Yhdyskuntalautakunta, kokous 23.2.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 59 Oikaisuvaatimus koskien kiinteistön 837- 323-5959-1 osoitepäätöstä 

TRE:859/10.01.02/2021

Valmistelija

  • Mustajoki Anna, Kaupungingeodeetti

Valmistelijan yhteystiedot

Paikkatietosuunnittelija Tiina Vesanta, puh. 040 1961 297, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi. sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Asunto Oy Pihtakuusenkuja on tehnyt 12.2.2021 oikaisuvaatimuksen kaupungingeodeetin 3.2.2021 § 1 tekemästä osoitepäätöksestä. Päätöksellä on muutettu kiinteistön 837-323-5959-1 rakennusten osoitteet. Oikaisuvaatimuksessa pyydetään osoitteenmuutoksen perumista.

Nykyinen osoite on Pähkinämäenkatu 3, uudet osoitteet Pihtakuusenkuja 1 (talot A ja B) ja Pihtakuusenkuja 3 (talot C-E).

Osoitejärjestelmän ylläpito on kunnan tehtävä. Vuoden 2020 alusta alkaen kunnat ovat myös velvollisia ylläpitämään ja korjaamaan rakennustietoja suoraan valtion Väestötietojärjestelmässä, mm. rakennusten osoitteet. Osoitteenmuutosprosessi on saanut alkunsa Asunto Oy Pihtakuusenkujaan haetusta rakennusluvasta. Osoitteiden tarkistus ja ajantasaistus kuuluvat oleellisena osana rakennuslupaprosessiin, jossa tarkistus tehdään kaikille lupahakemuksille ottamatta kantaa hankkeen laajuuteen.

Rakennuslupaprosessin aikana on todettu, ettei tontilla Peltolammi, 323-5959-1 käytössä olevasta osoitteesta ole kulkua tontille. Näin ollen on tarpeen päivittää rakennusten osoitteet nykytilanteen mukaiseksi. Osoite määräytyy sen mukaan, miltä kadulta pääasiallinen esteetön liikenne kiinteistölle kulkee. On tärkeää, että esim. ambulanssi löytää osoitteen perusteella mahdollisimman esteettömästi oikealle ovelle.

Osoitteenmuutoksen perumista perustellaan muun ohella seuraavasti:

Oikaisuvaatimuksessa perusteluja pidetään virheellisinä:

  • Nykyinen osoite on ollut sama yli 50 vuotta, eikä katujärjestelyissä ja katujen nimissä ole tapahtunut muutosta.
  • Osoitteenmuutos aiheuttaa kohtuutonta haittaa ja aiheuttaa riskin palveluiden toimivuuden kannalta, sekä heikentää asukkaiden turvallisuutta.

 

Oikaisuvaatimuksessa kyseenalaistetaan hyvän hallintotavan mukainen toiminta:

  • Kaupunki on ensin ilmoittanut asiasta ilman valitusohjetta ja vasta pyydettäessä on toimittanut valituskelpoisen päätöksen.

 

Oikaisuvaatimuksen johdosta todetaan, että tontille on 29.1.2021 tehty maastokatselmus asian varmistamiseksi. Katselmuksessa todettiin, ettei Pähkinämäenkadulta ole liikenteellistä esteetöntä kulkuyhteyttä rakennuksille. Pähkinämäenkadulla on tontin kohdalla kevyen liikenteen väylä, eikä sitä kautta ole ajoyhteyttä tontille.

Tontille on kaksi tonttiliittymää; kumpikin Pihtakuusenkujalta. Kulku asuinrakennuksiin A ja B osoitteesta Pihtakuusenkuja 1 ja asuinrakennuksiin C-E osoitteesta Pihtakuusenkuja 3 on näin ollen yksiselitteinen. 

Pirkanmaan pelastuslaitoksen edustaja on 16.2.2021 ottanut kantaa ko. tontin talojen osoitteisiin. Pelastuslaitoksen mukaan talojen A-E osoitteiden tulisi olla Pihtakuusenkujalta

Osoitteenmuutosprosessi on saanut alkunsa Asunto Oy Pihtakuusenkujaan haetusta rakennusluvasta ja kohdistui vain kiinteistöön 837-323-5959-1. Osoitteet Pähkinämäenkatu 1 ja Pähkinämäenkatu 5 ovat eri kiinteistöillä, joihin tarkastusprosessi ei kohdistunut, eikä osoitteenmuutoksessa otettu kantaa niiden osoitteisiin.

Tulevasta muutoksesta tiedotettiin ensimmäisen kerran 2.12.2020 Lupapisteessä. Tätä kautta lupaprosessin tiedotus kulkee lupaprosessin osapuolten, mm. hakijan, isännöitsijän ja lupakäsittelijän välillä. Muutosta ei kommentoitu ja osoitteenmuutoskirje lähetettiin 28.1.2021. Osoitteenmuutoskirjeessä on viitattu Lupapisteessä annettuun ennakkoilmoitukseen. Kunnan osoitteissa on kyse koko kuntaa koskevasta ja myös valtakunnallisesta järjestelmästä, jossa toimitaan yhteisten sääntöjen mukaan.

Taloyhtiö teki osoitteenmuutosilmoituksesta oikaisupyynnön 12.2.2021, jolloin kaupungingeodeetti teki oikaisuvaatimuskelpoisen osoitepäätöksen 3.2.2021. Päätöksen mukaan osoitteiksi tulivat Pihtakuusenkuja 1 ja Pihtakuusenkuja 3.  

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä silla perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa; tai päätös on muuten lainvastainen.

Kaupungingeodeetti on toimivaltainen päättämään osoitteista, päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä se ole muutoinkaan lainvastainen. Oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Oikaisuvaatimus hylätään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asunto Oy Pihtakuusenkuja, Anna Mustajoki, Tiina Vesanta, Heidi Ruonala

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa muutosta hakea se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta myös se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen, kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen sekä kuntien yhteisen toimielimen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.