Perustelut
Tampereen kaupunkiseudun asukasmäärän nopea kasvu, tiivistyvä rakentaminen ja liikennejärjestelyt ovat aiheuttaneet tarpeen tarkastella Tampereen kaupunkialueen paloasemaverkostoa palvelujen turvaamiseksi. Tampereen kaupunkialueen pelastustoiminnan toimintavalmius-aikatavoitteet eivät nykyisellä paloasemaverkostolla kaikilta osin toteudu kaupungin läntiselle ja eteläiselle alueelle ja kaavoitusohjelman mukaisesti kaupunkialue näillä alueilla rakentuu ja tiivistyy edelleen. Pelastustoiminnan palvelujen turvaamiseksi strategisia paloasematukikohtien sijoitusvaihtoehtoja ovat eteläisellä alueella Nekalan ja Lahdesjärven alueet ja läntisellä alueella Tesoman ja Lielahden alueet.
Uuden eteläisen paloaseman sijoituspaikaksi esitetään kaupungin omistamaa Nekalan tonttia Viinikankadun, Lahdenperänkadun ja Lempääläntien rajaamalla alueella. Etäisyys Keskustorilta on noin neljä kilometriä. Eteläisen paloaseman toteuttamisen edellyttämä asemakaavamuutos Nekalan alueella on vireillä (asemakaava - XXV (Vihioja), Viinikankatu 42–46, poliisin ja pelastuslaitoksen toimitilat Dno TRE:4006/10.02.01/2019).
Tilan tarve
Paloaseman tilat muodostuvat kalustohallista aputiloineen (likainen puoli) sekä miehistötiloista, toimistosta, sosiaalitiloista (puhdas puoli) ja varushuollon tiloista. Kalustohalli mitoitetaan 11 ajoneuvolle. Pesuhalli on suunniteltu läpiajettavaksi. Henkilökunnan määrä on kokonaisuudessaan noin 130 henkilöä, joista 24 henkilöä työskentelee kerralla 24/7-vuorossa (neljä vuoroa) ja loput 30-40 henkilöä on asemalla päivätyössä. Toiminnan mukaiset vaatimukset huomioidaan myös tontin käytön suunnittelussa. Kaksikerroksisen asemarakennuksen arvioitu bruttoala on 4 397 brm², kylmän varastorakennuksen 300 brm2 ja lämpimän varaston 300 brm². Asemarakennuksen huoneistoala 3 762 htm² ja lämpimän varaston 285 htm². Asemarakennuksen hyötyala 2 947,5 hym² ja tilavuus 22 900 m3.
Aikataulu
Rakennustyöt toteutetaan yhdessä vaiheessa ja arvioitu kesto on noin 14 kuukautta. Arvion mukaan rakennus on valmis ja käyttöönotettavissa syksyllä 2024. Rakennustöiden aloituksen edellytyksenä on, että tarvittavat johtosiirrot ja mahdollinen pilaantunut maa poistetaan ennen rakennustöiden aloitusta.
