Perustelut
Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa sekä vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja riskienhallinnan tilanne tavallisesti kolmesti vuodessa huhti- elo- ja joulukuun tilanteista. Vuosisuunnitelman poikkeuksellisesta hyväksymisaikataulusta johtuen vuoden 2022 toimenpiteistä ja riskienhallinnasta raportoidaan kuitenkin ainoastaan elokuun ja joulukuun tilanteista.
Elinvoima- ja osaamislautakunnan toimintakate toteutui tammi–huhtikuussa 3,2 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempänä. Toimintatuotot toteutuivat 1,8 milj. euroa suunniteltua pienempinä ja toimintakulut 5,0 milj. euroa alle kauden budjetin. Tukien ja avustusten sekä myös henkilöstömenojen toteumaa pienentää palkkatukityöllistämisen väheneminen. Ammatillisen koulutuksen palveluryhmän osalta henkilöstökulujen toteuma ylittää kauden vuosisuunnitelman 0,6 milj. euroa, mutta koko lautakunnan tasolla henkilöstökulut ovat alkuvuonna toteutuneet 1,6 milj. euroa alle suunnitellun tason. Palvelujen ostot ovat toteutuneet 4,3 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempänä. Avustukset ovat toteutuneet 0,6 milj. euroa vuosisuunnitelmaa suurempina, mikä aiheutuu työmarkkinatukimenojen kasvusta. Työmarkkinatuen kuntaosuuden tammi–huhtikuun toteuma 9,2 milj. euroa ylittää kauden vuosisuunnitelman 1,0 milj. euroa.
Tilinpäätösennusteen mukaan lautakunnan toimintakate toteutuu 4,4 milj. euroa vuosisuunnitelmaa heikompana. Toimintatuottojen ennustetaan toteutuvan 1,5 milj. euroa alle budjetoidun. Tuet ja avustukset koskien pääasiassa työllistämistukia ja ammatillisen koulutuksen projekteja ovat jäämässä 1,7 milj. euroa suunniteltua pienemmiksi. Toimintakulujen ennustetaan ylittävän vuosisuunnitelman 2,9 milj. euroa. Keskeisin ylitysuhka liittyy avustuksiin kirjattavaan työmarkkinatuen kuntaosuuteen, jonka arvioidaan toteutuvan 29 milj. euron suuruisena ja ylittävän budjetoidun tason 4,5 milj. eurolla. Myös vuokrakulujen ennuste ylittää vuosisuunnitelman 1,4 milj. eurolla. Poikkeama kohdistuu Ammatillisen koulutuksen palveluryhmään. Henkilöstökulujen ennuste on 1,5 milj. euroa budjetoitua pienempi, samoin palvelujen ostot ovat ennusteen mukaan alittamassa vuosisuunnitelman 1,3 milj. eurolla.
Ammatillisen koulutuksen osalta tilikauden tuloksen ennustetaan toteutuvan 3,6 milj. euroa vuosisuunnitelmaa huonompana. Toimintatuotot alittavat vuosisuunnitelman 0,4 milj. euroa, koska projektien tuet ja avustukset ovat toteutumassa 0,6 milj. euroa budjetoitua pienempinä. Valtionosuustulojen arvioidaan toteutuvan 0,3 milj. euroa korkeampina oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvausuudistukseen myönnetyn lisärahoituksen johdosta. Vuoden 2021 tilinpäätös oli 2,2 milj. euroa alijäämäinen ja opiskelijavuosia toteutui 8956, mikä oli 341 enemmän kuin rahoituksen perustana oleva tavoitteellinen opiskelijavuosimäärä. Vuonna 2022 opiskelijavuosien arvioidaan ylittävän jälleen tavoitteellisen määrän noin 300 opiskelijavuodella, mikä nostaa erityisesti henkilöstömenoja, joiden ennustetaan ylittävän vuosisuunnitelman 1,4 milj. euroa. Lisäksi vuokrakulujen ennustetaan ylittyvän 1,4 milj. euroa.
Elinvoima- ja osaamislautakunnan investoinnit koostuvat erikseen sitovista ammatillisen koulutuksen investoinneista. Vuosisuunnitelma 3,7 milj. euroa muodostuu ajoneuvojen, koneiden, laitteiden ja kalusteiden, raskaiden koneiden, tietokonelaitteiden sekä tietokoneohjelmistojen käyttöoikeuksien hankinnoista. Investointeja on tammi–huhtikuussa toteutunut 0,8 milj. euroa. Investointien tilinpäätösennuste on 3,7 milj. euroa, joka on vuosisuunnitelman mukainen.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuosisuunnitelman osavuosikatsaus hyväksytään.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.