Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 14.2.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 28 Elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteiden päivittäminen 

TRE:714/00.01.01/2024

Valmistelija

  • Mikkonen Tuula, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelupäällikkö Tuula Mikkonen, puh. 040 800 4962 ja työllisyysjohtaja Regina Saari, puh. 050 346 9603, etunimi.sukunimi@tampere.fi  

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti 19.9.2022 (§ 367) Tampereen kaupungin avustustoiminnan yleiset periaatteet -asiakirjan korvaamisesta uudella asiakirjalla Tampereen kaupungin avustusten ja apurahojen yleiset periaatteet. Kaupungin hallintosäännön mukaisesti uudessa asiakirjassa ei määritellä yksittäisten avustusten myöntämisperusteita vaan lautakunnat päättävät oman vastuualueensa osalta yhteisöille jaettavien avustusten ja yksityishenkilöille myönnettävien apurahojen muodoista sekä myöntämisperusteista.

Elinvoima- ja osaamislautakunta on päättänyt elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteista alun perin 19.10.2022 § 115 ja asiakirjaa on päivitetty lautakunnan päätöksillä 26.4.2023 § 67, 22.11.2023 § 175 ja 13.12.2023 § 188.

Nyt esitettävässä elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteiden päivityksessä asiakirjaan lisätään uudeksi avustusmuodoksi nuorten kesäyrittäjyysseteli sekä tehdään joitakin pienehköjä muutoksia nuorten kesätyöseteliä koskeviin ehtoihin. Muutokset koskevat siis asiakirjan lukuja 8 ja 9.

Kesäyrittäjyyskampanja on toteutettu kokeiluna ensimmäisen kerran vuonna 2021 ja sen tavoitteena on edistää tamperelaisten nuorten yrittäjämäisyyttä. Kesäyrittäjyyskampanjaan kuuluu kesäyrittäjyysseteli sekä vuosittain käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa järjestettävät oman kesätyön rakentamista tukevat työpajat ja valmennukset nuorille. Yhteen valmennukseen osallistuminen on vuonna 2024 edellytyksenä setelin saamiselle. Kesäyrittäjyyskampanja on vakiintunut osaksi nuorten työllistymisen ja yrittäjyyden tukemisen keinovalikoimaa ja kesäyrittäjyysseteli on tarpeen sisällyttää elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteisiin.

350 euron arvoista kesäyrittäjyysseteliä voivat vuosittain hakea tamperelaiset nuoret, jotka täyttävät hakuvuonna vähintään 15 mutta enintään 29 vuotta. Seteliä voi hakea uuteen yritystoimintakokeiluun yksin tai yhdessä tiimin kanssa, vaikka seteli onkin henkilökohtainen. Kesäyrittäjyyssetelin hakuprosessin ja seteleiden maksatuksen hoitaa palveluntuottaja, jonka kanssa Tampereen kaupunki tekee yhteistyösopimuksen. Palveluntuottajana toimii tällä hetkellä Pirkanmaan Uusyrityskeskus ry. Päätökset kesäyrittäjyysseteleiden saajista tekee hakemusten perusteella Tampereen kaupungin ja palveluntuottajan yhteinen arviointiryhmä. Kesäyrittäjyyssetelin myöntämisen ehdot sekä tiedot kesäyrittäjyyssetelin hakemisesta, päätöksenteosta ja maksatuksesta on kirjattu liitteeseen. 

Kesätyöseteliä koskeviin ehtoihin esitetään muutosta hakukelpoisten nuorten ikään perustuvaan rajaukseen. Sen sijaan, että määritellään ikärajaksi 15–17-vuotiaat, kesätyöseteliä voisivat hakea jatkossa tamperelaiset nuoret, jotka täyttävät hakuvuotena 15 vuotta tai ovat enintään 17-vuotiaita. Nuoren tulee olla alle 18-vuotias koko kesätyösuhteen ajan. Muutos on perusteltu, sillä ikään perustuva rajaus asettaa samana vuonna syntyneet nuoret eriarvoiseen asemaan syntymäkuukautensa perusteella. Asiasta on saatu palautettu nuorilta, vanhemmilta ja opettajilta. Alaikärajan määrittely olisi samanlainen kuin kesäyrittäjyyssetelissä.

Toinen muutoksista liittyy työnantajan mahdollisuuteen työllistää kesätyösetelillä useampia nuoria. Ehdoista esitetään poistettavaksi rajaus enintään neljän nuoren työllistämisestä vuodessa. Osa työnantajista on toivonut muutosta ja näissä työnantajissa korostuvat kolmannen sektorin toimijat, joilla olisi nuorille työtä, mutta kesätyöseteli saattaa olla taloudellisesti välttämätön työsuhteen tarjoamisen edellytys. Työnantajakohtainen kesätyösetelien enimmäismäärä voitaisiin jatkossa määritellä työllisyys- ja kasvupalveluissa vuosittaisen setelien kokonaismäärän perusteella ja huomioiden aiemmilta vuosilta saadut kokemukset ja palautteet.

Kesätyöseteliä koskeviin kirjauksiin avustusten myöntämisperusteissa esitetään lisäksi muutamia muita muutoksia, jotka käyvät ilmi liitteestä. Muutoksilla pyritään lisäämään ohjeistuksen yksiselitteisyyttä hakijoille sekä edistämään joustavaa ja vastuullista nuorten kesätyöllistämistä.

Ehdotus päivitetyksi Elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteet -asiakirjaksi sekä asiakirja, johon on merkitty ehdotetut muutokset (poistot on kirjattu punaisella fontilla ja lisäykset vihreällä), ovat tämän asian liitteinä.

Hallintosäännön (1.6.2023) § 17 mukaan lautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta avustusten ja tukien myöntämisperusteista ja myöntämisestä kaupunginhallituksen määräämien yleisten periaatteiden mukaisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Päivitetty Tampereen elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteet -asiakirja hyväksytään.

Asiakirja korvaa aiemmin hyväksytyn elinvoiman ja kilpailukyvyn avustusten myöntämisperusteet -asiakirjan (elinvoima- ja osaamislautakunta 13.12.2023, § 188).

Päivitetyt myöntämisperusteet tulevat voimaan 15.2.2024.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Regina Saari, Sari Oksanen, Tommi Eskonen, Jari Jokinen, Lilli Tolvila, Tuula Mikkonen, Tatjaana Julin, Susanna Lundström, Venla Moisala, ko-pa-li

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.