Yhdyskuntalautakunta, kokous 13.5.2025

Lataa  Kuuntele 

§ 147 Kehränpuiston ja Luikunrinteen suojaviheralueen yleissuunnitelma 

TRE:1967/10.03.04/2025

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Maisema-asiantuntija Kaisa Rantee, puh. 040 487 0900, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh, 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kehränpuisto ja Luikunrinne ovat Santalahden asuinalueen keskiosissa, Pispalanharjun pohjoisrinteessä vierekkäin sijaitsevia viheralueita. Luikunrinne on kapea puustoinen suojaviheralue, joka sijaitsee rautatiealueen ja asuinkerrostalokiinteistöjen väliin jäävässä jyrkässä puustoisessa rinteessä. Kehränpuisto on lähivirkistysalue, joka rajautuu Luikunrinteeseen, asuinkerrostalojen tontteihin sekä Paperitehtaanraittiin. Kehränpuistossa ei ole säilyneitä rakennushistoriallisia arvoja.

Luikunrinteen suojaviheralueelle on asemakaavassa numero 8048 osoitettu pp/h -merkinnällä jalankulku-, pyörä- ja huoltotieyhteys, joka yhdistyy suunnittelualueen ulkopuolella asemakaavan mukaiseen pp/h -merkinnällä osoitettuun yhteysvaraukseen. Uranraitin ja Saarelankujan yhdistävä yhteysvaraus sijaitsee rautatiealueella. Kyseisiä pp/h -reittejä ei toteuteta, sillä näiden rakentaminen edellyttäisi jyrkän rinteen rakenteellista tukemista ja siitä johtuen suurelta osin nykyisen suojapuuston poistoa. Vaikutukset puustoon ulottuisivat viereisten tonttien puustoon saakka. Reitit eivät myöskään ole tarpeen kerrostalokiinteistöjen tai yleisten alueiden huollon järjestämiseksi. Rautatien meluntorjuntaseinän vierelle jo rakennettu olemassa oleva väylä on rautatiealueella sijaitseva radan huoltoreitti, jonne ei voida ohjata yleistä kulkua Luikunrinteestä. 

Rautatiealueella sijaitsevien reittien sijaan yleissuunnitelmalla monipuolistetaan muita Santalahden sisäisiä kulkuyhteyksiä. Kehränpuistoon rakennetaan portaat, jotka toimivat vaihtoehtoisena, porttikongin läpi kulkevana reittinä Paperitehtaanraitin, Kehränpolun ja Tervatehtaanraitin välillä. Porttikongin paikka rakennuksessa on asemakaavassa osoitettu.

Kehränpuiston oleskeluun soveltuvat alueet sijoittuvat Paperitehtaanraitin läheisyydessä sijaitsevalle tasaiselle alueelle, joka on osittain maanalaisen paikoituslaitoksen päällä sijaitsevaa kansirakennetta. Kansirakenteen päälle sijoittuvat perennat ja puuvartinen kasvillisuus istutetaan korotettuihin kasvillisuusaltaisiin, jotka samalla rajaavat yleisen viheralueen viereisistä tonttipihoista erilleen. Puiston tasaiselle maanvaraiselle osalle istutetaan isokokoisiksi kasvavia puita. Kehränpuiston oleskelu- ja nurmialueita kunnossapidetään luokassa R3, käyttöviheralue ja portaisiin rajautuvaa niittyä hoidetaan luokassa A3, maisemaniitty. Kehränpuiston jyrkän rinteen yläosassa ja koko Luikunrinteen alueella säilytetään nykyinen oleva puusto, jonka luontaista uudistumista tuetaan kunnossapitoluokan M4, suojametsä, mukaisesti. Tarvittaessa poistetaan huonokuntoisia puita. 

Kehränpuiston käytäväyhteys ei ole kokonaisuudessaan esteetön, koska rinneosuudella on portaat. Käytävän ja portaiden kunnossapitoluokka on B2, ei talvikunnossapitoa. Käytävää ja portaita ei valaista. Kehränpuiston yleisvalaistuksena toimii Paperitehtaanraitin valaistus. Kasvillisuusaltaiden ja penkkien läheisyyteen asennetaan viihtyisyyttä lisääviä pollarivalaisimia.

Nähtävillä olot ja palaute

Viheryleissuunnitelmaluonnos oli nähtävänä ja kommentoitavana 10.-28.4.2025 Tampereen kaupungin internetsivuilla ja maastossa. Suunnitelmaluonnoksesta annettiin yksi palaute. Palaute oli muutoin myönteinen, mutta siinä toivottiin Santalahden alueelle leikkipuistoja ja Luikunrinteeseen polkua tai portaita, jotka mahdollistaisivat kulun nykyiselle rataa seuraavalle uralle, eli radan huoltoreitille. Kehränpuistoon ei toteuteta leikkipaikkaa, mutta sellaisen rakentamista Santalahteen tutkitaan mahdollisesti muiden sopivien vireille tulevien maankäyttöhankkeitten yhteydessä. Luikunrinteeseen ei toteuteta rata-alueelle johtavaa yhdyskäytävää edellä mainituin perustein. 

Nähtävillä olon jälkeen yleissuunnitelmaan tehtiin siten vain vähäisiä teknisiä korjauksia. Yleissuunnitelmaa käytetään rakennussuunnitelman pohjana, jolloin esitetään tarkentuneet pintamateriaalit, istutettava kasvillisuus lajeittain sekä valaistus-, kaluste- ja varustetiedot. Pinnankallistuksien periaatteet on esitetty yleissuunnitelmassa ja ne tarkentuvat rakennussuunnitelmassa varsinaiseksi tasaus- ja kuivatussuunnitelmaksi. 

Pinta-alat, kustannusarviot ja neliöhinta

Luikunrinteen pinta-ala on noin 340 neliömetriä ja Kehränpuiston pinta-ala on noin 990 neliömetriä. Yleissuunnitelman kustannusarvio on 160 000 euroa ja neliömetriä kohti kustannus on noin 120 euroa. 

Rakennusajankohta

Viheralueiden arvioitu rakennusajankohta on vuonna 2026.

Toimivalta: Hallintosäännön 22 § mukaan yhdyskuntalautakunnan tehtävänä on järjestää kaupunkirakenteen kehittämistä kokonaisuutena, kaupunkisuunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa koskevat palvelut sekä viranomaispalvelut.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Kehränpuiston ja Luikunrinteen yleissuunnitelmat, piirustusnumerot 18/20882/2 ja 18/22952/2, hyväksytään kustannusarvioineen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Marika Viinanen, Timo Koski, Kaisa Rantee, Pasi Palmu, Pasi Ruohomäki, Kirsi Mäntysaari-Ukkola, Tarja Nikupaavo-Oksanen, Petri Kujala (Tampereen Infra) ja Jussi Pesonen (Tampereen Infra)

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 310 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.