Yhdyskuntalautakunta, kokous 29.6.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 214 Suunnittelutarve-/poikkeamishakemus tilalle Hepokatti 837-714-3-117, Vähänsillantie, koiraharrastushallin ja pieneläintuhkaamon rakentaminen  

TRE:1780/10.03.01/2021

Valmistelija

  • Hastio Pia, Yleiskaavapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Kaavainsinööri Hilkka Takalo, puh. 050 562 0345, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Haetaan lupaa rakentaa asemapiirroksen periaatteen mukaan yhteensä kerrosalaltaan noin 400 m2 suuruinen koiraharrastushalli ja pieneläintuhkaamo noin 3,3 ha:n suuruiselle tilalle Hepokatti 837-714-3-117. 

POIKKEAMISET 

Tila sijaitsee MRL 16 §:n tarkoittamalla suunnittelutarvealueella, jolla on syytä ryhtyä erityisiin toimenpiteisiin, kuten teiden, vesijohdon tai viemärin rakentamiseen taikka vapaa-alueiden järjestämiseen. Alueelle myönnettävän rakennusluvan erityisenä edellytyksenä on MRL 137 §:n mukaan, että rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle, on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen, liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta. Edellytyksenä on myös, että se on sopivaa maisemalliselta kannalta eikä se vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. 

Alue on rakennusjärjestyksen 4 § mukaista suunnittelutarvealuetta. 

Poiketaan voimassa olevan Sisaruspohjan osayleiskaavan mukaisesta määräyksestä, jonka mukaan alue on maa- ja metsätalousvaltaista aluetta, jolla ympäristö säilytetään. Alueella on sallittua vain maa- ja metsätalouteen liittyvä rakentaminen. 

Sisaruspohjan osayleiskaava on laadittu oikeusvaikutteisena yleiskaavana, ja päätöksenteossa on katsottava, ettei toimenpiteillä vaikeuteta osayleiskaavan toteutumista. Osayleiskaavaa ei nykyisen lainsäädännön mukaan voida käyttää rakennuslupien perusteena lukuun ottamatta osayleiskaavan mukaisten lomarakennusten rakennuslupia ranta-alueella. Muilla alueilla rakentaminen ratkaistaan erillisellä poikkeus- tai suunnittelutarvemenettelyllä. 

Poiketaan rakennusjärjestyksen 6 § määräyksestä, jonka mukaan rakennuspaikalle rakennettavien rakennusten yhteenlaskettu kerrosala saa olla enintään 15 prosenttia rakennuspaikan pinta-alasta, kuitenkin enintään 500 neliömetriä. Asuntokäyttöön tarkoitetulle rakennuspaikalle saa rakentaa yhden enintään kaksikerroksisen asuinrakennuksen, johon saa sijoittaa enintään kaksi asuntoa. Asuinrakennuksen lisäksi rakennuspaikalle saa rakentaa asumiseen liittyviä yksikerroksisia talousrakennuksia. Rakennuksen pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisia tiloja voidaan sijoittaa maanpinnan alapuolelle tai ullakon tasolle, mikäli se rakennus, rakennuksen käyttötarkoitus sekä soveltuminen rakennettuun ympäristöön huomioon ottaen on mahdollista. Rakentamiseen osoitetusta kerrosalasta voidaan käyttää enintään 40 prosenttia rakennuspaikalle sijoitettavia, ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomia työskentely- ja teollisuustiloja varten.

Muulle kuin asuntokäyttöön tarkoitetulle rakennuspaikalle saa rakentaa sen käyttötarkoitukseen liittyviä rakennuksia. Esitetty rakentaminen ylittää sallitun rakennusoikeuden 106 m2:llä. 

Kiinteistörekisterin mukaan Hepokatin tilan pinta-ala on noin noin 3,3 ha ja se on rekisteröity 8.6.2018. Hakija on 8.6.2018 päivätyn selvennyslainhuudon mukaan kiinteistön omistaja. 

