Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 18.4.2023

§ 76 Tiedotusaineisto 

TRE:8564/00.04.01/2022

Valmistelija

  • Kaunisto Kalle, Hallintosihteeri

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Terveyden edistämisen arviointiin tarkoitetun TEAviisarin merkitys kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen mittarina

Terveyden edistämisen arviointiin tarkoitetun TEAviisarin merkitys kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen mittarina korostuu kuntien välisessä terveydenedistämisen vertailutietojärjestelmässä. Koska kaikella kulttuuritoiminnalla on yhteys hyvinvointiin, TEAviisarin kautta seurataan myös kuntien kulttuurin edistämistä. Kulttuuri kunnan toiminnassa 2023 –kyselyssä kerätään tietoja kulttuuritoiminnan edistämisestä sekä hyvinvointia ja terveyttä edistävästä kulttuuritoiminnasta kunnassa. Tiedonkeruun tarkoituksena on selvittää kunnan voimavarat ja toimintaedellykset hyvinvointia ja terveyttä edistävän kulttuuritoiminnan toteuttamiseksi. TEAviisarin kyselyssä tarkastellaan mm. sitä, kuinka kulttuurin edistämisestä vastaavassa luottamusmieshenkilöhallinnossa (lautakunta/valiokunta tms.) on käsitelty seuraavia tietolähteitä ja asiakirjoja tämän valtuustokauden aikana (2021-2025).

Osana tätä tarkastelua selvitetään, kuinka OKM:n kulttuuriperintöön ja kulttuurisen moninaisuuden teemat on käsitelty lautakunnissa.

Kulttuurin palveluryhmä tuo Sivistys- ja kulttuurilautakunnan tarkasteluun seuraavat OKM:n julkaisut:

  • Kulttuuriperintö voimavarana kestävälle tulevaisuudelle ja hyvälle elämälle: Ehdotus kulttuuriperintöstrategiaksi 2022-2030 (OKM 2022:17)

Kulttuuriperintöstrategian lähtökohtana on monimuotoisen aineellisen, aineettoman ja digitaalisen kulttuuriperinnön ja kulttuuriympäristöjen vaaliminen, kehittäminen ja hyödyntäminen koko yhteiskunnan voimavarana. Strategian keskeiset arvot ovat kestävyys, moninaisuus ja yhdenvertaisuus sekä vastuu kulttuuriperinnön säilyttämisestä ja suojelusta tuleville sukupolville.

  • Taide, kulttuuri ja moninainen Suomi: Kulttuuripolitiikka, maahanmuuttajat ja kulttuurisen moninaisuuden edistäminen –työryhmän loppuraportti (OKM 2021:2)

 

Väestön moninaistuminen on otettava valtavirtaistettuna huomioon kaikessa taide- ja kulttuuripoliittisessa suunnittelussa,  päätöksenteossa ja rahoituksessa. Tarvitaan uudenlaista ymmärrystä monikielisyyden ja eri kulttuurien tuntemuksen merkityksestä taiteen ja kulttuurialan työyhteisöissä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Koordinaattori Anne Ruusuvuori oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)