Yhdyskuntalautakunta, kokous 15.2.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 47 Venepaikkojen vuokraushinnaston ja vuokrausehtojen päivitys vuodelle 2022 

TRE:1024/02.04.03/2022

Valmistelija

  • Tietäväinen Milko, Rakennuttamisjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Satamavastaava Tuomas Salovaara, puh. 041 731 0639, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Nykyinen venepaikkahinnasto otettiin käyttöön vuonna 2020. Vene- tai aluspaikkojen hintoihin esitetään korotus ainoastaan koskien kaupallisten saunalauttojen kausimaksuja. Lisäksi esitetään kausipysäköintimaksua jäljempänä esitetysti.

Saunalauttojen paikkahinnoittelu

Kaupallisten saunalauttojen vuotuinen kausimaksu on ollut huomattavassa epäsuhdassa käytettyyn resurssiin. Saunalauttojen perusmaksu esitetään pysyväksi aikaisemmalla tasolla. Sähkön käytöstä ja kylpyaltaiden käytöstä esitetään perittäväksi erilliset maksut huomattavan lämmitys- ja vedenkäyttökulun kattamiseksi. Lauttojen sisätiloja osin jäähdytetään, ja talvikaudella lämmitetään sähköllä. Lisäksi lauttojen kylpyaltaita lämmitetään sähköllä ja käytetään talousvedellä. Sähkön käytön osalta tarkoitus on siirtyä tulevaisuudessa malliin, jossa lautoille ja vastaaville suurikulutuksisille aluksille tarjotaan paikkakohtainen liittymä, josta alus hankkii tarvitsemansa sähkön, eikä sähkökulu tällöin aiheudu kaupungille.

Laiturikokonaisuuksien vuokraaminen

Venepaikkojen vuokrausehtoihin on lisäksi tarkennettu venepaikan edelleenvuokrausta koskevaa ehtoa laiturikokonaisuuksien osalta. Aiemmin hinnastossa on mainittu veneseurat omana hinnastoryhmänään. Jatkossa esitetään, että laiturikokonaisuus voidaan vastaavin ehdoin vuokrata taholle, joka järjestää säännöllistä ja jatkuvaa seuratoimintaa, veneilykoulutusta, venekatsastuksia, vartiointia, veneilyleirejä tai -tapahtumia ja/tai vastaavaa toimintaa. Veloitus määräytyy edelleen varattujen laitureiden enimmäispaikkamäärän mukaan. Koulutus- ja harrastustoimintaa järjestävät tahot luovat edellytyksiä vesistön turvalliseen ja hyvän veneilytavan mukaiseen käyttöön ja siten toiminnan voidaan katsoa palvelevan yleistä etua. Kokonaisuuden vuokraaminen pitää laitureiden käyttöasteen korkeana, ja on lisäksi satamanpitäjälle toiminnallisesti ja taloudellisesti edullista.

Kausipysäköinti venesatamissa

Lisäksi esitetään venepaikkavaraukseen liitettävää kausipysäköintimaksua Halkoniemen, Mustalahden, Naistenlahden, Soutukeskuksen sekä Härmälänsaaren satamiin. Venepaikan varaajalla on mahdollisuus jatkossa varata pysäköintioikeus kyseessä olevassa satamassa 80,00 euron kausihintaan (1.4.-30.9.). Kuten asukaspysäköintiluvissa, pysäköintioikeudella sallitaan pysäköinti mutta ei rajallisen kapasiteetin takia voida taata paikkaa.

Satamien pysäköintijärjestelyissä tehdään muutokset, joissa huomioidaan nykyisen lainsäädännön vaatimukset pysäköintimerkinnöille. Hinnoittelulla ja merkinnöillä tarjotaan veneilijöille, joilla on tarve pysäköidä satamaan, edellytykset paikkojen käyttöön kapasiteetin rajoissa sekä vastaavasti mahdollistetaan alueiden valvonta. Kyseessä olevien satamien pysäköintialueet tarjotaan jatkossa talvikaudella asukaspysäköintikäyttöön, myös näin lisäten pysäköinnin kokonaiskapasiteettia. Veneilijöitä kannustetaan julkisen liikenteen sekä pysäköintilaitosten käyttöön satamapysäköintitilojen ollessa varsin rajalliset. Satamissa on lisäksi aluekohtaisesti mahdollisuus muuhun lyhytaikaiseen pysäköintiin muun muassa Halkoniemessä ja Mustalahdessa.

Sähkön käytöstä esitetään tarkempaa ohjeistusta seuraavasti

Venepaikoille tai telakointipaikoille osoitettu sähköliitäntä on tarkoitettu ajoittaiseen pumpun, akkulaturin, navigointilaitteen, työkalun tai valvontajärjestelmän käyttöön. Aluksen lämmittäminen, käyttö-, peseytymis- tai kylpyveden lämmittäminen tai sähköpropulsioakuston lataaminen ei sataman sähköliittymästä ole sallittua.

Aluksen hetkittäinen liitäntäteho sataman sähköliittymään voi olla maksimissään 500W.

Kaupunki laskuttaa hinnaston vastaisen tai hinnastoon sisältymättömän sähkön käytön sekä talvikauden sähkön käytön aluksen omistajalta kulutuksen mukaisesti tai kulutustiedon puuttuessa eritellyn kulutusarviolaskelman mukaisesti.

Vastaava muutos sähkönkäytöstä esitetään lisättäväksi kesä- ja talvipaikkojen vuokrausehtoihin.

Muita muutoksia

”Vuokraveneet” esitetään kategoriana hinnastosta poistettavaksi.

Poistettujen veneiden takaisinlunastusmaksuksi esitetään soutuveneiden osalta 150,00 euroa, mikä on puolet aiemmin hinnastossa säädetystä takaisinlunastusmaksusta.

Veneiden talvisäilytykseen vedessä on aiemmin ollut hintataulukko. Esitetään, että jatkossa niiden alusten osalta, jotka eivät käytä satamanpitäjän sähköä, ei talvisäilytysmaksua vedessä säilytyksestä peritä.

Taloyhtiöpaikat ja laivapaikkojen varaus esitetään liitettäväksi sähköiseen varausjärjestelmään. Satamatoimisto valvoo satamien niin kutsuttujen laivapaikkojen tarkoituksenmukaista käyttöä.

Ympäristökunnissa on käytäntöjä, joissa venepaikkoja myönnetään ainoastaan tai ensisijaisesti oman kunnan asukkaille. Jatkossa tulee venepaikkojen korkean käyttöasteen takia harkittavaksi, tulisiko Tampereella siirtyä vastaavaan käytäntöön.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Venepaikkojen vuokraushinnaston ja venepaikkojen vuokrausehtojen päivitykset hyväksytään liitteiden mukaisina. Ne korvaavat nykyisen hinnaston (Yla 23.3.2021 § 103) sekä nykyiset vuokrausehdot (Yla 23.3.2021 § 103).

Hinnastopäivitys ja vuokrausehtojen päivitykset astuvat voimaan päätöksen saatua lainvoiman.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Milko Tietäväinen, Kimmo Myllynen, Tuomas Salovaara, kapa_talous, kapa_hallinto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.