Perustelut
Otto-oikeudesta
Kuntalain 92 §:n 1 momentin mukaan kunnanhallitus, sen puheenjohtaja, kunnanjohtaja ja hallintosäännössä määrätty kunnan viranhaltija voivat ottaa kunnanhallituksen käsiteltäväksi asian, joka on kuntalain nojalla siirretty kunnanhallituksen alaisen viranomaisen tai kunnanhallituksen jaoston toimivaltaan ja jossa asianomainen viranomainen on tehnyt päätöksen. Lainkohdan 2. momentin mukaan sama koskee vastaavasti lautakuntia, niiden puheenjohtajia tai hallintosäännössä määrättyä kunnan viranhaltijaa asianomaisen lautakunnan alaisen viranomaisen tai lautakunnan jaoston toimivaltaan siirretyissä asioissa, jollei kunnanhallitus, sen puheenjohtaja, kunnanjohtaja tai 1. momentissa tarkoitettu hallintosäännössä määrätty kunnan viranhaltija ole ilmoittanut asian ottamisesta kunnanhallituksen käsiteltäväksi.
Hallintosäännön 29 §:n mukaan lautakunnan alaisen viranomaisen on ilmoitettava lautakunnalle tekemistään ottokelpoisista päätöksistä lukuun ottamatta sellaisia asioita tai asiaryhmiä, joista lautakunta on päättänyt, ettei se käytä otto-oikeuttaan.
Asia on otettava ylemmän toimielimen käsiteltäväksi oikaisuvaatimuksen määräajassa. Ylemmän toimielimen käsiteltäväksi ei saa ottaa lain tai asetuksen mukaisia lupa-, ilmoitus-, valvonta- tai toimitusmenettelyä koskevia asioita, yksilöön kohdistuvia opetustoimen, terveydenhuollon tai sosiaalitoimen asioita eikä kuntien yhteiselle toimielimelle siirrettyjä asioita, jos asianomaiset kunnat niin sopiva.
Ottokelpoiset päätökset on saatettava ylemmän viranomaisen tiedoksi ennen muutoksenhakuajan päättymistä. Kokousten välissä päätökset, jotka tulee antaa tiedoksi kiireellisesti, ilmoitetaan otto-oikeuden käyttämistä varten toimielimen puheenjohtajalle.
Päätökset niissä asioissa, joista ei tarvitse ilmoittaa, voidaan otto-oikeuden estämättä panna täytäntöön, jollei yksittäistapauksessa ole ilmoitettu asian ottamisesta elinvoima- ja osaamislautakunnan käsiteltäväksi.
Kehittämisprojektien aiesopimusluontoiset asiakirjat
Projektien valmistelussa noudatetaan kaupungin kehittämisen johtamismallin porttipäätösprosessia. Projektin suunnitteluvaiheessa, yleensä ennen rahoitushakemuksen jättämistä, allekirjoitetaan aiesopimukset, joissa sitoudutaan yhteistyöhön, mikäli projektille myönnetään ulkoista rahoitusta. Elinvoiman palvelualueella oli vuonna 2024 käynnissä 61 ulkoisesti rahoitettua kehittämisprojektia. Lisäksi aiesopimuksilla voidaan tukea muiden organisaatioiden projektirahoituksen hakua ilman varsinaista omaa toteuttajan roolia ja taloudellisia sitoumuksia.
Aiesopimusluontoinen asiakirja voi olla nimeltään esimerkiksi aiesopimus, kumppanuussopimus tai kansainvälisissä projekteissa Letter of Intent tai Mandate. Aiesopimukset liitetään usein rahoitushakemuksen liitteeksi ulkoisen rahoittajan vaatimuksesta.
Aiesopimusten allekirjoitusaikataulu on usein kiireinen ulkoisten rahoittajien hakumääräpäivien vuoksi. Elinvoima- ja osaamislautakunnan otto-oikeuden käyttämättä jättäminen nopeuttaisi ja tehostaisi kaupungin omaa hallinnollista työtä ja tämä osaltaan varmistaisi sen, että rahoittajien hakuaikatauluihin pystytään vastaamaan ja rahoitukset saadaan täysimääräisesti haettua.
Ammatillisen koulutuksen alle 15000 euron irtaimen omaisuuden ja palvelujen luovutukset (sis. myynnit)
Tredu toteuttaa satunnaisesti maksullisena palvelutoimintana järjestämislupaansa kuulumattomia koulutuksia yrityksille ja muille yhteisöille. Lisäksi Tredu myy maksullisena palvelutoimintana järjestämislupaansa kuuluvia ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 31 §:n mukaisia koulutuksia toisille koulutuksen järjestäjille sekä 32 §:n mukaista opetusta tukevaa palvelu- ja tuotantotoimintaa (opiskelijatyötoimintaa), jotka usein vaativat nopeaa toteutusta. Ongelmana on, ettei palvelun myynnistä tehtävää viranhaltijapäätöstä voida julkaista heti yleisessä tietoverkossa, vaan julkaisemisajankohta riippuu elinvoima- ja osaamislautakunnan kokousaikataulusta.
Tredussa myydään käytöstä poistettavaa irtaimistoa julkisen sektorin huutokauppa Kiertonetin kautta. Irtaimistomyynneistä tehtävien viranhaltijapäätösten tulee olla lainvoimaisia ennen huutokauppaan laittamista.
Elinvoima- ja osaamislautakunnan otto-oikeuden käyttämättä jättäminen alle 15000 euron palvelu- ja irtaimistomyynteihin tehostaisi ja sujuvoittaisi nykyistä päätöksentekoprosessia, koska päätös saataisiin lainvoimaiseksi ja täytäntöönpantavaksi jopa yli kaksi viikkoa aiemmin.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Saari Regina, Työllisyys- ja kasvujohtaja
Elinvoima- ja osaamislautakunta ei käytä otto-oikeuttaan alaistensa viranomaisten viranhaltijapäätöksiin, jotka koskevat kehittämisprojektien suunnitteluvaiheessa tehtävien aiesopimusluontoisten asiakirjojen hyväksymistä.
Elinvoima- ja osaamislautakunta ei käytä otto-oikeuttaan myöskään alaistensa viranomaisten viranhaltijapäätöksiin, jotka koskevat ammatillisen koulutuksen alle 15000 euron (alv 0 %) irtaimen omaisuuden ja palvelujen luovuttamista (sis. myynnit) lautakunnan vuosisuunnitelman rajoissa.
Edellä mainituissa asioissa viranomaiset eivät siten ilmoita tekemistään päätöksistä elinvoima- ja osaamislautakunnalle.
Tämä päätös koskee elinvoima- ja osaamislautakunnan toimikautta 2025-2027.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.