Kaupunginhallitus, kokous 18.12.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 527 Valtuustoaloite Puskiaisten moottoritietä koskevan hankkeen hylkäämiseksi – Jaakko Mustakallio ym. 

TRE:7389/10.00.01/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Lindfors Jukka, Suunnittelujohtaja, jukka.lindfors@tampere.fi

Perustelut

Jaakko Mustakallio ja 24 muuta valtuutettua esittävät 24.10.2022 jättämässään valtuustoaloitteessa, että ELY-keskuksen pyytäessä lausuntoa Puskiaisten moottoritien yleissuunnitelmasta keväällä 2023, Tampereen kaupunki esittää hankkeen hylkäämistä ja pyytää ELY-keskusta palaamaan nykyisen valtatien linjauksen kehittämiseen. Samalla ao. valtuutetut esittävät, että Tampereen kaupunki pidättäytyy kaikesta kunnallisen maankäytön edistämisestä Puskiaisten moottoritien vaihtoehdon mukaisesti. Samalla nykyinen tielinjaus tulee ottaa maakuntakaavan päivityksen pohjaksi.

Valtatie 3 kuuluu Suomen päätieverkkoon ja on osa Euroopan laajuista liikenneverkkoa (TEN-T). Tällä hetkellä valtatien 3 ongelmana Tampereen kaupunkiseudulla on liikenteen välityskyvyn riittämättömyys. Liikenteessä on sujuvuusongelmia aamu- ja iltaruuhkan aikaan sekä viikonloppuisin. Sääksjärven ja Tampereen eritasoliittymien kohdalla on myös liikenneturvallisuuspuutteita. Liikenne tulee tulevaisuudessa lisääntymään lähialueen muuta liikenneverkkoa nopeammin Tampereen seudun hyvin vahvasti kasvavan maankäytön vuoksi. Valtatien 3 kehittäminen sekä nykyisen tielinjauksen että oikaisun välillä Puskiainen-Pirkkala ovat voimassa olevan Pirkanmaan maakuntakaava 2040 mukaisia ratkaisuja. Lisäksi Tampereen kaupunkiseudun rakennesuunnitelmatyössä tieyhteyden kehittäminen on nähty seudun kasvua tukevana, ja erityisesti seudullisesti merkittäviä uusia yritys- ja työpaikka-alueita palvevana yhteystarpeena.

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus laatii suunnitelmaa valtatien 3 ja Tampereen kaupunkiseudun 2-kehän parantamisesta. Ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA-menettely) on valmistunut 2022. Vuoden 2023 aikana laadittavan yleissuunnitelman ratkaisuun kuuluvat uusina tielinjauksina valtatie 3 välillä Puskiainen-Linnakallio sekä 2-kehä välillä Sääksjärvi-Pirkkalan lentoasema.

Tampereen viranhaltijat ovat osallistuneet ympäristövaikutusten arviointimenettelyn sekä nyt käynnissä olevan yleissuunnitelman valmisteluun. Viranhaltijoiden tehtävä on ollut varmistaa, että arviointi ja suunnittelu perustuu kaikilta osin käytössä olevaan tietoon ja että arviointi ja suunnittelu laaditaan riittävällä tarkkuudella. ELY-keskus ei pyydä Tampereen kaupungin lausuntoa nyt työn alla olevasta yleissuunnitelmasta, koska suunnitelma ei kohdistu Tampereen kaupungin alueelle.

Tampereen kaupunginhallitus esitti kannanottonaan Tampereen kaupunkiseudun rakennesuunnitelmasta antamassaan lausunnossa 28.8.2023, että VT3:n liikenteen kapasiteetin lisäys tulee ensivaiheessa toteuttaa nykyisiin tielinjauksiin pohjautuen. Uusien yritysalueiden jatkosuunnittelussa 1. ja 2. kehien, uuden järjestelyratapihan ja lentokentän vaikutusalueilla tulisi pyrkiä tasapainoiseen ratkaisuun huomioiden kaupunkiseudun kannalta arvokkaat virkistys- ja luontoalueet. Pirkkalan ja Lempäälän välisen yritysalueen kaavoituksessa on huomioitava ekologinen verkosto ja seudun asukkaiden virkistysmahdollisuudet rakennesuunnitelmaa laajempina.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Nurminen Mikko, Johtaja, Mikko.Nurminen@tampere.fi

Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Jaakko Mustakallion ym. valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa mainittuihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Yleiskaavapäällikkö Pia Hastio, puh. 040 801 6917, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Jaakko Mustakallion ym. valtuustoaloite ja yhdyskuntalautakunnan lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa mainittuihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Jaakko Mustakallio, Pia Hastio

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)