Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 9.12.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 135 Avustushakemus retkiluisteluradan auraamiseen ja hiihtolatujen toteuttamiseen Näsijärven jäälle kaudelle 2020-2021 

TRE:7250/12.04.00/2020

Valmistelija

  • Antikainen Timo, Elinkeinojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Elinkeinojohtaja Timo Antikainen, puh. 050 321 1279 ja suunnittelija Tatjaana Julin, puh. 040 0297 956, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Hiking Travel, HIT Ky on osoittanut Tampereen kaupungille 35.000 euron tukihakemuksen Näsijärven retkiluisteluradan auraamisesta ja hiihtolatujen toteuttamisesta talvikaudella 2020–2021. Yritykselle on myönnetty avustusta vuodesta 2011 lähtien retkiluisteluradan ylläpitämiseksi Näsijärvellä. Vuonna 2019 elinvoima- ja osaamislautakunta myönsi Hiking Travel Hit Ky:lle 20.000 euron avustuksen retkiluisteluradan auraamiseen ja hiihtolatujen toteuttamiseen Näsijärvellä (Elosa 13.11.2019, § 139).

Luisteluradan kävijämäärän on arvioitu kymmenkertaistuneen vuoden 2011 jälkeen. Reitistön maksuton käyttö edistää kaupungin virkistyksellisiä, imagollisia sekä matkailullisia arvoja ja tavoitteita. Retkiluisteluradan ns. perusosuus on noin viisi kilometriä, mutta sen pituus ja kunnossapitoaikataulu määräytyvät kunkin talven jäätilanteen mukaan. Edellistalven jäätilanne oli poikkeuksellinen ja Näsijärvi sai jääpeitteen vasta helmikuussa. Luistelukausi kesti vain noin kuukauden ja lisäksi luistelutapahtumien järjestäminen estyi korona-pandemia tilanteen vuoksi.

Jäällä tapahtuvalle liikunnalle on paljon kysyntää tamperelaisten ulkoilijoiden ja kuntoliikkujien piirissä. Näsijärven reitistö edistää myös Tampereen tavoitteita kasvattaa kaupungin vetovoimaa matkailu- ja elämyskaupunkina. Matkailun osalta painopisteinä ovat luonto- ja järvimatkailun kehittäminen sekä pimeän ajan toiminnan laajentaminen Tampereella. Näsijärvelle toteutettava reitistö edistää suoraan matkailulle asetettuja tavoitteita. Keskeisen sijaintinsa vuoksi palvelut ovat matkailijoille helposti markkinoitavissa ja saavutettavissa. Korona-pandemia on myös selvästi lisännyt kysyntää kotimaan lähimatkailukohteissa.

Näsijärvelle toteutettavan reitistön toteutukseen liittyvä tukihakemus siirrettiin vuonna 2017 käsiteltäväksi elinvoima- ja osaamislautakunnassa, koska Näsijärven reitistö edustaa pimeän ajan toiminnan ja matkailun kehittämisen kannalta keskeistä kehitysaluetta. Palveluntuottajan arvion mukaan ulkomaalaisten käyttäjien määrä radalla on ollut useita tuhansia vuosittain, poikkeuksena 2020 talvi. Järvimatkailun kehittäminen ja palvelutarjonnan lisääminen talvikaudelle tukee kaupungin tavoitteita kasvattaa matkailijamääriä myös ympärivuotisesti. Tämän vuoksi on perusteltua, että kaupunki avustaa palvelun tuottajaa toiminnasta aiheutuvissa kustannuksissa.

Kaupungin avustuksen myöntäminen edellyttää, että avustuksen saajalla on kaikkinainen radan kunnossapitovastuu. Lisäksi avustuksen saaja vastaa radan käyttö- ja käyttäjäturvallisuudesta. Mikäli Hiking Travel, HIT Ky ei täytä kaupungin asettamia edellytyksiä avustuksen käytölle, avustus peritään takaisin.

Avustuksen käytöstä tehdään palveluntuottajan kanssa sopimus. Avustuksesta 5.000 euroa peritään takaisin, mikäli luistelukauden pituus Näsijärvellä jää tulevana talvena alle kahden kuukauden mittaiseksi. Lisäksi aurausavustus peritään kokonaisuudessaan takaisin, mikäli Näsijärvelle ei synny lainkaan luistelua mahdollistavaa jääpeitettä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Hiking Travel, Hit Ky:lle myönnetään 25.000 euron avustus retkiluisteluradan auraamiseen ja hiihtolatujen toteuttamiseen Näsijärvellä 2020–2021.

Avustuksen saajalla on radan kunnossapitovastuu ja vastuu käyttö- ja käyttäjäturvallisuudesta. 

Avustukset maksetaan Elinkeinopalvelut -palveluryhmän kustannuspaikalta 154051.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hiking Travel HIT Ky, Pekka P. Paavola, Teppo Rantanen, Timo Antikainen, Tatjaana Julin, Pauliina Laisi, Maija Sihvonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.