Kaupunginhallitus, kokous 9.8.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 338 Viranhaltijakummien nimeäminen Tampereen nuorisovaltuuston edustajille toimielimiin 

TRE:4576/00.00.03/2021

Valmistelija

  • Hirvelä Heli, Hallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Miia-Hannele Vuori, puh. 044 423 5109 ja suunnittelija Joel Auranen, puh. 041 730 6106 etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin nuorisovaltuusto on tehnyt kuntalaisaloitteen 10.2.2021. Nuorisovaltuusto esittää viranhaltijakummien nimeämistä jokaiseen toimielimeen, jossa nuorisovaltuuston edustajilla on läsnäolo- ja puheoikeus.

Nuorisovaltuusto haluaa tiivistää yhteistyötään viranhaltijoiden kanssa, jotta nuorisovaltuuston vaikuttamistyö olisi mahdollisimman tehokasta. Nuorisovaltuustolle nimitettävät viranhaltijakummit olisivat keino turvata nuorten äänen kuuluminen myös virkakunnan keskuudessa. Tämä mahdollistuisi muun muassa säännöllisellä nuorisovaltuuston edustajien, toimielinkummien ja viranhaltijakummien yhteydenpidolla toistensa kesken. Samankaltaista toimintaa on jo olemassa Joensuun kaupungissa.

Tampereen kaupungin palvelualueiden johtajat voisivat nimetä viranhaltijakummit. Kummien tulisi olla jo ennakkoon toimielinten valmistelijoina ja esittelijöinä toimivia henkilöitä, jotta he tietäisivät jo olennaisesti asioita toimielintyöskentelystä. Heidän toimenkuvaansa viranhaltijakummeina kuuluisi käydä yhdessä nuorisovaltuuston edustajan kanssa toimielimessä käsiteltäviä asioita läpi sekä toimia yhteyshenkilönä virkakunnan ja nuorisovaltuuston välillä.

Viranhaltijakummitoiminta antaisi nuorisovaltuuston edustajille paremmat mahdollisuudet oppia uutta ja vaikuttaa paremmin toimielintyöskentelyssä. Viranhaltijakummit voisivat myös avata ja selventää mahdollisia käsiteltäviä asioita jopa enemmän kuin luottamushenkilöiden keskuudesta valitut kummivaltuutetut.

Asiaa selvitettiin neljältä eri palvelualueelta: kaupunkiympäristön palvelualue, sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelualue, sivistyspalveluiden palvelualue ja elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue. Suhtautuminen nuorisovaltuuston aloitteeseen oli myönteinen.

Viranhaltijakummeiksi palvelualueilta on nimetty seuraavat henkilöt:

  • kaupunkiympäristön palvelualueelta suunnittelujohtaja Jukka Lindfors ja rakennuttamispäällikkö Milko Tietäväinen,
  • sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelualueelta hallintopäällikkö Lotta Perämaa,
  • sivistyspalveluiden palvelualueelta perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä ja liikunta- ja nuorisojohtaja Pekka P. Paavola sekä
  • elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueelta johtaja, ammatillinen koulutus Outi Kallioinen ja kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm.


Palvelualueen johtajat voivat tehdä tarvittaessa muutoksia henkilöihin.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Nuorisovaltuuston aloite viranhaltijakummien nimeämisestä ja siihen annettu vastaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Nuorisovaltuusto, nimetyt

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)