Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 7.12.2022

§ 189 Eteläpuiston päiväkodin ja koulun uudisrakennus -hankkeen toteutussuunnitelma ja toteutussopimus 

TRE:6112/10.03.06/2020

Valmistelija

  • Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi ja hankeinsinööri Petri Koivusilta, puh. 041 730 5496, etunimi.sukunimi@tilapa.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Eteläpuiston päiväkoti ja koulu -hankkeen hankesuunnitelma on hyväksytty sivistys- ja kulttuurilautakunnassa 26.8.2021 sekä asunto- ja kiinteistölautakunnassa 1.9.2021. Toteutussuunnittelu on tehty hankesuunnitelman pohjalta.

Rakennushanke käsittää Eteläpuiston päiväkodin ja koulun rakentamisen piha-alueineen osoitteeseen Koulukatu 23, 33200 Tampere. Tontilla sijaitsee Pirkanmaan musiikkiopisto, joka toimii De Gamlas Hem -rakennuksessa, joka on valmistunut vuonna 1905 (arkkitehti Birger Federley). Uudisrakennus sijoitetaan tontin rakentamattomaan länsiosaan. Päiväkodin rakenteellinen mitoitus on kuusi ryhmää eli noin 120 lasta sekä esi- ja alkuopetus toteutetaan 2-sarjaisena, yhteensä noin 150 oppilasta (25 oppilasta/perusopetusryhmä). Rakennus suunnitellaan mahdollisimman muuntojoustavaksi ja iltakäytön mahdollistavaksi, mm. Pirkanmaan musiikkiopiston iltapäivä- ja iltakäyttöön.

Uudisrakennus on kolmekerroksinen ja sen paloluokka on P1. Rakennuksessa on pääosin ryömintätilainen kantava betoniontelolaattarakenteinen alapohja. Rakennuksen kantava runko on pääosin betonielementtirakenteinen. Yläpohjat tehdään puurakenteisina betoniontelolaattojen varaan, vesieristeenä kumibitumikermi. Ulkoseinäverhouksena on pääosin tiilimuuraus ja kolmikerrosrappaus sekä osin levyverhottuja ja puurimaverhottuja seinäosuuksia. Lämmitysmuotona kaukolämpö ja tilojen lämmitys hoidetaan pääosin vesikiertoisella lattialämmityksellä.

Arkkitehtisuunnitelmat on laatinut Tilatakomo Oy, joka on toiminut myös hankkeen pääsuunnittelijana. LVIA-suunnittelusta on vastannut Sweco Talotekniikka Oy, sähkösuunnittelusta Rejlers Oy, rakennesuunnittelusta Sweco Rakennetekniikka Oy, pohjarakennesuunnittelusta Taratest Oy ja akustiikkasuunnittelusta A-Insinöörit Suunnittelu Oy.

Hankkeen rakennuttamisesta vastaa Tampereen Tilapalvelut Oy ja projektipäällikkönä toimii hankeinsinööri Petri Koivusilta. Hankkeen rakennuttamisesta ja valvonnasta laaditaan Tampereen kaupungin ja Tampereen Tilapalvelut Oy:n kesken toteutussopimus (liite 3) osapuolten välisen palvelu- ja yhteistyösopimuksen mukaisesti. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa tammikuussa 2023 ja ne valmistuvat maaliskuun lopussa 2024.

Rakennus- ja talotekniikkaurakat kilpailutettiin avoimina hankintakyselyinä loka-marraskuussa 2022. Toteutuskustannusarvio on laadittu hinnaltaan halvinten hyväksyttyjen urakkatarjousten perusteella. Toteutussuunnitelman hankinta-arvoerittelyn mukaisesti toteutuskustannukset ovat yhteensä 10 550 000 euroa. Hankesuunnitelmassa hyväksytty kustannusarvio oli yhteensä 10 049 000 euroa, joten ylitys on 501 000 euroa (5 %).

Hankesuunnitelman kustannusarvio oli laadittu tilapohjaisella tavoitehinta-arviomenettelyllä kesäkuussa 2021. Rakentamiskustannukset ovat nousseet merkittävästi tämän jälkeen, rakennuskustannusindeksi on noussut hankesuunnittelun lukemasta 108,0 urakkalaskennan aikaiseen lukemaan 120,4 eli 11,5 %.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan osalta valtuuston nähden sitovaa on talonrakennushankkeiden talousarviovuoden nettoinvestoinnit. Asunto- ja kiinteistölautakunta voi perustellusta syystä hyväksyä uudisrakennushankkeissa 5 prosentin ja perusparannushankkeissa 15 prosentin hankekohtaisen ylityksen talonrakennusinvestointien kokonaissumman rajoissa.

Hankkeelle on osoitettu kaupungin vuoden 2023 talousarviossa 10 049 000 euron määräraha, jota esitetään nostettavaksi 501 000 eurolla, jotta hanke voitaisiin toteuttaa suunnitellulla tavalla.

Pirkanmaan Voimia Oy:n hankintaan kuuluvien keittiölaitteiden kustannus on yhteensä 159 530 euroa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Eteläpuiston päiväkodin ja koulun uudisrakennus -hankkeen toteutussuunnitelma ja toteutussopimus hyväksytään edellytyksellä, että sivistys- ja kulttuurilautakunta hyväksyy hankkeen käyttötalousvaikutukset.

Hankkeen käynnistäminen vuoden 2023 talousarviomäärärahojen puitteissa hyväksytään. Hankkeen loppuunsaattamiseksi esitetään hankkeen tarvitsema lisämääräraha 501 000 euroa vuoden 2024 talousarviovalmistelun yhteydessä.

Kiinteistöjohtaja valtuutetaan tekemään toteutussopimukseen tarvittaessa pieniä teknisiä korjauksia ja allekirjoittamaan toteutussopimus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Hankeinsinööri Petri Koivusilta oli asiantuntijana läsnä kokouksessa ja poistui ennen päätöksentekoa.
Puheenjohtaja Pekka Salmi poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.
Matti Höyssä toimi tästä eteenpäin kokouksen puheenjohtajana.
Puheenjohtaja päätti 10 minuutin kokoustauon pitämisestä asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Virpi Ekholm, Niko Suoniemi, Anni Andrejeff, Anu Rajala, Minna Tuominen, Elina Kalliohaka, Elli Rasimus, Kristiina Järvelä, Elina Lahti, kitiatalous, tilapalvelut@tilapa.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.