Kaupunginhallitus, kokous 26.10.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 437 Sote-uudistuksen tilannekatsaus 

TRE:3932/05.01.00/2020

Valmistelija

  • Salkoaho Tuukka, Yhteysjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Yhteysjohtaja Tuukka Salkoaho, puh. 040 806 3086, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Sote-ministerityöryhmä on käynyt läpi sote-uudistuksen lausuntokierroksella 15.6. - 25.9.2020 saadut lausuntopalautteet ja tehnyt linjauksia sekä muutoksia hallituksen esitysluonnokseen. Lausuntokierroksen keskeiset muutosehdotukset koskivat rahoitusta, ohjausta ja itsehallintoa, järjestämisvastuuta, ostopalveluja ja sopimuksien mitättömyyttä, tehtävien siirtoa kuntien ja muodostettavien hyvinvointialueiden välillä, hyvinvointialueiden yhteistyösopimusta sekä uudistuksen voimaantuloa. Lausuntoja annettiin yhtensä 804.

Sosiaali- ja terveysministeriö on toimittanut lausuntokierroksen pohjalta muokatun lain esitysluonnoksen lainsäädännön arviointineuvostolle 14.10.2020. Lakiesitys viimeistellään lopulliseen muotoonsa lainsäädännön arviointineuvoston palautteen jälkeen. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle joulukuussa 2020.

Hallituksen sote-esityksessä aikatauluun ja alueiden ja kuntien erityispiirteiden huomiointiin liittyvät ongelmat ovat pysyneet ennallaan. Uusissa linjauksissa ei ole huomioitu esimerkiksi kuntien ja hyvinvointialueiden välisen työnjaon sopimisen mahdollistamista, mikä nousi myös Tampereen kaupungin lausunnoissa esiin esimerkiksi oppilas- ja opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluiden osalta. Kuntien ja hyvinvointialueiden välisen yhteistyön varmistamiseen liittyviä muutostarpeita ei ole myöskään riittävästi huomioitu. Kuntiin kohdistuvien taloudellisten vaikutusten osalta on tehty oikeansuuntaisia, mutta kokonaiskuvassa yhä riittämättömiä muutoksia.

Hyvinvointialueiden toiminnan käynnistäisi väliaikainen valmistelutoimielin heti esityksessä ehdotetun lainsäädännön voimaantultua 1.7.2021. Aluevaalit ajoittuisivat alkuvuoteen 2022, jonka jälkeen aluevaltuustot aloittaisivat toimintansa. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyisi hyvinvointialueille 1.1.2023.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Sote-uudistuksen tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Taru Kuosmaselle sekä yhteysjohtaja Tuukka Salkoaholle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Iiris Suomela liittyi kokoukseen.

Tiedoksi

Tuukka Salkoaho

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)