Yhdyskuntalautakunta, kokous 10.10.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 261 Keskustan puhtaanapitoluokitus 2023 

TRE:2905/10.03.05/2023

Valmistelija

  • Mäntysaari-Ukkola Kirsi, Viherasiantuntija
  • Myllynen Kimmo, Infrahallintapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Infrahallintapäällikkö​ Kimmo Myllynen,​ puh. 040 806 4794 ja viherasiantuntija Kirsi Mäntysaari-Ukkola, puh. 044 423 5778, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Yleisten alueiden puhtaus ja siisteys vaikuttavat keskeisesti kaupunkikuvaan ja ihmisten kokemukseen ympäristön viihtyisyydestä ja turvallisuudesta. Tampereen kaupunki tuottaa kunnossapitoa kokonaispalvelumallilla, tarkoittaen, että kunnossapitopalveluita tuottaa Tampereen Infra Oy alihankkijoineen. Kaupunkiympäristön palvelualueen ja Tampereen Infra Oy:n solmima yleisten alueiden kunnossapidon palvelusopimus on kunnossa- ja puhtaanapidon ohjauksen ja yhteistyön perusta.

Laaditun Tampereen keskusta-alueen puhtaanapitoluokituksen avulla yleisille alueille on annettu ohjeistus puhtaanapitotyön taajuudelle ja laatutasolle. Puhtaanapitoluokitus toimii ohjeena yleisten alueiden puhtaanapitoa suunniteltaessa ja toteutettaessa, jotta keskusta-alueen erityispiirteet ja -tarpeet tulevat huomioiduiksi. Luokituksen avulla puhtaanapitoon varatut resurssit voidaan kohdistaa tehokkaasti eritasoisille alueille.

Alueen puhtaanapitoluokkaan vaikuttavat muun muassa alueen käyttäjämäärät, alueen sijoittuminen kaupunkirakenteessa ja -kuvassa sekä alueille määritelty siisteystaso. Puhtaanapitotyön tavoitteena on, että yleiset alueet pysyvät luokituksen mukaisesti turvallisina, siisteinä ja viihtyisinä.

Tampereen keskustan alueelle laadittiin ensimmäinen puhtaanapitoluokitus vuonna 2010. Laadittua puhtaanapitoluokitusta tarkennettiin saatujen kokemusten perusteella kevään 2013 aikana.

Vuoden 2023 päivitystyössä on otettu huomioon keskustan muuttuneet alueet, Tampereen kaupunkiseudun ylläpidon tuotteistus (2018), alan päivittyneet asiakirjat (Viheralueiden kunnossapidon työselostus VKT 2021) ja lakiuudistukset (Jätelaki 2021). Lisäksi päivitystyössä on selkeytetty eri toimijoiden puhtaanapidon vastuita ja tarkasteltu aiemmin asetettujen puhtaanapitoluokkien ajantasaisuutta sekä keskustan puhtaanapitoluokituksen aluerajausta.

Puhtaanapitoluokituksen päivitystyössä keskusta-alueen puhtaanapitoluokitus päivitettiin vastaamaan nykypäivän kaupunkirakennetta. Uuteen luokitusalueeseen lisättiin keskustan pohjoisosasta Ranta-Tampellan, Puistosillan (Näsinsilta) ja Santalahden alueet. Keskustan itäpuolella puhtaanapitoluokitus laajennettiin käsittämään Hakametsän jäähallin ympäristö.

Suunnitelmassa puhtaanapitoluokat on päivitetty vastaamaan Viheralueiden kunnossapidon yleisessä työselostuksessa (VKT 2021) esitettyä puhtaanapitoluokitusta. Puhtaanapitoluokitus koostuu puhtaanapitoluokista P1s-P7. P1s-luokka on Tampereen kaupungin omassa käytössä oleva puhtaanapidon superluokka, joka oli mukana myös alkuperäisessä puhtaanapitoluokituksessa 2010.

Tampereen keskustan alueella käytettävät puhtaanapitoluokat ovat pääasiallisesti puhtaanapitoluokkia P1s – P6. Luokka P7 koskee lähinnä luonnonmukaisia taajamametsiä tai maisemaniittyjä. Suurin muutos luokituksessa on vanhan P3-luokan jakautuminen kolmeen puhtaanapitoluokkaan: P3, P4 ja P5. Uudet luokat eroavat toisistaan vain toimenpidekertojen määrän osalta. Uusi P3-luokka otetaan käyttöön vain tarvittaessa.

