Yhdyskuntalautakunta, kokous 13.5.2025

Lataa  Kuuntele 

§ 142 Asemakaava nro 9012, Takahuhti, Kokonkatu 42, tontin jakaminen 

TRE:2649/10.02.01/2024

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Montonen Hanna, Asemakaavapäällikkö, Hanna.Montonen@tampere.fi

Perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualue on valmistellut 6.2.2025 päivätyn ja 17.3.2025 tarkistetun asemakaavan ja asemakaavamuutoksen nro 9012. Asian hyväksyminen kuuluu yhdyskuntalautakunnan toimivaltaan.

Asiakirjat ja lisätiedot ovat osoitteessa www.tampere.fi/kaavat/9012 ehdotuksen nähtävilleasettamisesta lähtien.
Diaarinumero: TRE: 2649/10.02.01/2024

Kaavan laatija

Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön suunnittelu, asemakaavoitus, toimistoarkkitehti Marjukka Huotari.

Asemakaavan muutoksessa tonteille osoitetaan kerrosalaa yhteensä 245 k-m2. Kerrosala kasvaa 48 k-m2. 
Tontti 4966-16, 601 m2, tonttitehokkuus e= 0,25
Tontti 4966-17, 445 m2, tonttitehokkuus e= 0,21

Tontit osoitetaan yksiasuntoisten erillispientalojen korttelialueeksi (AO-33). 

Kaava-alueen sijainti ja luonne

Suunnittelualue sijaitsee Takahuhdin kaupunginosassa noin 6 km itään kaupungin keskustasta osoitteessa Kokonkatu 42. Tontti on yksityisomistuksessa, ja sen pinta-ala on 1 046 m2. Tontti rajautuu luoteessa Kokonkatuun, pohjoisessa Varsankatuun, idässä 1-kerroksisiin rivitaloihin ja etelässä pientalotonttiin. Suunnittelualueella sijaitsee vuonna 1962 valmistunut 1,5-kerroksinen asuinrakennus, jonka kerrosala on 147 m2. Tontin pohjoisosassa sijaitsee talousrakennus. Kokonkadun rakennuskanta koostuu eri-ikäisistä niin jälleenrakennuskauden ja 1960-luvun alkupuolen 1,5-kerroksisista asuinpientaloista, kuten myös 1970–80-lukujen yksikerroksisista rivitaloista. Lähialueen tonttitehokkuudet vaihtelevat välillä 0,19–0,36. Tontti on liitetty kunnalliseen vesi- ja viemäriverkkoon.

Asemakaavan tavoitteet

Asemakaavamuutoksen hakijan tavoitteena on tontin ja rakennusoikeuden lisääminen. Tampereen kaupungin strategia ohjaa yhdyskuntarakenteen tiivistämiseen täydennysrakentamisella. Asemakaavoituksen tavoitteena on luoda kaavalliset edellytykset hyvälle asuinympäristölle ja siihen sopeutuvalle täydennysrakentamiselle. Asemakaavoituksessa otetaan huomioon alueen sijainti kaupunkirakenteessa ja kaupunkikuvallinen luonne.

Valmisteluaineistosta esitetyt mielipiteet 

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä valmisteluaineisto olivat nähtävillä 6.2. - 27.2.2025. Aineistosta saatiin 3 kommenttia (ympäristönsuojelu, viheralueet ja hulevedet -yksikkö, Pirkanmaan maakuntamuseo) ja 3 mielipidettä. Ympäristönsuojelu kommentoi, että kaavamuutoksen myötä alueelta tulee todennäköisesti poistumaan jokunen suurikokoinen puu. Latvuspeitteisyyden turvaamiseksi kaavassa on syytä antaa määräys tonttikohtaisesta puustosta ja säilytettävien puiden rakennusaikaisesta suojaamisesta. Muilla ei ollut hankkeesta kommentoitavaa.

Vastine asemakaavoitus: 

Puuston suojausmääräys on melko ohjeellinen, ja soveltuu paremmin isommille tonteille. Alueella ei ole liito-oravia tms., joiden vuoksi puustoa olisi ehdottomasti vaalittava. Kaavakarttaan on ehdotusvaiheessa lisätty määräys i-11: istutettava alueen osa. Alueella on säilytettävä olemassa olevaa puustoa mahdollisuuksien mukaan ja sitä on täydennettävä uusilla istutuksilla ympäristöön soveltuvalla tavalla.

