Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 18.4.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 68 Perusopetuksen tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitojen opetussuunnitelma vuosiluokille 4 ja 6 

TRE:1995/12.01.01/2023

Valmistelija

  • Kallio Heidi-Maria, Koordinaattori

Valmistelijan yhteystiedot

Opetusjohtaja Petri Peltonen, puh. 050 525 8561 ja erikoissuunnittelija Maija Viherkari, puh. 041 730 6388, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitojen opetus alkaa Tampereen kaupungin perusopetuksen 4. ja 6. vuosiluokalla syyslukukaudella 2023 osana ympäristöoppi -oppiaineen opetusta. Tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitojen opetukselle on laadittu Tampereen kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman liitteeksi tuleva oma opetussuunnitelmansa. Opetussuunnitelma on tehty tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitoja opettavien tutoropettajien ja perusopetuksen erikoissuunnittelijan muodostamassa työryhmässä. Lisäksi työryhmä on laatimassa lukuvuoden 2023–2024 alkuun valmistuvaa tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitojen opetuspakettia 4. ja 6. luokkien opettajien käyttöön. Työryhmän toiminnasta vastaa opetusjohtaja.

Tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitojen opetussuunnitelman sisältämät opetuksen tavoitteet on johdettu ympäristöoppi -oppiaineen tavoitteista. Nimensä mukaisesti opetussuunnitelma on jaettu kolmeen osaan; tunnetaitoihin, vuorovaikutustaitoihin ja turvataitoihin.

Tunnetaitojen opetuksen tavoitteena on, että oppilas harjoittelee tunteiden tunnistamista, ilmaisua ja säätelyä. Hän oppii tunnistamaan kehon ja mielen viestejä sekä harjoittelee hyvän huomaamista itsessä ja toisissa. Tunnetaitojen opetuksen tavoitteilla tuetaan oppilaan minäkuvan rakentumista ja ryhmään kiinnittymistä. Vuorovaikutustaitojen opetuksen aikana oppilas harjoittelee vuorovaikutusta erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä. Hän harjoittelee oman mielipiteen rakentavaa ilmaisua sekä toisten ihmisten asemaan asettumista ja heidän näkökulmiensa huomioon ottamista. Turvataitojen opetuksen tavoitteena on auttaa oppilasta tunnistamaan omia fyysisiä ja psyykkisiä rajojaan. Hän opettelee kunnioittamaan sekä omaa, että toisten oikeutta fyysiseen koskemattomuuteen. Lisäksi hän harjoittelee keinoja suojautua ja puolustautua kiusaamiselta ja häirinnältä sosiaalisessa mediassa.

Nyt laadittujen opetussuunnitelman ja opetuspaketin pohjina on käytetty Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja oppilashuollon asiantuntijoiden vuonna 2020 julkaisemaa Tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitojen opetuspakettia. Lisäksi opetussuunnitelman ja -paketin tekoon on saatu materiaali- ja konsultaatioapua muun muassa Turvallinen Oulu -hankkeelta, Rovaniemen sivistyspalveluilta, Ylöjärven sivistysosastolta sekä Positive Education ja Someturva -yritykseltä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Perusopetuksen tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitojen opetussuunnitelma vuosiluokille 4 ja 6 hyväksytään tulemaan voimaan 1.8.2023 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kristiina Järvelä, Petri Peltonen, Ville Raatikainen, Ulla Ojalammi, Maija Viherkari

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.