Puhtaanapitoluokitus sisältää aluekohtaiset suunnitelmakartat, puhtaanapidon laatuluokituksen, yleiset vaatimukset puhtaanapidolle, puhtaanapidon tehtäväsisällöt ja menetelmävaatimukset sekä puhtaanapidon taajuuden. Suunnitelmassa esitetään myös erityiskohteet, joissa puhtaanapito saattaa erota merkittävästi muusta ympäröivästä alueesta. Tällaisia erityiskohteita ovat leikkipaikat, koirapuistot, ulkokuntoilupaikat, uimarannat ja torialueet. Suunnitelmassa esitetään myös keskustan viikonloppusiivousalueet sekä kuvataan kaupunkitapahtumien aikaista puhtaanapitoa.

Puhtaanapitoluokituksen laatu- ja toimenpidekuvauksilla pyritään viestittämään kuntalaisille ja päättäjille, että puhtaanapito on järjestelmällistä ja ohjattua – puhtaanapito perustuu suunnitelmallisuuteen ja alueiden priorisointiin.

Puhtaanapitoluokituksen päivitystarvetta arvioidaan säännöllisesti ja päivitetään tarpeen mukaan, arviolta 5–10 vuoden välein. Liiteaineistoja päivitetään kuitenkin aina tarvittaessa. Päivityksen yhteydessä tarkastetaan puhtaanapitoluokituksen tarkoituksenmukaisuus eri alueilla ja päivitetään luokitus vastaamaan maankäytössä toteutuneita muutoksia.

Puhtaanapitoluokituksen suunnitelman laadinnan yhteydessä osallistettiin keskeisiä sidosryhmiä. Päivitystyön yhteydessä järjestettiin työpaja, johon osallistui henkilöitä Tampereen Infra Oy:stä, Tampereen Raitiotie Oy:stä, Pirkanmaan jätehuolto Oy:stä ja Tampereen kaupungin eri yksiköistä, kuten ympäristönsuojelusta, tapahtuma- ja kiinteistöpalveluista sekä infraomaisuuden hallinta -yksiköstä. Työpajassa esille nousseet asiat on huomioitu päivitystyön yhteydessä.

Sidosryhmien välisen yhteistyön kehittäminen on merkittävässä roolissa puhtaanapitotyön onnistumisessa. Tärkeässä roolissa ovat myös monipuoliset viestintävälineet ja -kanavat, joiden kautta tietoa puhtaanapidosta ja sen vastuista jaetaan.

Suunnitelmaluonnosta esiteltiin yhdyskuntalautakunnalle toukokuussa 2022. Puhtaanapitoluokituksen suunnitelmaluonnos asetettiin nähtäville 19.6.–13.8.2023 Tampereen kaupungin verkkosivuille sekä Frenckellin palvelupisteeseen. Lisäksi keskustan puhtaanapitoluokituksesta pyydettiin erilliset kommentit seitsemältä eri taholta.

Puhtaanapitoluokituksen suunnitelmaluonnoksesta jätettiin kahdeksan kommenttia. Kommentit käsiteltiin työryhmäpalaverissa 28.8.2023. Annettujen kommenttien perusteella Pakkahuoneen aukion ja Tammelan stadionin puhtaanapitoluokituksen alueita tarkennettiin ja luokituksia nostettiin sekä lisättiin puhtaanapitoluokituksen liitteeseen 4 huumeruiskujen keräysastioiden sijainnit. 

Puhtaanapitoluokituksen päivitystyö toteutettiin yhteistyössä Tampereen kaupungin, Tampereen Infra Oy:n ja Ramboll CM Oy:n kanssa.

Puhtaanapitoluokituksen suunnitelman valmistelijoina toimivat infrahallintapäällikkö Kimmo Myllynen, viherasiantuntija Kirsi Mäntysaari-Ukkola, suunnittelija Sanna Luonuankoski ja viheralueiden kunnossapidon työpäällikkö Teemu Kylmäkoski (Tampereen Infra Oy).

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Tampereen kaupungin keskustan puhtaanapitoluokitus 2023 hyväksytään ohjeellisena puhtaanapidon toimenpidesuunnitelmana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tampereen kaupunki: Milko Tietäväinen, Kimmo Myllynen, Kirsi Mäntysaari-Ukkola, Lassi Jokinen, Tilapalvelut, Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka, Tampereen Infra Oy: Lauri Niemi, Teemu Kylmäkoski, Pentti Katajisto, Julia Isolahti, Markus Jääkari ja Antti Sorvali, Tampereen Raitiotie Oy, Tampereen Ratikan kunnossapitoallianssi, Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry, kommenttien antajat

Liitteet


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)