Mielipiteissä kannettiin huolta Kokonkadun pohjoispäädyn tiiviistä rakentamisesta sekä kadunvarsipysäköinnin ja liikenteen lisääntymisestä erityisesti Kokon- ja Varsankadun risteysalueella, missä liikkuu paljon ulkoilijoita. Otettiin myös kantaa nykyisen ja uuden asemakaavan rakennusalan rajaetäisyyksin ja kerroslukuun. Tulisi tavoitella olemassa olevan asuinrakennuksen etäisyyttä tontin rajasta. Uudisrakennuksen kerrosluku 1,5 rajoittaa naapurissa sijaitsevien yksikerroksisten rivitalojen piha- ja luontonäkymiä. Yksikerroksinen rakentaminen yhdistyisi luontevammin mataliin rivitaloihin. Kaupunkikuva muuttuu selkeästi, jos asuinrakentamista tiivistetään kaavoittamalla tien varrelle. Vähäisempi vaikutus olisi ns. kirveenvarsitontilla, jossa kadun läheisyyteen ei rakenneta asuinrakennusta, ja alueen vehreys ja näennäinen väljyys on helpompi säilyttää. Halutaan välttää alueen muuttumista parkkipaikaksi nykyisten asukkaiden kustannuksella.

Vastine asemakaavoitus:

Liikenteen kasvu on vähäistä yhden uuden erillispientalon rakentamisella. Risteyksen läheisyydessä on tällä hetkellä ajo autokatokseen, joten uuden tontin myötä tilanne ei muutu. Asemakaavassa tonteilla on määräys kahdesta autopaikasta per asunto. 

Rakennusala on tontin 4966–17 itäkulmassa vain hyvin pieneltä osalta 4 metriä naapurin tontista, muilta osin se loittonee ollen rakennusalan eteläpäädyssä noin 9 metriä. Naapuritontin rakennusalaan on vähimmillään noin 10,5 metriä, enimmillään noin 16 metriä. Tiivistyvässä kaupunkirakenteessa ei voida taata pysyviä näkymiä vuosiksi eteenpäin. Molemmilla asuinrakennuksilla on kerroslukuna 1,5, mikä sopii kaupunkikuvallisesti paremmin Kokonkadun varrella oleviin rakennuksiin. Tontin muodon osalta ns. kirveenvarsitontti ei ole tässä tapauksessa mahdollinen.

Ehdotusvaiheessa asemakaavaan on lisätty määräys i-11.

Yksittäisen tontin asemakaavamuutoksella ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

Asemakaavan toteuttaminen

Asemakaava voidaan toteuttaa sen saatua lainvoiman.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Nurminen Mikko, Johtaja, Mikko.Nurminen@tampere.fi

Asemakaavaehdotus nro 9012 (päivätty 6.2.2025, tarkistettu 17.3.2025) hyväksytään asetettavaksi julkisesti nähtäville maankäyttö- ja rakennusasetuksen 27 §:n mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Montonen Hanna, Asemakaavapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Marjukka Huotari, puh. 040 806 3284, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualue on valmistellut 6.2.2025 päivätyn ja 17.3.2025 tarkistetun asemakaavan ja asemakaavamuutoksen nro 9012. Asian hyväksyminen kuuluu yhdyskuntalautakunnan toimivaltaan.
Asemakaava-aineisto on osoitteessa www.tampere.fi/kaavat/9012. 
Diaarinumero: TRE: 2649/10.02.01/2024

Kaavan laatija: Tampereen kaupunki, kaupunkiympäristön suunnittelu, asemakaavoitus, toimistoarkkitehti Marjukka Huotari.

Asemakaavaehdotus oli yleisesti nähtävillä 3.4.-17.4.2025. Siitä ei jätetty muistutuksia.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Asemakaavaehdotus (päivätty 6.2.2025, tarkistettu 17.3.2025) hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakijat, Pirkanmaan ELY-keskus, asemakaavaavustajat@tampere.fi, Sirpa Lehtonen, Jaana Huttunen

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan tulleen asianosaisen ja kunnan jäsenen tietoon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on asetettu nähtäville, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 310 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.