Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 21.2.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 13 Monetra-konsernin yhdistymissuunnitelman tilannekatsaus 

TRE:846/14.02.00/2023

Valmistelija

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti, puh. 040 131 9484, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Monetra on kuntaomisteinen konserni, jonka perustivat Oulun, Tampereen, Kuopion ja Jyväskylän kaupungit sekä neljä sairaanhoitopiiriä (Tampereen kaupunginvaltuusto 21.5.2018 § 97). Monetra on voittoa tavoittelematon inhouse-toimija jonka tuottamia tukipalveluita ovat mm. talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut ja tulkkipalvelut. Konsernin toimipisteet sijaitsevat Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Kainuussa sekä Lapissa. Monetra-konsernin muodostavat Monetra Oy (emoyhtiö), Monetra Pirkanmaa Oy, Monetra Oulu Oy, Monetra Pohjois-Savo Oy ja Monetra Keski-Suomi Oy.

Monetra-konsernin yhden yhtiöön malliin siirtymistä on suunniteltu toiminnan tehostamisen ja sujuvoittamisen vuoksi ja pääomistajat ovat yksimielisesti puoltaneet siirtymistä yhden yhtiön malliin. Yhden yhtiön malli mahdollistaisi asiakkaiden hintojen alentamisen ja hillitsisi kustannusten nousupaineita (mm. päällekkäisen hallinnon ja johdon karsiminen), sekä mahdollistaisi henkilöstön osaamisen paremman hyödyntämisen valtakunnallisesti (henkilöstön sisäisen liikkuvuuden mahdollistaminen). Lisäksi nykymalli aiheuttaa sen, että hankintalain edellytykset huomioiden jokaisen asiakkaan tulee omistaa niiden konserniyhtiöiden osakkeita, joilta ostavat palveluita. Yhden yhtiön mallissa hankintalain edellytysten huomiointi olisi nykymallia sujuvampaa niin asiakkaiden kuin yhtiönkin näkökulmasta.

Mikäli yhden yhtiön malli jää toteutumatta on tunnistettu muutostarpeita mm. nykyisen osakassopimuksen linjauksiin ja konserniohjauksen ohjaavuuteen sekä yhtiöiden roolijakoon. Lisäksi tehostamishyöty ja näin ollen asiakkaiden hintojen alentaminen ja kustannusten nousupaineiden hillitseminen päällekkäisen hallinnon ja johdon karsimisen kautta ei toteutuisi. Toiminnan sujuvoittaminen ja henkilöstön parempi hyödyntäminen jäisivät myös saavuttamatta.

Tampereen kaupunki omistaa Monetra-konsernissa Monetra Oy:stä 21 prosenttia ja Monetra Pirkanmaa Oy:stä 20,9 prosenttia ja Monetra Oulu Oy:stä 1 osakkeen. Omistus sulautumisen jälkeen, eli tuleva omistus yhdessä yhtiössä nykyomistuksen perusteella tulisi olemaan 15,88 prosenttia. Sulautumisessa on tehty myös tarkastelua vaihtoehdolla, että omistuksia muutettaisiin tässä kohtaa liikevaihtoperusteisesti vuoden 2021 liikevaihdon perusteella. Liikevaihtoperusteisella tarkastelulla Tampereen kaupungin omistus pienenisi huomattavasti 7,03 prosenttiin.

Kaupunkien rooli Monetra-konsernin synnyssä ja kehittymisessä on ollut merkittävä. Edellä mainittujen perustajakaupunkien tahtotila on yhtiön alun omistusten muotoutumisesta lähtien ollut, että omistuksia ei lähdetä muuttamaan vaan ne lähtökohtaisesti pysyvät sovitulla tasolla, toki yksittäiset omistajat voivat tehdä kauppoja halutessaan. Kaupungit tunnistavat, että kaupunkien monitoimialakonserniluonne sekä tulossa oleva TE-palveluiden siirtyminen kunnille edellyttävät Monetran palveluiden aktiivista kehittämistä ja kaupunkien palveluiden tarpeet voivat muuttua ja kehittyä jatkossa. Hyvinvointialueet ovat juuri aloittaneet toimintansa. Edellä mainittujen syiden vuoksi tässä kohtaa ei nähdä tarvetta tai syytä omistusten laajamittaiseen tarkasteluun tai muutokseen. Kaupunkiomistajien kanssa käytyjen keskustelujen perusteella kaupunkien yhteisenä tahtotilana on, että omistuksiin ei tässä kohtaa tehdä muutoksia arvioidun liikevaihtoperusteisen tilanteen perusteella. Omistusten jakautumisesta neuvottelemiseen voidaan kuitenkin palata myöhemmin yhden yhtiön toiminnan vakiinnuttua ja tämä voidaan kirjata tahtotilaksi jo tässä kohtaa. Lisäksi on ehdotettu, että osakassopimuksessa näkyisi yhtiön strategia ja kirjaus jossa todettaisiin, että yhtiön tulee palvelukehitystoiminnassaan huomioida kaupunkien monitoimialakonserniluonne sekä hyvinvointialueiden erityspiirteet ja tasapuolisesti kehittää palveluita edellä mainitut intressit huomioiden.

Kaikkien pääomistajien kanssa käytyjen keskustelujen perusteella pääomistajien keskuudessa ei asian valmisteluhetkellä ole yksimielisyyttä siitä, millainen yhden yhtiön mallissa omistusten jakautuminen olisi.

Asian valmistelu on kesken ja pääomistajien neuvottelut yhden yhtiön malliin siirtymisessä jatkuvat. Kun neuvotteluissa päästään eteenpäin osakassopimus ja yhtiöjärjestys tulevat konsernijaoston hyväksyttäviksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Monetra-konsernin yhdistymissuunnitelman tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Arto Vuojolainen, Olga Haapa-aho, Katja Karintaus ja Kalervo Kummola ilmoittivat olevansa esteellisiä asian käsittelyyn. Esteellisyydet todettiin hallintolain 28 §:n 5) kohdan perusteella seuraavasti: Vuojolainen Monetra Oy:n ja Monetra Pirkanmaa Oy:n hallitusten jäsenyyksien ja Haapa-aho Pirkanmaan hyvinvointialueen hallituksen jäsenyyden vuoksi sekä hallintolain 28 §:n 7) kohdan perusteella seuraavasti: Karintaus hyvinvointialueen konsernijaoston varajäsenyyden ja Kummola hyvinvointialueen konsernijaoston jäsenyyden vuoksi. Vuojolainen, Haapa-aho, Karintaus ja Kummola poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Tiedoksi

Saara Unnanlahti, Arto Vuojolainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)