Tampereen nuorisovaltuusto, kokous 23.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 116 Nuorisovastaanoton ja Lyhty Walk-in-palvelun toiminnan esittely 

TRE:1203/00.01.03/2022

Valmistelija

  • Niskanen Päivi, Johtava koordinaattori

Lisätietoja päätöksestä

Nuoriso-ohjaaja Jenna Naukkarinen, puh. 050 385 0222, etunimi.sukunimi@tampere.fi.

Perustelut

Tampereen kaupungin nuorisovastaanotto kokoaa yhteen tamperelaisille ja oriveteläisille nuorille suunnattuja mielenterveys-, päihde- ja seksuaaliterveyspalveluja. Siihen kuuluu erilaisia palvelukokonaisuuksia, kuten nuorisoneuvola, Nuorten päihdepalvelut Nuppo ja mielenterveyspalveluita. Nuorisovastaanoton nuorisoneuvola toimii seksuaaliterveyden neuvolana alle 22-vuotiaille, jotka eivät kuulu opiskeluterveydenhuollon palveluiden piiriin.

Nuorisovastaanottoon kuuluvat Nuorten päihdepalvelut Nuppo, joka auttaa 13–25-vuotiaita tamperelaisia ja oriveteläisiä nuoria alkoholiin, lääke- ja huumausaineisiin ja toiminnallisiin riippuvuuksiin (esim. peli) liittyvissä huolissa. Nuorisovastaanoton mielenterveyspalveluissa tutkitaan ja hoidetaan 13–24- vuotiaita nuoria, joilla on esimerkiksi masennusta, ahdistuneisuutta, unettomuutta, keskittymisvaikeuksia, jännittämistä tai käytöshäiriöitä.

Nuorisovastaanoton mielenterveyspalveluissa on kolme tamperelaisille suunnattua työryhmää:

• matalan kynnyksen lyhytterapeuttinen työryhmä Lyhty (13–17-

vuotiaat)

• lyhytterapeuttinen työryhmä nuorille aikuisille Välke (18–24-vuotiaat)

• erikoissairaanhoidon työryhmä Valo (13–17-vuotiaat)

Nuorisovastaanotto lisäksi tarjoaa 13–17-vuotiaille nuorille apua mielenterveyshaasteisiin Lyhty Walk in -palvelusta. Walk in -palveluun voi tulla ilman ajanvarausta ja lähetettä. Käyntejä voi olla 1–10. Keskusteluhoidon aluksi sovitaan hoitojakson tavoitteesta. Käynnit ovat viikoittaisia. Käynneillä voidaan kartoittaa, mitkä muut palvelut nuorta voisivat hyödyttää. Walk in -palvelu ei sisällä lääkäripalvelua.

Walk in -palvelu toimii kahdessa toimipisteessä. Virka-aikana Sarviksella osoitteessa Hatanpäänkatu 3 B (2. kerros). Ilta-aikoina (kello 16 jälkeen) palvelu toimii Sarviksen rakennuksen F-rapussa (katutaso, Satakielen tilat).

Nuorisovaltuusto keskustelee nuorisovastaanoton toiminnan kehittämisestä, sen palveluiden tiedottamisen parantamisesta sekä nuorisovastaanoton palveluiden siirtymisestä hyvinvointialueen järjestettäviksi 1.1.2023 alkaen.

 

Päätösehdotus oli

Nuorisovaltuusto merkitsee käydyn keskustelun tiedoksi pöytäkirjaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Niina Immonen, Piia Niinikoski ja Anu Vuorio olivat paikalla asiantuntijoina asian käsittelyn aikana.

Rasmus Riikonen poistui kokouksesta pykälän käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)