KUULEMINEN 

Hankkeen johdosta Tampereen kaupunki on kuullut 3.5.2021 kirjeillä rajanaapureita. Lisäksi hankkeesta on tiedotettu Aamulehdessä 13.5.2021 ns. yleisenä kuulutuksena. Viitapohjantie on yleinen tie; Pirkanmaan ELY-keskuksen liikenne- ja infrastruktuurivastuualueella (L-vastuualueella) ei ole huomauttamista rakennushankkeeseen. Yksi rajanaapuri vastustaa hanketta perusteluinaan mm. mahdollisen luonnonsuojelualueen perustaminen Perkiönvuoren alueelle sekä luontomatkailuun liittyvä liiketoiminta. Naapuri ottaa myös kantaa hankkeen mahdollisiin haju- ja savuhaittoihin. Hanke heikentäisi täten arvokkaan maisemakuvan ja luontoarvot sekä sen hyödyntämistä virkistys- ja matkailukäytössä. Hanke sopisi parhaiten teollisuudelle varatulle tontille, jossa myös potentiaaliset asiakkaat olisivat paremmin tavoitettavissa.

Muut naapurit tai muut osalliset eivät ottaneet kantaa hankkeeseen. 

Hakijan perustelut hakemuksensa tueksi; ns. erityiset syyt poikkeamiseen (MRL 171 § 1 mom.): 

”Alueella on voimassa Sisaruspohjan 27.10.2016 voimaan tullut osayleiskaava. Alue on osoitettu maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi ja sallittua olisi vain maa- ja metsätalouteen liittyvä rakentaminen. Alueen rakentamisessa ja muussa maankäytössä tulee ottaa huomioon alueen arvokas maisemakuva ja välttää sen muuttamista. 

Vuonna 2015 perustimme koirayhdistyksen Teiskon Tahto Tassut ry ja oma piha kävi ahtaaksi harjoituttaa koiria. Tämän takia ostimme lisämaata, vanhan laidunmaan, joka oli umpeenkasvanut pajuista. Siistimme ja kunnostimme alueen viherkenttäalueeksi. Oman yhdistyksemme jäsenistön ja muidenkin yhdistyksien jäsenten (esimerkkinä metsästyskoirat) toiveena oli, että alueelle saisimme myös koirahallin, jossa olisi mahdollista harjoitella talviaikana.

Tampereen alueella koiraharrastustoiminta on kasvanut viime vuosina voimakkaasti ja talviaikainen koirien harjoittelun tarve on koettu erittäin tärkeäksi. Suunnitellulle koirahallille on siis kysyntää juuri myös kyseisellä Pohjois-Tampereen alueella. Myös metsästyskoirat hyötyvät sisätilatreeneistä ja alueen yhteydessä olevalla viherkenttäalueella mahdollistuu ulkoharjoittelu. 

Tampereella ei ole omaa pieneläintuhkaamoa. Lemmikkien määrä on Suomessa ennätyksellinen ja suomalaiset satsaavat lemmikkieläimiin. Kun on aika jättää hyvästit eläinystävälle, on tuhkaaminen ekologista, siistiä sekä se pystytään tekemään nopealla aikataululla. Koirahallin rakentamisessa ja tuhkaamon konttien sijoittamisessa maalaismiljööseen Vähänsillantielle tullaan käyttämään hyväksi ympärillä olevaa puustoa ja maastomuotoja viheryhteyttä kadottamatta. Halli ja kontit maisemoidaan kauniisti maisemaan sopiviksi.

Toiminnasta, jota tullaan alueella tekemään ei aiheudu vaikutuksia yleiseen viihtyisyyteen tai ihmisten terveyteen. Päästöjä ilmaan, maaperään, pohjaveteen tai vesistöön ei aiheudu. Lisäksi ei aiheudu melua tai tärinää. Luontoon tai luonnonsuojeluarvoihin toiminnalla ei ole myöskään vaikutuksia.

