Kaupunginhallitus, kokous 26.10.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 439 Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelujen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin aikuispsykiatrisen sairaalahoidon liiketoiminnan kauppakirjan toiminnallinen sopimusliite 

TRE:1594/00.01.02/2019

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Osapuolet ovat päättäneet yhdenmukaisin päätöksin psykiatrian integraation toteuttamisesta. (Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto 16.3.2020 § 5 ja hallitus 20.4.2020 § 50 sekä Tampereen kaupunginvaltuusto 16.3.2020 § 33 ja kaupunginhallitus 20.4.2020 § 176). Integraatio toteutetaan siten, että Tampereen kaupunki luovuttaa suuren osan mielenterveyspalveluistaan PSHP:lle liikkeenluovutuksella 1.1.2021.

Tällä sopimuksella sovitaan psykiatrian integraatiohankkeen vaikutusten seurannasta sekä PSHP:n Tampereen kaupungille tuottamista konsultaatiopalveluista liikkeenluovutuksen jälkeen. 

Kaikkia hankkeen tavoitteita ei saavuteta heti organisaatioiden yhdistymisen yhteydessä. Suurin osa tavoitteiden saavuttamisesta on käytännössä kiinni siitä, miten uuden organisaation järjestäytyminen, kehittäminen ja johtaminen onnistuvat integraatiota seuraavien 3-4 vuoden aikana. Tämän kehittämistyön ohjaamiseksi ja seuraamiseksi on perusteltua asettaa hankkeelle selkeitä operatiivisia tavoitteita ja mittareita, joita kohti uuden organisaation tulee työskennellä ja joiden toteutumista seurataan sairaanhoitopiirin ja kaupungin yhteisessä seurantaryhmässä.

Hyvin toimivat yhteistyökäytännöt turvataan sopimalla kirjallisesti erikseen mm. organisaatiorajat ylittävistä palveluista.

Liikkeenluovutusasiakirjaan on kirjattu, että sopimuksen osapuolet sitoutuvat neuvottelemaan keskenään vuoden 2020 aikana tavoitteenaan laatia sopimus organisaatiorajat ylittävistä konsultaatio- ja henkilöstövuokrauspalveluista sekä organisaatioiden välisistä yhteistyö-, kehitys- ja konsultaatiokäytännöistä sekä toiselle tuotettavista palveluista. Osapuolet sitoutuvat siihen, että edellä mainitun mukainen sopimus hyväksytään tulemaan voimaan viimeistään liikkeenluovutushetkellä 1.1.2021. Liite tarkistetaan kerran vuodessa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Tampereen kaupungin yhteisessä seurantaryhmässä.

Hankkeen tavoitteet ovat laaja-alaisia ja yhteiseen kehittämiseen kannustavia, eikä kaikkia ole tarkoituksenmukaista pyrkiä mittaamaan määrällisillä mittareilla. Strategisia tavoitteita vastaten sopimuksessa on kuvattu keskeiset mittarit, joilla integraation onnistumista seurataan. Projektiryhmä nimeää mittareiden määrittämiseen työryhmän vuoden 2020 puolella.

Siirtyvästä toiminnasta on tuotettu Tampereen kaupungin organisaation sisällä tuki- ja konsultaatiopalvelut peruspalveluihin sekä psykiatrian että päihdelääketieteen osalta. Näiden erilaisten palveluiden turvaaminen ilman lisäkustannuksia on toiminnallisen sopimusliitteen ydin.

Toiminnallisessa sopimusliitteessä sovitaan seuraavista palveluista:

  1. Psykiatrin konsultaatio-palvelut (1,5 htv)
    Osa konsultaatioista vaatii päihdelääketieteen osaamista
  2. Psykogeriatrian osastojen toimintaterapia (0,4 htv)

 

Sopimuksessa on lisäksi mainittu seuraavat yhteistyömuodot:

  • Eläkeselvittelyt  
  • Kuntoutuspsykoterapian ja vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen arviot 
  • Korvaushoidon arviot 
  • Vanhuspsykiatrian poliklinikan sairaanhoitajan konsultaatiot.

 

Osallistuminen Tampereen kaupungin psykososiaalisen tuen valmiusryhmään sovitaan erikseen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Kuosmanen Taru, Johtaja, Taru.Kuosmanen@tampere.fi

Esitetään kaupunginhallituksen päätettäväksi:

Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelujen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin aikuispsykiatrisen sairaalahoidon liiketoiminnan kauppakirjan toiminnallinen sopimusliite hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Hallintopäällikkö Tuula Haapio ja erikoissuunnittelija Sini Hyvönen olivat asiantuntijoina paikalla asian käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintopäällikkö Tuula Haapio, puh. 050 547 6111, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelujen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin aikuispsykiatrisen sairaalahoidon liiketoiminnan kauppakirjan toiminnallinen sopimusliite hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Taru Kuosmaselle, hallintoylilääkäri Arto Lemmetylle sekä erikoissuunnittelija Sini Hyvöselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Taru Kuosmanen, Maritta Närhi, Eeva Torppa-Saarinen, Maria Päivänen, Mari Patronen, Hanna-Mari Alanen PSHP, Juha Ahonen PSHP, Sini Hyvönen, Arto Lemmetty, Tuula Haapio

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.