Yhdyskuntalautakunta, kokous 15.2.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 43 Rakennuskiellon määrääminen 

TRE:1278/10.03.01/2022

Valmistelija

  • Montonen Hanna, Yhdyskuntasuunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Hanna Montonen, puh. 040 801 6952, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungissa on voimassa rakennuskieltoja asemakaavan muuttamista varten. Niitä on tarpeen mukaan jatkettu kahden vuoden välein. Nyt käsittelyssä olevat rakennuskiellot on yhdyskuntalautakunnassa 3.3.2020, § 48, joko asetettu uutena ensi kertaa tai perustettu uutena rauettuaan. Niiden voimassaolo on päättymässä 3.3.2022 kahden vuoden määräajan jälkeen. Päätöksen liitteessä on kiinteistökohtaisesti tieto siitä, milloin rakennuskiellot on asetettu ensimmäisen kerran niissä kohteissa, joissa esitetään kiellon jatkamista. 

Maankäyttö- ja rakennuslain 53 §:n mukaan kunta voi määrätä rakennuskiellon alueelle, jolla asemakaavan laatiminen tai muuttaminen on vireillä. Kielto on voimassa enintään kaksi vuotta ja raukeaa, kun alueelle laadittu uusi asemakaava saa lainvoiman. Kunta voi kaavoituksen keskeneräisyyden vuoksi pidentää kieltoaikaa kaksi vuotta kerrallaan.

Rakennuskieltojen asettamisen tai jatkamisen syy on asemakaavan laatiminen, sen vireille tuleminen, keskeneräisyys tai vanhentunut asemakaava.  

Tampereen lautakuntien johtosäännön mukaan rakennuskiellosta päättäminen kuuluu yhdyskuntalautakunnan toimivaltaan. Poikkeuksen myöntäminen asemakaavan laatimiseksi tai muuttamiseksi annetusta rakennuskiellosta kuuluu asemakaavapäällikön toimivaltaan.

Hervantaan on asemakaavamuutosten laatimiseksi tarpeen jatkaa rakennuskieltoa Hervannan valtaväylän ja Hervannantien väliselle alueelle. Alueella on jo vireillä ja tulossa vireille asemakaavamuutoksia Orivedenkadun eteläpuolelle Hervannan pohjoisakselin täydennysrakentamisen vaiheessa II. 

Kalevassa Sarvijaakonkadun eteläpuolella sekä sen itäpäässä paikalliskeskuksen ydinalueella on syytä jatkaa rakennuskieltoa uudestaan, koska kohteissa on vireillä ja kaavoitusohjelman mukaisesti tulossa vireille asemakaavamuutoksia.

Ylä-Pispalan, Ala-Pispalan ja Santalahden kaupunginosissa on vireillä II-vaiheen asemakaavamuutokset nro 8309 ja 8310, joiden vuoksi on syytä jatkaa rakennuskieltoa uudelleen ja lisätä alueeseen aiemmin siitä puuttunut kiinteistö 837-213-9901-0000 (Rajaportin sauna). Pispalan asemakaavoituksen jäljellä olevaa III-vaihetta ei ole asemakaavoitusohjelmassa, joten sen rakennuskielto raukeaa 17.9.2022 eikä sitä esitetä jatkettavaksi.

Myllypuron ja Tesomajärven kaupunginosassa on syytä jatkaa rakennuskieltoa Kantakaupungin yleiskaavan 2040 ja valtuuston hyväksymän Kantakaupungin vaiheyleiskaavan – valtuustokausi 2017-2021 -tavoitteiden toteuttamiseksi.

Raholassa ja Ristimäessä Porin radan varressa sen eteläpuolella ja Tesoman valtatien pohjoispuolella on syytä asettaa uusi rakennuskielto yleiskaavan pohjalta vireille tulevia ja ohjelmoituja asemakaavoja varten. Raholan radanvarsikaavan hyväksytyn, mutta vielä vahvistumattoman asemakaavan alueella rakennuskieltoa on syytä jatkaa.

Niemenrannassa on syytä asettaa rakennuskielto vaiheasemakaavan laatimista varten Rientolalle korttelissa 7903 tonteilla 7 ja 8.

Lielahden kaupunginosassa Hiedanrannan alueella on asemakaavamuutoksia vireillä ja tulossa vireille maankäytön yleissuunnitelman pohjalta kaavoitusohjelman mukaisesti. Asemakaavoitus liittyy seudullisen raitiotien suunniteltuun linjaukseen.

Lakalaiva on kantakaupungin yleiskaavan määrittämä aluekeskus, jonka kehittymistä tämän tavoitteen mukaiseksi turvataan esittämällä alueen rakennuskiellon jatkamista. Alueella on vireillä Peltolammin hyvinvointikeskuksen asemakaavamuutos ja tulossa vireille muita ohjelmoituja asemakaavamuutoksia. Asemakaavoitusohjelmassa on rakennuskieltoa on syytä jatkaa muilta osin kuin korttelissa korttelissa 6034 Autovarikonkadun itäpuolella.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Määrätään rakennuskiellot, joista osa perustetaan uutena ja osa 3.3.2020 perustetuista jatketaan, päätöksen liiteaineiston mukaisilla alueilla.

Päätös tulee voimaan 15.2.2022 ennen sen lainvoimaisuutta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pirkanmaan ELY-keskus, rakennusvalvonta/Leena Jaskanen paikkatieto/Anna Mustajoki, kiinteistötoimi/Heli Toukoniemi, asemakaavoitus/Elina Karppinen, Sirpa Lehtonen, Pirkanmaan maakuntamuseo, Museovirasto, Pirkanmaan Liitto

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.