Olemme antaneet luonnonsuojelualueeksi Tampereen tummasiipiverkkoperhoselle alueen, joka rajautuu tontin reunamille ja tehneet yhteistyötä luonnonsuojeluväen kanssa. Yhteistyön johdosta kaivoimme pienen lammen, jotta alue pysyy tasaisen kosteana virvajuuren menestymiseksi, jota kyseinen perhonen tarvitsee elääkseen.

Vähänsillantietä käyttää ainoastaan kaksi vakituista asuinkiinteistöä sekä yksi muu käyttäjä. Tämän johdosta emme ole perustaneet tieosuuskuntaa vaan hoidettu tietä kolmen kiinteistön kesken. Tämän johdosta suunniteltu halli ja kontit eivät tule häiritsemään lähellä asuvia.” 

Yleiskaavoitus:                                           

Aiottu rakennushanke sijoittuu Viitapohjantien ja Vähänsillantien taitteeseen ranta-alueen ulkopuolelle. 

Maakuntavaltuuston 27.3.2017 hyväksymässä Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040 tila sijoittuu maaseutualueelle ja on osa maakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta (Viitapohjan kulttuurimaisema). 

Kaupunginvaltuuston 15.12.2014 hyväksymässä Sisaruspohjan osayleiskaavassa rakentamiseen aiottu kiinteistön osa on merkitty maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi, jolla ympäristö säilytetään. Alueella on sallittua vain maa- ja metsätalouteen liittyvä rakentaminen. Alueella olevat asuinrakennukset ja lomarakennukset voidaan säilyttää. Rakennusten perusparantaminen, korjaaminen ja vähäinen laajentaminen sallitaan sekä tuhoutuneen rakennuksen uudelleen rakentaminen on mahdollista. Alueen rakentamisessa ja muussa maankäytössä tulee ottaa huomioon alueen arvokas maisemakuva ja välttää sen muuttamista. Rakennusten sijoittelussa tulee käyttää hyväksi olevaa kasvillisuutta ja maastonmuotoja.

Kiinteistöllä oleva asuinrakennus on merkitty erillispientaloille varatulle asuntoalueelle (AO-9).

Alueelle on laadittu kaupunginvaltuuston 19.4.2021 hyväksymä Pohjois-Tampereen strateginen yleiskaava, mutta kaava ei ole vielä lainvoimainen. Sisaruspohjan osayleiskaava jää alueella voimaan strategisen kaavan hyväksymisen jälkeenkin. 

Tampereen Tähti Tuhka Oy on jättänyt 18.11.2020 ympäristönsuojelulain 27 §:n mukaisen pieneläintuhkaamon ympäristölupahakemuksen sekä ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaisen hakemuksen aloittaa luvanvarainen toiminta muutoksenhausta huolimatta. Asian käsittely on kesken.

Rakennusvalvontaan on myös jätetty 18.12.2020 rakennuslupahakemus asian käsittelemiseksi. 

Rakennuspaikalle on rakennettuna kerrosalaltaan 108 m2 suuruinen asuinrakennus. Uusia rakennuksia on esitetty rakennettavaksi: koiraharrastehalli 389,5 m2, polttokontti 8,5 m2 ja kaasukontti 4,0 m2 lähelle Viitapohjantien risteystä, grillikota 20 m2 asuinrakennuksen yhteyteen, puuliiteri 16,2 m2, siirreltävä varastokontti 33,3, m2, laavu 16,2 m2 ja varastokontti 9,9 m2 kauemmas asuinrakennuksesta ja koiraharrastehallista. Kaikki rakentaminen olisi yhteensä 605,6 m2.                                           

Kiinteistölle on osoitettu ajoyhteys Vähänsillantien puolelta. 

Ottaen huomioon hakijan perustelut hakemuksensa tueksi, saadut lausunnot ja hankkeen yleishyödyllisen luonteen voidaan todeta, että rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Se on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen, liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta. Hanke tulee sopeuttaa maastoon maisemalliset näkökohdat huomioiden (suojapuusto). Se ei kuitenkaan vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista sillä edellytyksellä, että rakentamista ei sijoiteta luonnonsuojelualueelle ja huomioidaan ELY-keskuksen lausunto virtaavan ojan vesimäärästä. 

