Kaupunginhallitus, kokous 16.5.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 214 Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi kiinteistöverotuksen arvostamisuudistusta koskevaksi lainsäädännöksi 

TRE:2486/02.03.01/2022

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539 ja kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio,​ puh. 040 514 4884,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Valtiovarainministeriö on pyytänyt Tampereen kaupungin lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle kiinteistöverotuksen arvostamisuudistusta koskevaksi lainsäädännöksi. Lausuntoa on pyydetty 20.5.2022 mennessä. Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi varojen arvostamisesta verotuksessa annettua lakia, kiinteistöverolakia, verotustietojen julkisuudesta ja salassapidosta annettua lakia sekä Verohallinnosta annettua lakia. Tavoitteena on uudistaa kiinteistöverotuksen arvostamisperusteet vastaamaan nykypäivän kustannus- ja hintatasoa ja alueellisia hintaeroja.

Tampereen kaupungin lausunnon mukaan kiinteistöverouudistus on tarpeellinen nykyisten kiinteistöveromenetelmien läpinäkymättömyyden takia sekä toisaalta epätasapuolisuuden osalta suhteessa kiinteistöjen käypiin arvoihin. Uudistuksen myötä kiinteistöveron määräytymisperusteiden avoimuus lisääntyisi merkittävästi. Uudistuksen tavoite eriyttää maapohjan verotus ja rakennusten verotus sekä se, että verotusarvot kuvaavat paremmin alueellisia markkina-arvojen eroja ovat kannatettavia asioita.

Koska uudistus toteutetaan huomioimalla maapohjan alueellisia eroja sekä toisaalta rakennusten osalta rakennusluokitukseen pohjautuvilla perusarvoilla, ei kunnilla ole mahdollisuutta arvioida kiinteistöverouudistuksen vaikutuksia kiinteistöille tai kiinteistöveron kokonaistuottoa ennen kuin verohallinto julkaisee kiinteistöverouudistuksen arviointiin tarkoitetut laskentatyökalut. Tästä syystä laskentatyökalujen käyttöön kiinteistöveroprosenttien määrittämiselle ja verovaikutuksien arvioimiselle eri rakennustyypeille eri alueilla olisi varattava riittävästi aikaa ennen uudistuksen toimeenpanoa. Ennen kuin kunnat päättävät vuoden 2024 kiinteistöveroprosenteista, kuntien tulee saada käyttöönsä uusien kriteereiden perusteella laskettavat luotettavat kiinteistöveron tuottoarviot.

Hallintosäännön 15 §:n 29) kohdan mukaan kaupunginhallitus päättää strategisesti merkittävien, koko kaupunkia koskevien lausuntojen antamisesta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Valtiovarainministeriölle annetaan liitteen mukainen Tampereen kaupungin lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi kiinteistöverotuksen arvostamisuudistusta koskevaksi lainsäädännöksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle sekä kiinteistöjohtaja Virpi Ekholmille. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Valtiovarainministeriö, Jukka Männikkö, Virpi Ekholm

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)