Perustelut
Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa sekä vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinnan tilanne kolmesti vuodessa huhti-, elo- ja joulukuun tilanteista.
Elinvoima- ja osaamislautakunnan osalta toimenpidekokonaisuudet ovat toteutuneet alkuvuoden aikana erittäin hyvin. Kaikkiaan 15 kokonaisuudesta 14 ennustetaan toteutuvan vuoden loppuun mennessä suunnitellusti, yhden osittain. Toimenpiteissä ei tässä vaiheessa vuotta ole ilmennyt merkittäviä poikkeamia. Englanninkielisen lukiokoulutuksen järjestämislupaa haetaan vasta kesän aikana, joten tämän toimenpiteen toteutumista ei voida vielä arvioida. Lisäksi virtuaalisen kansainvälisyyden toteuttaminen lukoissa ei ole vielä edistynyt tavoitellussa laajuudessa, vaikka toteutuksia jo joissakin lukoissa onkin.
Raportointikauteen on mahtunut useita merkittäviä onnistumisia. Työllisyyspalveluiden järjestelyvastuun siirtoon liittyvät toimenpiteet ovat edistyneet hyvin, samoin työllisyyspalveluiden ja Tredun yhteiset toimenpiteet tulevaisuuden osaamistarpeisiin vastaamiseksi sekä kaupungin ja hyvinvointialueen välisten toimintamallien luominen tiivistä yhteistyötä tarvitsevien työnhakijoiden palveluissa ja pakolaisten vastaanottamisen yhdyspintatyössä. Myös startup-palveluiden uudistaminen ja yrityspalveluiden kehittämiseen liittyvät toimenpiteet ovat edenneet alkuvuoden aikana suunnitelmien mukaisesti. Raportointikauden poikkeamia ja onnistumisia on avattu tarkemmin asian liitteenä olevassa katsauksessa.
Elinvoima- ja osaamislautakunnan toimintakate toteutui tammi-huhtikuussa 9,1 milj. euroa ajankohdan vuosisuunnitelmaa parempana. Toimintatuotot toteutuivat 0,8 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempina ja toimintakulut 8,3 milj. euroa budjetoitua pienempinä. Tuottojen ylitykset aiheutuivat työllisyys- ja kasvupalvelujen myyntituottojen sekä tukien ja avustusten toteumasta. Toimintakulujen poikkeamaa selittää erityisesti Tampereen seudun työllisyysalueen toiminnan käynnistymiseen liittyvä viive palvelujen ostojen kirjauksissa sekä TE-uudistuksessa valtiolta kaupungille siirtynyt edellisten vuosien palveluvelka, jonka valtio korvaa kaupungille 2025. Edelliselle vuodelle kuuluvien tukien ja avustusten oikaisut pienentävät alkuvuoden toimintakulujen toteumaa yhteensä 4,8 milj. euroa. Tampereen seudun työllisyysalueen tilinpäätösennuste on vuosisuunnitelman mukainen.
Tilinpäätösennusteen mukaan lautakunnan toimintakate toteutuu 4,7 milj. euroa vuosisuunnitelmaa heikompana. Toimintatuottojen ennuste on 0,9 milj. euroa budjetoitua parempi työllisyys- ja kasvupalvelujen myyntituottojen ja työllistämistukien takia. Toimintakulujen ennustetaan toteutuvan 5,6 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempana. Suurin ylitys on kunnan rahoitusosuudessa työttömyysturvamaksuista. Työttömyysturvaetuuksien ennusteeseen sisältyy paljon epävarmuutta, mikä johtuu TE-uudistuksen kannustinmallista sekä epävarmasta työllisyystilanteesta. Lisäksi ammatillisen koulutuksen toimintakulujen ennustetaan ylittyvän mm. vuokrakulujen takia.
Elinvoima- ja osaamislautakunnan muutettuun talousarvioon sisältyy nettoinvestointeja yhteensä 3,6 milj. euroa. Nettoinvestointien tilinpäätösennuste on budjetoidun mukainen.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Saari Regina, Työllisyys- ja kasvujohtaja
Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuosisuunnitelman 2025 osavuosikatsaus hyväksytään.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.