Poikkeamisten ei katsota aiheuttavan haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Ne eivät myöskään vaikeuta luonnonsuojelun tai rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista sillä edellytyksellä, että rakentamista ei sijoiteta luonnonsuojelualueelle. Poikkeaminen ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. Naapurin mahdollisen luonnonsuojelualueen perustaminen Perkiönvuoren alueelle sekä luontomatkailuun liittyvä liiketoiminta ei ole este nyt haetulle hankkeelle. Mahdollisiin haju- ja savuhaittoihin otetaan kantaa ympäristöluvassa. Toiminnasta ei saa aiheutua terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityistä luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Suunnittelutarvehakemus koskien lupaa rakentaa asemapiirroksen periaatteen mukaan yhteensä kerrosalaltaan noin 400 m2 suuruinen koiraharrastushalli ja pieneläintuhkaamo noin 3,3 ha:n suuruiselle tilalle Hepokatti 837-714-3-117 hyväksytään sillä edellytyksellä, että uudisrakentamisen ja Viitapohjantien väliin jätetään puustoinen vyöhyke (maakunnallisesti arvokas maisema-alue) ja että rakennusluvan yhteydessä huomioidaan lausunnoissa esitetyt näkökohdat. Hankkeeseen liittyviä rakennuksia, rakenteita tai kulkuväyliä ei tule sijoittaa luonnonsuojelulain mukaisesti rajatun perhosniityn sisäpuolelle. Rakennusluvassa otetaan kantaa rakennelmiin ja siirrettäviin rakennuksiin. Poikkeamiset Sisaruspohjan osayleiskaavasta ja rakennusjärjestyksen määräyksistä myönnetään. 

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lausunnot

Hakemuksesta on pyydetty sekä ympäristönsuojelun että Pirkanmaan ELY-keskuksen lausunnot (L-vastuualue ja luonnonsuojelu). Pirkanmaan ELY-keskusta on kuultu myös naapurin ominaisuudessa (Viitapohjantie on yleinen tie). 

Ympäristönsuojelu lausuu: 

”Pieneläintuhkaamon toiminta edellyttää ympäristösuojelulain 27 §:n mukaista ympäristölupaa. Tampereen Tähti Tuhka Oy:llä on vireillä ympäristölupahakemus sekä ympäristönsuojelulain 199 §:n mukainen hakemus aloittaa luvanvarainen toiminta mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Ympäristölupahakemuksen vireilläolosta on kuulutettu 28.1.2021 ja kuulutus on ollut nähtävillä 28.1.-5.3.2021. Päätöksen ympäristöluvasta tekee ympäristö- ja rakennusjaosto. 

Ympäristönsuojelulain 12 §:n mukaan luvanvaraista toimintaa ei saa sijoittaa asemakaavan vastaisesti. Lisäksi alueella, jolla on voimassa maakuntakaava tai oikeusvaikutteinen yleiskaava, on katsottava, ettei toiminnan sijoittaminen vaikeuta alueen käyttämistä kaavassa varattuun tarkoitukseen. 

Ympäristölupahakemusta koskevassa lausunnossa kaavoittaja on todennut, että esitetty toiminta ei ole osayleiskaavan mukaista maa- ja metsätalouteen liittyvää toimintaa, joten rakentamisen mahdollisuus tulee ratkaista erillisellä poikkeamispäätöksellä. Näin ollen ympäristölupaa ei voida myöntää ilman myönteistä poikkeamispäätöstä koskien pieneläintuhkaamoon liittyvää rakentamista. Ympäristöluvan käsittely etenee, kun poikkeamisesta on tehty päätös. 

Mikäli pieneläintuhkaamolle myönnetään ympäristönsuojelulain 27 §:n mukainen ympäristölupa, huomioidaan toiminnan ympäristövaikutukset ympäristöluvan määräyksissä. Ympäristönsuojelulain mukaan luvan myöntäminen edellyttää, ettei toiminnasta asetettavat lupamääräykset ja toiminnan sijoituspaikka huomioon ottaen aiheudu terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityistä luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Luvan myöntämisen edellytyksenä on myös, että toiminnan sijoittamisessa noudatetaan ympäristönsuojelulain sijoituspaikkaa koskevia vaatimuksia. 

