Kaupunginhallitus, kokous 4.4.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 151 Valtuustoaloite sielunhoitoterapeuttien tuottaman terapian hyväksymiseksi osaksi Tampereen kaupungin palvelusetelillä tuotettavia palveluja - Marika Puolimatka ym. 

TRE:8832/05.00.01/2021

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Määttänen Sanna, Palvelujohtaja, hallintoylilääkäri, sanna.maattanen@tampere.fi

Perustelut

Marika Puolimatka ym. ovat tehneet valtuustoaloitteen sielunhoitoterapeuttien tuottaman terapian hyväksymiseksi osaksi Tampereen kaupungin palvelusetelillä tuotettavia palveluja. Aloitteessa esitetään, että sielunhoitoterapia otettaisiin osaksi palvelusetelillä tuotettavia palveluita ikäihmisten palveluissa ja mielenterveyspalveluissa. Esitystä perustellaan hoitojonojen purkamisella sekä palvelujen saatavuuden parantumisella.

Psykoterapialla hoidetaan henkilöitä, joilla on psyykkinen häiriö tai psykoterapian keinoin autettavissa oleva muu ongelma. Psykoterapiaan lähettäminen perustuu lääkärin tutkimukseen. Psykoterapiaa tulisi harkita, kun potilaalla on mielenterveyden häiriö, joka rajoittaa työ- tai opiskelukykyä. Asianmukainen psykoterapia on erittäin merkittävä mielenterveyden häiriöistä aiheutuvan työ- tai opiskelukyvyn alenemisen kuntoutusmuoto.

Keskeisiä psykoterapiaviitekehyksiä Suomessa ovat kognitiivinen terapia, kognitiivinen käyttäytymisterapia, integratiivinen psykoterapia, psykodynaaminen terapia, kognitiivis-analyyttinen psykoterapia, ratkaisukeskeinen psykoterapia sekä erilaiset perhe- ja ryhmäterapiat. Käyntitiheys vaihtelee terapiasuuntauksesta riippuen yleensä yhdestä kahteen kertaan viikossa.​

Psykoterapiaa voidaan toteuttaa sekä kunnallisena palveluna mielenterveystoimistoissa ja psykiatrian poliklinikoilla että Kelan tukemana 16–67-vuotiaille työ- tai opiskelukyvyn ylläpitämiseksi tai parantamiseksi. Kelan tukemana psykoterapia muuttui harkinnanvaraisesta järjestämisvelvollisuuden alaiseksi kuntoutukseksi vuoden 2011 alusta.

Psykoterapian konsensuslausuma suosittaa, että perustasolla tulee olla tarjolla myös varsinaista psykoterapiaa kevyempiä, vuorovaikutteisia hoitoja (esim. psykoedukatiiviset ryhmät, lasten ja lapsiperheiden ryhmäinterventiot, kognitiiviset ja interpersonaaliset ryhmäinterventiot kouluissa).

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (PALKO) on katsonut psykoterapioiden ja muiden hoito- ja kuntoutusmenetelmien kuuluvan palveluvalikoimaan mielenterveys- ja päihdehäiriöissä.

Kuntoutusta antavien terapeuttien tulee täyttää Kelan asettamat pätevyysvaatimukset. Kunnallisen terveydenhuollon yksiköt voivat hankkia psykoterapiaa ostopalveluna, jolloin psykoterapian tarpeen arvioi usein sairaanhoitopiirin tai terveyskeskuksen kuntoutustyöryhmä. Tampereen kaupungin yleislääkäreillä on mahdollisuus lähettää asiakkaita psykoterapiaan. Yleislääkärin lähetteet käsitellään ja hyväksytään moniammatillisessa terveyskeskuksen kuntoutustyöryhmässä.

Julkinen taho vastaa terveydenhoidon palveluista, jotka perustuvat tutkittuun tietoon, ovat lääketieteellisesti todennetusti vaikuttavia ja perustuvat käypähoitosuosituksiin. Julkinen taho ei järjestä palveluita, joiden taustalla on uskonnollinen tai jokin muu ei lääketieteellinen ideologia. Tampereen kaupunki ei voi ottaa palveluvalikoimaansa sielunhoitoterapeuttien tuottamaa terapiaa yllä mainituista perusteluista johtuen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Torppa-Saarinen Eeva, Palvelujohtaja, johtava ylihammaslääkäri, Eeva.Torppa-Saarinen@tampere.fi

Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Marika Puolimatkan ym. valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Palvelujohtaja, hallintoylilääkäri Sanna Määttänen, puh. 040 806 3669, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Marika Puolimatkan ym. valtuustoaloite ja siihen annettu sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Marika Puolimatka, Sanna Määttänen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)