Hankkeen toteuttamiseen liittyvät tiedot
Suunnitelman mukaan paloaseman tuleva tontti sijoittuu korttelin eteläpäähän, tonttia rajaa idässä Viinikankatu ja etelässä Lahdenperänkatu. Paloaseman pohjoispuolelle on suunnitteilla uusi pääpoliisiasema. Palo- ja poliisiasema käyttää samaa ajoneuvoliittymää Viinikankadulle. Tontin kokotarve on noin 18 880 m2 mikäli autopaikat sijaitsevat maantasossa samalla tontilla. Hälytyspihan minimisyvyys on 35 metriä asemarakennuksen seinästä. Liittymissä ja reiteillä tulee olla riittävän laajat näkemäsuunnat. Henkilökunnan autopaikkatarve on 55 autopaikkaa, joista 15 virka-auton paikkaa autokatoksissa. Lisäksi tontilla sijaitsevat kalustohallin vaatimat paikat ja asiakaspaikat (kahdeksan autopaikkaa). Tavoitteena on, että henkilökunnan pysäköintiliittymä ja autopaikat toteutetaan erillisen liittymän kautta. Invapaikalle ei rakennuksen käyttötarkoituksen mukaisesti ole tarvetta. Asiakaspaikoituksen yhteyteen suunnitellaan kuitenkin yksi invapaikka. Arvioitu polkupyöräpaikkatarve tontilla on 45 kappaletta. Tontti aidataan ja varustetaan moottoroidulla liukuportilla. Tontille toteutetaan asemarakennuksen lisäksi kylmä ja lämmin varastorakennus. Hälytysajoneuvojen ajoyhteys tontille tapahtuu Viinikankadun kautta ja ulosajo Lahdenperänkadun kautta. Lahdenperänkadulla pitää myös ehdottomasti olla mahdollisuus kääntyä molempiin suuntiin. Hälytysajoneuvojen liittymästä tulee olla suora yhteys Lahdenperänkadulle molempiin suuntiin.
Investointi- ja käyttökustannukset
Tontinkäyttöluonnoksen ja tilaohjelman perusteella tehdyssä laskelmassa on päädytty kustannusarvioon 13 377 000 euroa (3 022 euroa/brm2). Uudisrakennuksen aiheuttama pääomavuokra on 802 620 euroa/vuosi (18,29 euroa/m²/kuukausi), kiinteistönhoito 120 681 euroa/vuosi (2,75 euroa/m²/kuukausi), huolto- ja kunnossapito 60 560 euroa/vuosi (1,38 euroa/m²/kuukausi) ja tontinvuokra 44 357 euroa/vuosi (1,01 euroa/m²/kuukausi). Vuosivuokra on yhteensä 1 028 218 euroa/vuosi (23,43 euroa/m2/kuukausi). Lopullinen vuokra määräytyy käyttöönottoajan ylläpitokustannustason, hankkeen toteutuneiden investointikustannusten ja pinta-alan mukaisesti.
Valmistelussa on lähdetty oletuksesta, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen myötä syntyvät hyvinvointialueet vastaisivat palveluiden järjestämisestä 1.1.2023 alkaen. Suunnittelurahaa esitetään vuodelle 2022, jolla toteutetaan kohteen toteutussuunnittelu. Rakentamisrahaa ja hankkeen toteutusmallia arvioidaan vuoden 2023 talousarviovalmistelussa.
Toiminnan kustannukset
Tampereen kaupungin alueelle käynnistyneet paloasemahankkeet ajoittuvat suunnittelun ja toteutuksen osalta siten, että käyttöönotto on vuosina 2022-2024. Nekalan asema korvaa osin keskuspaloaseman nykyisiä käytöstä poistettavia tiloja ja siten myös osa keskuspaloaseman henkilöstöstä siirtyy Nekalan asemalle. Uusi asema ei lisää henkilöstökuluja, mutta laskennallinen ja olemassa oleva henkilöstökulu Nekalan aseman osalta on 130 henkilötyövuotta, eli noin 6 800 000 euroa. Kalustosta aiheutuva poistokulu vuodessa on noin 150 000 euroa. Kalusto siirtyy Nekalaan muilta asemilta ja uudisinvestointeja ei vaadita. Sen sijaan ensikertaiseen kalustamiseen arvioidaan kuluvan noin 150 000 euroa, mikä käsittää kalusteita, kuntosalilaitteita ja av-välineitä. Puhtauspalvelun kustannus on noin 5 171 euroa kuukaudessa ja 62 052 euroa vuodessa (1,34 euroa/m2/kuukausi).
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Eteläisen paloaseman uudisrakennuksen tarveselvitys merkitään tiedoksi.
Päätös
Eteläisen paloaseman uudisrakennuksen tarveselvitys hyväksyttiin.