Suunniteltu pieneläintuhkaamo ja koiraharrastushalli sekä harjoituskenttä sijoittuvat luonnonsuojelulain 47 §:n mukaisesti rajatun erityisesti suojeltavan tummaverkkoperhosen esiintymäalueen kaakkoispuolelle, saman valtaojan varteen, joka virtaa tummaverkkoperhosniityn läpi. Tummaverkkoperhosniityn osalta huomioitavat asiat on esitetty Pirkanmaan ELY-keskuksen lausunnossa 2.6.2021. Myöskään materiaalien tms. väliaikaista varastointia ei saa tehdä luontoalueella tai siten, että se heikentää luontoarvoja, tässä tapauksessa tummaverkkoperhosen elinympäristöä ja sen vesiolosuhteita. Myös käyttövedenottamisessa tulee huolehtia, että Pirkanmaan ELY-keskuksen lausunnon mukaisesti perhosniitylle virtaavan ojan vesimäärä ei vähene nykyisestä eikä veden laatu oleellisesti muutu. 

Asemapiirroksessa esitetyt laavu ja varastokontti kulkuyhteyksineen sijaitsevat luonnonsuojelulain 47 §:n mukaisesti rajatulla tummaverkkoperhosen esiintymispaikalla, jonka hävittäminen ja heikentäminen on kielletty. Luonnonsuojelulakia valvova ELY-keskus on lausunnon täydennyksessään 4.6.2021 todennut laavun ja varastokontin rakentamisen olevan luonnonsuojelulain vastaista. 

Koiraharrastehallin pohjapiirroksessa on esitetty, että käymäläratkaisuna on kuivakäymälä. Kunnallisten jätehuoltomääräysten 9 §:n mukaan kuivakäymäläjätteen sekä lemmikkieläinten ulosteiden kompostoinnin tulee tapahtua vain sitä varten suunnitellussa, suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa tai käymälälaitteessa, josta valumavesien pääsy maaperään on estetty ja joka on haittaeläimiltä suojattu. Kompostoria on hoidettava asianmukaisesti. Ulosteperäisen jätteen kompostointiaika on vähintään yksi vuosi. Kesto lasketaan siitä, kun tuoretta käymäläjätettä ei enää lisätä kompostiin. Käymäläjätettä ei saa haudata maahan, sekoittaa muihin jätteisiin tai viedä aluejätepisteeseen. 

Alueella lähin aluejätepiste sijaitsee osoitteessa Viitapohjantie 68. Aluejätepiste on tarkoitettu vain kunnan järjestämässä jätteenkuljetuksessa kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen kuulumattomien vakituisten ja vapaa-ajan asuinkiinteistöjen käyttöön. Yritystoiminnan jätteitä ei saa viedä aluejätepisteeseen. Yrityksen tulee hankkia jätehuolto alan yritykseltä, jolla on jätteen kuljetukseen ja käsittelyyn tarvittavat luvat, tai vaihtoehtoisesti kysyä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:stä mahdollisuutta saada kiinteistökohtainen yhteinen jäteastia asumisessa ja yritystoiminnassa syntyville jätteille. 

Koiraharrastustoiminnassa on huolehdittava, että kiinteistöltä kerätään riittävän usein ja säännöllisesti koirien jätökset pois. Jätökset tulee kompostoida kunnallisten jätehuoltomääräysten mukaisesti tai toimittaa asianmukaiseen jätteenkäsittelyyn. 

Kiinteistö sijaitsee arseeniriskialueella ja osin fluoridiriskialueella.” 

Pirkanmaan ELY-keskuksen liikenne- ja infrastruktuurivastuualue (L-vastuualue) toteaa, että hulevesiä ei saa johtaa suoraan maantien sivuojiin. Alueen valaistus ei saa aiheuttaa häikäisyä maantien liikenteelle. ElY-keskuksen L-vastuualueella ei ole muuta huomautettavaa rakennushankkeeseen tai ympäristölupaan.

