Perustelut
Valtionavustukset
Valtioneuvosto antoi 8.10.2021 asetuksen valtionavustuksesta eräisiin julkiselle sosiaali- ja terveydenhuollolle covid-19-epidemiasta vuonna 2021 aiheutuviin kustannuksiin. Asetuksessa on säädetty covid-19-epidemiasta kunnille ja kuntayhtymille aiheutuneiden kustannusten korvaamisesta. Asetuksessa on määritelty korvausten euromääräinen taso covid-19-tautiin liittyvän testauksen, jäljittämisen, rokottamisen ja hoidon kustannusten korvaamiselle sekä muut korvausten määräytymisen perusteet.
Tampereen kaupunki on hakenut 12.11.2021 ja 28.1.2022 valtionavustusta covid-19-kustannuksiin. Avustusta on haettu testaukseen, jäljittämiseen, rokottamiseen, hoitoon sekä muihin välittömiin kustannuksiin. Avustus määräytyy laskennallisen mallin mukaan määriteltyjen suoritetietojen ja yksikkökorvausten perusteella. Muiden välittömien kustannusten osalta avustus määritellään kertomalla kunnan asukasluku valtionapuviranomaisen määrittämällä korvaustaksalla.
Avustus muihin välittömiin kustannuksiin on tarkoitettu kattamaan osa kustannuksista, joita aiheutuu erityisesti suojavälineiden lisääntyneestä käytöstä ja toiminnan mukauttamisesta vastaamaan kohonneita terveysturvallisuusvaatimuksia. Taksan määrittelyssä on otettu huomioon erityisesti suojavälineiden käytöstä aiheutuneet kustannukset. Kuntakohtaisesti määriteltävä korvaustaksa on 17 euroa asukasta kohden. Muiden välittömien kustannusten erä on tarkoitettu kattamaan sekä oman toiminnan että ulkoistetun palvelutuotannon lisäkustannuksia liittyen suojavälineiden lisääntyneeseen käyttöön.
Tampereen kaupungin korvausmalli
Tampereen kaupunki korvaa kunnan järjestämisvastuulla olevien sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavien yksityisten palvelutuottajien ylimääräisten henkilösuojainten lisäkustannuksia valtioneuvoston asetuksen pohjalta laaditun laskennallisen mallin perusteella. Vastaavan kaltainen laskennallinen malli on käytössä myös eräissä muissa suurissa kaupungeissa.
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 9.12.2021 § 161, että korvauksia maksetaan ikäihmisten palvelujen, vammaispalvelujen ja päihde- ja mielenterveyspalvelujen asumispalveluissa sekä ikäihmisten kotihoidossa ja vammaisten kotiin vietävissä palveluissa. Tampere kompensoi kustannuksia omien asiakkaidensa osalta riippumatta siitä, missä kunnassa asumispalveluyksikkö sijaitsee. Lisäksi Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 13.1.2021 § 8, että korvauksia maksetaan myös huumehoidon palveluista. Lautakunnan em. päätöksissä ei ole huomioitu lastensuojelun sijaishuollon laitoshoidon eikä ammatillisten perhekotien palveluja ja sairaalapalvelujen laitoskuntoutuspalveluja. Korvausmalli on perusteltua ulottaa koskemaan myös näitä palveluja.
Valtionavustuksen taksan määrittelyssä on otettu huomioon erityisesti suojavälineiden käytöstä aiheutuneet kustannukset. Kaupungin laskennallinen korvausmalli perustuu suojavälineiden lisääntyneen käytön aiheuttamiin arvioituihin kustannuksiin. Laskennassa huomioidaan palvelujen hoitovuorokaudet ja henkilöstömitoitukset, suojainten arvioitu käyttö työvuoron aikana sekä keskimääräiset yksikköhinnat. Laskennallisessa mallissa kirurgisten maskien ja suojakäsineiden yksikköhintoina on käytetty Tuomi Logistiikka Oy:lta saatu suojaintarvikkeiden keskihintoja vuonna 2021. Lautakunta linjasi 9.12.2021 § 161, että suu-nenäsuojainten päivittäinen käyttö on 7 kpl per työntekijä.
Suu-nenäsuojainten laskennallinen kustannus lasketaan seuraavasti: hoitovuorokaudet (korvattavalta ajanjaksolla) x hoitajamitoitus x 7 (päivittäiset suojaimet) x hinta 0,11 euroa.
Lastensuojelun sijaishuollon laitoshoidon ja ammatillisten perhekotien osalta käytetään henkilöstömitoituksena 1,3 ja sairaalapalvelujen laitoskuntoutuksen osalta 0,65.
Esimerkiksi, jos sairaalapalvelujen laitoskuntoutuksen ostopalvelutuottajalla on kumulatiivisia hoitovuorokausia tamperelaisten asiakkaiden osalta 11 000 vuorokautta ja hoitajamitoitus palvelussa on 0,65, lasketaan kustannus 11 000 x 0,65 x 7 x 0,11 = 5 505,50 euroa.
Lisäksi sairaalapalvelujen laitoskuntoutuksen osalta korvataan myös suojakäsineiden käytöstä. Käytettävien suojakäsineiden osalta kaava on muuten sama, mutta arvioitu käyttömäärä on 12 paria per työvuoro ja yksikköhinta 0,12 euroa.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Tampereen kaupunki korvaa ulkoisille lastensuojelun sijaishuollon laitoshoidon ja ammatillisten perhekotien sekä sairaalapalvelujen laitoskuntoutuspalvelujen tuottajille koronapandemian aiheuttamia lisäkustannuksia suojavälineiden hankinnasta ajalla 1.1. - 31.12.2021 laskennallisen korvausmallin mukaisesti.
Tampereen kaupunki maksaa määrittelemänsä korvaussumman palveluntuottajan toimittajatietojen mukaiselle pankkitilille 30.4.2022 mennessä.
Muiden palvelujen, kuin tässä päätöksessä päätettyjen ja sosiaali- ja terveyslautakunnassa 9.12.2021 § 161 ja 13.1.2022 § 8 päätettyjen, osalta suojavälinekustannuksia ei korvata ulkoisille palveluntuottajille.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.