Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 18.4.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 65 Tampereen seudun työväenopiston taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman päivittäminen (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:2077/12.01.01/2023

Valmistelija

  • Gröhn Maija-Liisa, Työväenopiston rehtori

Valmistelijan yhteystiedot

Työväenopiston rehtori Maija-Liisa Gröhn, puh. 050 384 8251, apulaisrehtori Heidi Saramäki, puh. 040 806 3583, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Taiteen perusopetuksesta annetun lain (633/1998) mukaan kunta voi järjestää taiteen perusopetusta annetuin lain ja asetuksen (6.11.1998/813) mukaisesti. 

Tampereen kaupungin hallintosäännön (30.1.2023, § 19) mukaan taiteen perusopetuksesta vastaa Tampereella sivistys- ja kulttuurilautakunta. Sivistys- ja kulttuurilautakunta hyväksyy taiteen perusopetusta antavien yksiköiden opetussuunnitelmat sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunnan 14.12.2014 hyväksymien ohjausperiaatteiden mukaan.

Opetuksen taiteen perusopetusta antavissa oppilaitoksissa tulee olla Opetushallituksen määräämien opetussuunnitelman perusteiden mukaista. Opetushallitus päätti uusista taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteista 20.9.2017.

Taiteen perusopetuksen oppimäärät ovat yleinen oppimäärä ja laaja oppimäärä. Molempien oppimäärien mukaiset opetussuunnitelmat on annettu yhdeksälle taiteenalalle: arkkitehtuuri, kuvataide, käsityö, mediataiteet, musiikki, sanataide, sirkustaide, tanssi ja teatteritaide.

Tampereen seudun työväenopisto antaa sana- ja teatteritaiteen perusopetusta lapsille ja nuorille yleisessä oppimäärässä sekä kuvataiteen perusopetusta laajassa oppimäärässä. Kuvataiteen ja käsityön taiteen perusopetusta annetaan laajassa oppimäärässä aikuisille.

Tampereen seudun työväenopiston taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmat hyväksyttiin edellisen kerran Tampereen sivistys- ja kulttuurilautakunnassa 7.6.2018 (§ 98). Kyseiset opetussuunnitelmat ovat olleet käytössä 1.8.2018 alkaen.

Seuraavia taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmia on päivitetty ja esitetään nyt hyväksyttäviksi:

  • Sanataiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma lapsille ja nuorille
  • Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma lapsille ja nuorille
  • Kuvataiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelma lapsille ja nuorille
  • Kuvataiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelma aikuisille
  • Käsityön taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelma aikuisille

 

Sanataiteen perusopetuksen opetussuunnitelmassa keskeinen muutos liittyy opintojen etenemiseen: kolme opintokokonaisuutta jaetaan neljäksi. Tämän lisäksi opintokokonaisuuksien tavoitteita ja sisältöjä on kirkastettu. Nämä muutokset tukevat opetuksen pedagogisia edellytyksiä.

Teatteritaiteen perusopetuksen opetussuunnitelmaan esitetään lisättäväksi kaksivuotiset varhaisen iän opinnot. Varhaisen iän opinnot alkavat 7-vuotiaana ja tukevat oppimisen polkua kohti taiteen perusopetuksen yleistä oppimäärää.

Lasten ja nuorten kuvataiteen perusopetuksen opetussuunnitelmassa suurimmat muutokset koskevat oppilasvalintamenettelyä sekä opintojen keston muuttamista. Lisäksi opetussuunnitelmassa on täsmennetty opintokokonaisuuksien sisältökuvauksia ja tavoitteiden jakautumista opintojen ajalle sekä tehty teknisluonteisia korjauksia esim. luetteloon yhteistyökumppaneista.

Uudessa kuvataiteen opetussuunnitelmassa oppilasvalintaa muutetaan siten, että valintakokeista luovutaan ja oppilasvalinta tapahtuu lapsen näytetöiden avulla. Näytetöillä pyritään mittaamaan lapsen omaa motivaatiota. Jos hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, oppilaspaikat täytetään arpomalla. Tämä muutos madaltaa hakemisen kynnystä ja oppilaan osaamiseen ei kohdistu arviointia. Valintaan voivat osallistua kyseisenä vuonna 7 vuotta täyttävät lapset. Aiemmassa opetussuunnitelmassa oppilashaku on koskenut tamperelaisia lapsia, mutta tälle rajaukselle ei nähdä enää perustetta.

Lasten ja nuorten kuvataiteen perusopetuksen opintojen kestoa ehdotetaan jatkettavaksi vuodella, jotta opetussuunnitelman perusteissa asetetut tavoitteet voidaan toteuttaa asianmukaisesti oppimäärän aikana. Tällä hetkellä opintojen kesto on 11 vuotta ja 500 tunnin syventävät opinnot sisältävät itsenäistä työtä 195 tuntia. Opintojen kestoksi ehdotetaan 12 vuotta, jolloin itsenäisen työn määrä syventävissä opinnoissa olisi 92 tuntia. Muutos mahdollistaa oppilaalle riittävän määrän ohjausta ja itsenäisen työn määrä on kohtuullinen.

Aikuisten käsityön taiteen ja kuvataiteen opetussuunnitelmien opintojen etenemisen taulukkoon on tehty teknisluonteisia muutoksia: opintokokonaisuuksien järjestystä on joltain osin muutettu ja opintojen esittämistapaan on tehty muutoksia.

Esitetään, että kaikkiin lasten ja nuorten opetussuunnitelmiin lisätään kohta, jossa todetaan, että opintoihin voidaan myöntää maksuhuojennusta korkeintaan 10 % taiteen perusopetuksen oppilaspaikoista perheen taloudellisen tilanteen vuoksi. Aiemmin maksuhuojennus on ollut käytössä lasten ja nuorten kuvataiteen perusopetuksessa.

Kaikkiin opetussuunnitelmiin lisätään myös maininta, jossa todetaan, että opinto-oikeus voidaan keskeyttää maksusaatavien perusteella.

Päivitetyt opetussuunnitelmat ovat tämän asian liitteinä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Tampereen seudun työväenopiston taiteen perusopetuksen päivitetyt opetussuunnitelmat hyväksytään. Opetussuunnitelmat tulevat voimaan 1.8.2023.

Päivitetyt opetussuunnitelmat ovat:

  • Sanataiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma lapsille ja nuorille
  • Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma lapsille ja nuorille
  • Kuvataiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelma lapsille ja nuorille
  • Kuvataiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelma aikuisille
  • Käsityön taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelma aikuisille

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Työväenopiston rehtori Maija-Liisa Gröhn ja vararehtori Heidi Saramäki olivat asiantuntijoina paikalla asian käsittelyn aikana.

Tuila Jaatinen poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana. Ylöjärven edustaja Henrik Pajunen poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen yhteistoiminta-alueen asioiden tultua käsitellyiksi.

Tiedoksi

Maija-Liisa Gröhn, Heidi Saramäki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.