 Pirkanmaan ELY-keskuksen luonto-osasto:

”…Avointen maisematilojen säilymiseen ja uusien rakennuspaikkojen sijaintiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Uusi koiraharrastehalli sijoittuu näkyvälle paikalle Viitapohjantieltä. Suunnittelussa tulisi huomioida mahdollisimman hyvin maisemaan sopeutuminen; peltinen tunnelihalli ei noudata kulttuurimaiseman perinteisiä rakennustyylejä eikä väritystä. Suunnitelmaa olisi hyvä miettiä osana maisemakokonaisuutta uudestaan. Myöskin maisemointia esim. kasvillisuudella olisi hyvä miettiä. Suunniteltu koiraharrastushalli ja pieneläintuhkaamo sijoittuvat luonnonsuojelulain 47 §:n mukaisesti rajatun erityisesti suojeltavan tummaverkkoperhosen esiintymäalueen kaakkoispuolelle. Tummaverkkoperhonen on erittäin uhanalainen päiväperhonen, jonka luonnonsuojelulain mukaisesti rajatun esiintymäalueen hävittäminen ja heikentäminen on kielletty. Perhosen esiintymisedellytysten kannalta oleellista on säilyttää esiintymispaikka riittävän kosteana ja avoimena, jotta perhosen isäntäkasvi lehtovirmajuuri voi menestyä alueella.

Suunniteltu pieneläintuhkaamo ja koiraharrastushalli sekä harjoituskenttä sijoittuvat perhosniityn kaakkoispuolelle, saman valtaojan varteen, joka virtaa tummaverkkoperhosniityn läpi. Tuhkaamon, koirahallin ja siihen liittyvän harjoituskentän rakentaminen tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että rakennuksia, rakenteita tai niihin liittyviä kulkuväyliä ei sijoiteta perhosniityn sisäpuolelle. Lisäksi tulee huolehtia, että perhosniitylle virtaavan ojan vesimäärä ei rakentamisen tai harjoituskentän perustamisen myötä vähene nykyisestä eikä veden laatu oleellisesti muutu.” 

ELY-keskuksen lisälausunto asiaan:

 … Asemapiirroksen mukaan hankkeessa suunnitellaan laavun ja varastokontin sijoittamista luonnonsuojelulain 47 §:n mukaisesti rajatun erityisesti suojeltavan tummaverkkoperhosen esiintymispaikan rajauspäätösalueen sisäpuolelle (ERA201098 päätöspvm 6.10.2003 Hepokatti). Pirkanmaan ELY-keskus huomauttaa, että luonnonsuojelulain 47 §:n mukaisesti rajatun erityisesti suojeltavan lajin esiintymispaikan hävittäminen ja heikentäminen on kielletty. Rajauspäätöksen mukaan mm. seuraavien toimenpiteiden katsotaan voivan heikentää esiintymispaikkaa tai hävittää sen: rakennusten, rakennelmien ja teiden tekeminen, maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen tai maa- ja kallioperän muuttaminen ja metsittäminen. Päätökseen vedoten ELY-keskus toteaa, että asemapiirustuksen mukainen laavun ja varastokontin sijoittaminen rajauspäätösalueen sisäpuolelle on luonnonsuojelulain 47 §:n vastaista. Hankkeeseen liittyviä rakennuksia, rakenteita tai kulkuväyliä ei tule sijoittaa luonnonsuojelulain mukaisesti rajatun perhosniityn sisäpuolelle.

Tiedoksi

Hakija, muistuttaja, Pirkanmaan ely-keskus

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Valitusoikeus on:

1) viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla;
2) sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;
3) sillä, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa;
4) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen);
5) kunnalla ja naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa;
6) toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhdistyksellä, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen; sekä
7) viranomaisella toimialaansa kuuluvissa asioissa.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen antamisesta. Päätöksen antamispäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.