Yhdyskuntalautakunta, kokous 23.2.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 61 Alueen nimeäminen Sixtus Syrjäsen puutarhaksi kadunnimitoimikunnan päätöksen pohjalta 

TRE:7013/10.01.02/2020

Valmistelija

  • Kulonpää Dani, Kaavoitusarkkitehti

Valmistelijan yhteystiedot

Kadunnimitoimikunnan sihteeri, kaavoitusarkkitehti Dani Kulonpää, puh. 040 6745 311, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.f

Perustelut

Simeon Sixtus Syrjänen oli tamperelainen teollisuusmies. Syrjänen syntyi vuonna 1876 Sääksmäellä ja kuoli vuonna 1970 Tampereella. Syrjänen perusti yhdessä Otto Thunbergin kanssa sahanteriä ja muita koneenteriä valmistaneen Oy Sahanterän vuonna 1910. Seuraavana vuonna Syrjänen ja Thunberg perustivat myös Epilän konepajan. Sahanterä Oy sijaitsi paikassa, jossa on nykyään rivitaloja osoitteessa Tohlopinranta 23 ja 25. 1930-luvun laman aikana Syrjänen halusi järjestää osalle tehtaan työntekijöistä väliaikaista työtä, ja aloitti asuintalonsa Rauhanlinnan lähistöllä roomalaistyylisen kylpylän, ns. Epilän kylpylän, rakennustyöt. Puutarhassa olevan lammen rannalle rakennettiin betoninen puolipyöreä paviljonki, lammen yli takorautainen kaarisilta ja lammen rannat kivettiin. Syrjäsen perhe vietti aikaansa kylpyläalueella ainakin 1950-luvulle asti. Tämän jälkeen aktiivinen käyttö väheni ja puutarha alkoi vähitellen rapistua. Syrjäsen asuintalo Rauhanlinna purettiin vuonna 1988 ja sen tilalle rakennettiin rivitaloja. Kylpylän rauniot ovat edelleen olemassa, joskin huonokuntoisina.

Kadunnimitoimikunta käsitteli kokouksessaan 2.4.2020 alueen nimeämistä Sixtus Syrjäsen mukaan. Syrjäsen mukaan päätettiin nimetä ns. Epilän kylpylän ympärillä oleva alue Epilänharjun kaupunginosassa. Nimeksi päätettiin Sixtus Syrjäsen puutarha. Alueen rajauksesta päätettiin, että rajaukseen otetaan mukaan vain Syrjäsen aikanaan omistamia maita. Toimikunta totesi päätöksessään 2.4.2020, että Syrjäsen huomioiminen paikannimessä on ajankohtaista juuri nyt, korona-epidemian koetellessa Suomen taloutta. Samalla tavalla kuin Sixtus Syrjänen järjesti 1920-30-lukujen lamassa kylpylän rakentamisessa työtä oman tehtaansa työntekijöille, joita olisi saattanut joutua muutoin irtisanomaan tai lomauttamaan, tarvitaan tämän hetken tilanteessa samanlaista luovaa ja muita huomioivaa ajattelua.

Nimiasia on ollut yleisesti nähtävillä 3.-16.12.2020 mielipiteiden saamista varten. Asiasta ei jätetty varsinaisesti mielipiteitä, mutta Pirkanmaan maakuntamuseo totesi nähtävillä olleista nimiasioista, että ne olivat ”hyvin perusteltuja ja mukavasti alueiden käyttöhistoriaan ja historiallisiin henkilöihin viittaavia nimiä.”

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Sixtus Syrjäsen mukaan nimetään ns. Epilän kylpylän ympärillä oleva alue. Alue nimetään nimellä Sixtus Syrjäsen puutarha.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Dani Kulonpää, Anna Mustajoki, Ari Vandell, Nina Berg, Antti Alarotu, Esko Heino, Eino Jaskari, Antti Määttä, Satu Franssila, Jyrki Pohjankylä, Kirsi Häkkinen, Annukka Kuisma, Kaarina Kyllönen, Anna-Maija Mäenpää, Timo Soukka, Päivi Vanhapelto, Tiina Vesanta, Marita Mäenpää, Mikko Rissanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.