Kaupunginhallitus, kokous 16.5.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 213 Kansainvälisen toiminnan suuntaviivat 2022-2025 

TRE:3601/04.04.00/2022

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kansainvälisten asioiden päällikkö Satu Vuorinen, puh. 040 538 8402, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kansainvälisyyden merkitys tulee korostumaan entisestään kaupunkien toiminnassa ollen siten osa myös Tampereen kaupungin normaalia kehittämistoimintaa ja toimintaympäristöä. Kaupunki toimii lukuisissa kansainvälisissä kehittämis- ja edunvalvontaverkostoissa sekä kehittämisprojekteissa. Elinvoimaisuuden näkökulmasta on tärkeää, että Tampere on tulevaisuudessakin kansainvälisesti houkutteleva paikka elää, opiskella, yrittää, investoida ja matkustaa. Kansainvälisyys ei ole ainoastaan ulkomaille suuntautuvaa tai ulkomailla tapahtuvaa toimintaa vaan nivoutuu nykypäivänä monin tavoin osaksi omaa kaupunkiyhteisöämme.

Niin pitovoiman näkökulmasta kuin vallitsevan Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamasta tilanteesta johtuen kansainvälisyyttä onkin hyvä tarkastella myös asenneilmapiirin sekä kaupungin ja kaupunkiorganisaation sisällä tehtävien kansainvälistämistoimenpiteiden kautta. Tämän monimuotoisen kansainvälisen toiminnan vuoksi on tarpeellista, että kaupungilla on yhtenäinen sisällöllinen suunta kansainväliselle toiminnalle ja että kansainvälisen toiminnan työkaluja ja vaikuttavuutta huolletaan osana tätä työtä.

Kansainvälisen toiminnan suuntaviivat 2022-2025 korvaavat Kansainvälisen toiminnan tiekartan 2021 (kaupunginhallitus 2.11.2020 § 453) kansainvälisen toiminnan ylimpänä viitekehyksenä. Suuntaviivat toimivat hallintosäännössä mainittuina kansainvälisen toiminnan periaatteina. Kansainvälisen toiminnan suuntaviivat päivitetään valtuustokausittain.

Kansainvälisen toiminnan peruspilareina on esitetty kansainvälisen toiminnan lupaukset, joihin seuraavien neljän vuoden aikana kohdennetaan erityisiä toimenpiteitä. Kansainvälisen toiminnan vaikuttavuuden arviointia kehitetään osana suuntaviivojen seurantaa ja kansainvälisen toiminnan koordinaatiota.

Kansainvälisen toiminnan suuntaviivat 2022-2025 on valmisteltu konsernihallinnon strategia ja kehittämisyksikössä suhdetoiminnan ja markkinoinnin tiimissä, joka konsernihallinnon toimintasäännön mukaisesti vastaa kansainvälisen toiminnan kokonaiskoordinaatiosta. Suuntaviivat on päivitetty laajassa yhteistyössä kaupungin eri palvelualueiden kanssa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Liitteenä olevat Kansainvälisen toiminnan suuntaviivat 2022-2025 hyväksytään ohjaamaan Tampereen kaupungin kansainvälistä toimintaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden kansainvälisten asioiden päällikkö Satu Vuoriselle sekä suhdetoiminta- ja markkinointipäällikkö Iina Ojalalle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Sari Tanus ja Mikko Aaltonen poistuivat.

Sari Tanus palasi kokoukseen.

Tiedoksi

Reija Linnamaa, Iina Ojala, Satu Vuorinen, Minna Merikoski, Pekka Pernu, Jari Ahjoharju, Matias Ansaharju, Sanna Huikuri, Maggie Keskinen, Mari Lahtinen, Jaakko Laurila, Mia Lumio, Harri Ojala, Marju Leinonen, Aila Rajamäki, Katri Rauvola, Hannele Räikkönen, Mari Taverne, Taru Kuosmanen, Mikko Nurminen, Teppo Rantanen, Lauri Savisaari

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.