita, joten poikkeaminen asemakaavasta ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista.

Rakennuspaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä ei ole arvokkaita rakennetun kulttuuriympäristön kohteita, joten poikkeaminen asemakaavasta ei vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.

Vaikutuksiltaan merkittävänä rakentamisena pidetään ympäristöstään täysin poikkeavaa rakentamista, kuten kerrostalon rakentamista omakotialueelle tai suuren päivittäistavarakaupan perustamista. Nyt on kyse käyttötarkoitukseltaan asemakaavan mukaisesta asuinkerrostalojen rakentamisesta. Poikkeaminen asemakaavasta ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Ottaen huomioon hakijan selvityksen sekä saadun Pirkanmaan hyvinvointialueen kannanoton asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen auto- ja polkupyöräpaikkojen määrästä, ainoastaan pysäköintilaitokselle osoitetusta alueen osasta, julkisivumääräyksestä, rakennusalakohtaisesta rakennusoikeudesta, liittymäkieltoalueesta, rakennusalasta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. 

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

Hallintosäännön 22 §:n 4 momentin 2) kohdan mukaan yhdyskuntalautakunta päättää poikkeamisluvista.

LIITTEET:

Kartat: Sijaintikartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Tontti rajautuu luoteessa ja koillisessa istutettavaan puistoalueeseen, kaakossa Voionmaankatuun ja lounaassa Pukkisaarenkatuun. Poikkeamislupahakemus sijaitsee osoitteessa Voionmaankatu 44. Kohteen koillissuunnalla on aikaisempi lupahakemus, jolle on annettu myönteinen päätös vuonna 2020. Lisäksi kohteen luoteissuunnalla on kaksi aikaisempaa lupahakemusta, joille on annettu myönteiset päätökset vuosina 2013 ja 2021. Asemakaavassa tontin pääkäyttötarkoitus on asuinkerrostalojen korttelialue. Rakennusoikeus asuinkerrostaloille on 9000 k-m2, talousrakennuksille 150 k-m2 ja pysäköintilaitokselle 1000 k-m2. Suurin sallittu kerrosluku on kahdeksan. Kerrostalojen osalta yksi autopaikka/100 k-m2. Kaupungin oman vuokratuotannon ja ARA-vuokratuotannon sekä senioriasumisen osalta yksi autopaikka/140 k-m2. Rivitalojen ja muiden kytkettyjen pientalojen osalta yksi autopaikka/90 k-m2 tai vähintään yksi autopaikka/asunto. Opiskelija-asumisen osalta yksi autopaikka/250 k-m2. Palveluasumisen osalta yksi autopaikka/500 k-m2. Tontille on osoitettu kolme rakennusalaa asuinrakennuksille, kaksi rakennusalaa talousrakennuksille ja yksi rakennusala ainoastaan pysäköintilaitokselle.
Lausunnot: Hankkeesta on saatu Pirkanmaan hyvinvointialueen kannanotto.
Poikkeamishakemus: Poikkeamishakemus on salassa pidettävä Tietosuojalain 29 §:n perusteella (henkilötunnus).
Suunnitelmat: Rakennetaan kolme kahdeksan kerroksista asuinkerrostaloa ja kolme pintapysäköintialuetta tontille. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Myönnetään tontille 837–233–3044–3 lupa saada poiketa auto- ja polkupyöräpaikkojen määrästä, ainoastaan pysäköintilaitokselle osoitetusta alueen osasta, julkisivumääräyksestä, rakennusalakohtaisesta rakennusoikeudesta, liittymäkieltoalueesta ja rakennusalasta asuinkerrostalojen ja pysäköintialueiden rakentamiseksi hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti Raholan kaupunginosassa, osoitteessa Voionmaankatu 44.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa lupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Ahosen esteellisyys päättyi ja hän palasi kokoukseen.

Esteellisyys

  • Reeta Ahonen ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 1 momentin 5) kohdan perusteella. Ahonen poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Elina Karppinen poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Lausunnot

Hankkeesta on saatu Pirkanmaan hyvinvointialueen (myöhemmin Pirha) kannanotto, jossa todettiin, että ikäihmisille suunniteltu yhteisöllinen asuminen on asumisen muoto, joka vastaa osaltaan tähän kasvavaan tarpeeseen ja keventää Pirhan palvelurakennetta toivotulla tavalla. Esteetön ja yhteisöllinen asuminen tukee osaltaan kotona asumista, jonka vuoksi Pirha pitää yhteisöllisen asumisen ikäihmisten rakentamista kannatettavana. Hanke on käsitelty Pirhan palveluiden verkoston suunnittelun valmistelutyöryhmässä ja merkitty tiedoksi. Yhteisöllisen asumisen asuinkokonaisuuksia on jatkossakin suotavaa toteuttaa niille maantieteellisille alueille, jossa väestön kasvua on ennustettu tapahtuvan. Lisäksi uusien yksiköiden tulee sijaita lähellä palveluja, olla saavutettavia ja maa-alueiden tulee soveltua erityisryhmien erityistarpeisiin.

Tiedoksi

Hakija, Pirkanmaan ELY-keskus

Muutoksenhaku

§

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

 

Valitusoikeus

Valitusoikeus on:

1) viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai muun alueen omistajalla ja haltijalla;                    
2) sellaisen kiinteistön tai muun alueen omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;                    
3) sillä, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa;                    
4) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa;                    
5) kunnalla;                    
6) naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa;                    
7) muulla viranomaisella toimialaansa kuuluvissa asioissa.

Valitusoikeus on lisäksi toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhteisöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun edistäminen, jos rakentamislupa koskee rakennusta hankkeessa, johon sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annettua lakia.

 

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet


Valitusaika

Päätös on annettu tiedoksi julkisella kuulutuksella julkaisemalla kuulutus ja kuulutettava asiakirja Tampereen kaupungin verkkosivuilla (www.tampere.fi/ilmoitustaulu).

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, tiedoksisaantipäivää lukuun ottamatta. Tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä siitä lukien, kun päätös annettu tiedoksi julkisella kuulutuksella.

Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.


Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
​​​​​​- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmään on liitettävä
​​​​​
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

 

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 310 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.