Perustelut
Metsien hoidon toimintamalli 2022-2030 linjaa kaupungin omistamien metsien hoitoa ja käyttöä. Työssä on kuvattu kahdeksan painopisteen näkökulmasta yleiset toimintaa ohjaavat periaatteet sekä kehittämistoimenpiteet. Ne koskevat kaikkia kaupungin omistamia metsiä. Kehittämistoimenpiteitä on 23. Toimenpiteet on koottu Toteutus ja seuranta -luvun lopussa olevaan yhteenvetoon. Toimenpiteiden toteutumista seurataan toimintamalliin kirjattujen mittareiden ohella osana vuosiraportointia.
Monet kehittämistoimenpiteistä tähtäävät luonnon monimuotoisuuden tilan parantamiseen. Toimintamallikaudella tullaan esimerkiksi asettamaan lahopuun määrälliset ja laadulliset tavoitteet lahopuukartoitusten pohjalta. Lahopuuta myös lisätään aktiivisesti metsiin työkohteiden toteutuksen yhteydessä. Ekologista verkostoa tullaan kehittämään aktiivisesti parantamalla heikkoja yhteyksiä ja elinympäristöjä ennakoivasti. Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelman mukaisia Metso-kartoituksia täydennetään. Metso-kriteerit täyttävät kohteet luokitellaan arvometsiksi. Metso-kriteerit täyttäville kohteille voidaan perustaa myös luonnonsuojelualueita.
Yksi keskeinen luonnon monimuotoisuuden tilaa parantava toimenpidekokonaisuus on luontotyyppien hoidon suunnittelu ja toteutus. Työ käynnistetään luontotyyppien hoidon ja ennallistamistarpeiden selvityksillä mm. lehdoissa, soilla, paahdeympäristöissä ja perinnebiotoopeilla. Myös luonnonhoidolliseen kulotukseen soveltuvat kohteet selvitetään. Luontotyyppien hoidon toteutus käynnistyy suunnitelmien valmistuttua. Luontotyyppien hoitoa tehdään jatkossa vuosittain osana metsien hoidon prosessia.
Metsien hoitoa ja käyttöä ohjaavat lisäksi toimintamallissa kuvatut metsäluokittaiset tavoitteet. Kaupungin omistamat metsät on luokiteltu seitsemään eri metsäluokkaan: lähimetsiin, ulkoilumetsiin, suojametsiin, retkeilymetsiin, talousmetsiin, arvometsiin ja suojelualueisiin. Luokitteluperiaatteet sekä hoidon ja käytön tavoitteet on kuvattu toimintamallissa metsäluokittain.
Toimintamallissa esitetään linjaukset myös toteutukselle ja seurannalle. Tässä osiossa on muun muassa kuvattu metsien hoidon ja käytön prosessin vaiheet asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien ja dokumenttien saatavuuden näkökulmasta. Asiakkaan palvelupolussa on kuvattu asukkaiden ja muiden tahojen suorien toiveiden käsittely.
Metsien hoidon toimintamallissa esitellään Tampereen metsäomaisuus ja sen tuleva kehitys. Työn taustoja ja valmisteluvaiheita, kuten vuorovaikutuksen toteutusta, on avattu työssä monin tavoin. Erillinen loppuraportti vuorovaikutuksesta on pykälän liitteenä. Toimintamallin luonnos oli nähtävillä ja kommentoitavana 8.2.-9.3.2021. Palautteesta ja sen vaikutuksesta toimintamalliin on valmisteltu palaute- ja vastineraportti, joka on pykälän liitteenä.
Lisätietoja ja Metsien hoidon toimintamallin osaksi valmisteltu karttapalvelu löytyvät verkkosivuilta Metsät 2030, www.tampere.fi/metsat2030.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Metsien hoidon toimintamalli hyväksytään noudatettavaksi vuosina 2022-2030.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.
Lisäksi hyväksyttiin toivomusponsi: "Lisäksi lautakunta edellyttää, että lautakunnalle raportoidaan vuosittain metsien hoidon toimenpiteistä. Metsien hoidon toimintamallin päivittämistarve arvioidaan vaalikausittain."