Kaupunginhallitus, kokous 23.8.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 379 Ikäihmisten palvelujen hoiva- ja hoitoalan henkilöstöresurssien vahvistaminen työperäisen maahanmuuton pilotoinnilla 

TRE:5690/01.00.02/2021

Valmistelija

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Palvelujohtaja Mari Patronen, puh. 040 801 6008, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Hoiva- ja hoitoalan työntekijöistä on tällä hetkellä valtakunnallisesti suuri pula. Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa on ollut tilanteita, joissa työntekijöitä ei ole ollut saatavilla. Ikäihmisten palveluissa on useita kymmeniä avoimia sijaisuuksia ja vakituisia vakansseja, joihin ei saada työntekijöitä. Samanaikaisesti sosiaali- ja terveysalan koulutuksiin hakeutuu entistä vähemmän opiskelijoita, mm. hoiva-avustaja-koulutuksiin vain yksittäisiä henkilöitä. Uusien alalle valmistuneiden määrä ei riitä kattamaan olemassa olevaa henkilöstövajetta, vuosittaisia eläköitymisiä ja uudistetun vanhuspalvelulain mukanaan tuomia rekrytointivaateita.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa valmistui 5/2021 selvitys rekrytointitilanteesta ja toimenpiteistä haasteisiin vastaamiseksi (liite). Yhtenä toimenpiteenä rekrytointihaasteeseen on tavoite käynnistää työperäisen maahanmuuton pilotointi kaupungin omissa ikäihmisten palveluissa. Mehiläinen Oy:n omistama Healthcare Staffing Solutions Oy on tehnyt tarjouksen pilotointia koskien. Suunnitelmana on palkata Tampereen kaupungin ikäihmisten palveluryhmään syksyn 2021 aikana yhteensä 34 kansainvälisen rekrytointiprosessin kautta tullutta hoiva-avustajaa. Näillä henkilöillä on taustalla lähinnä Filippiineillä suoritettuja sairaanhoitaja- ja lähihoitajakoulutuksia, usean vuoden kokemus hoiva-alalta omassa maassaan ja lisäksi he suorittavat ennen työsuhdetta 60 opintopisteen länsimaisen hoiva-avustajatutkinnon, joka voidaan Suomessa laskea henkilöstömitoitukseen sekä suomen kielen koulutuksen tasolle A2.         

Rekrytoitavien hoiva-avustajien on mahdollista jatkaa opintojaan lähihoitajatutkintoon suorittamalla oppisopimuskoulutuksella kuusi kuukautta kestävät opinnot. Hoiva-avustajakoulutuksen osalta HSS Oy/Mehiläinen Oy tekee yhteistyötä Sasky-kouluyhtymän kanssa. Lähihoitajaopintojen osalta tavoitteena on, että Tredu toteuttaa lähihoitajaksi valmistavan koulutuksen. HSS Oy/Mehiläinen Oy huolehtii koulutuksen lisäksi myös henkilöstön maahantulojärjestelyt, kaikki tarvittavat asiakirjat ja hankkii heille asunnot. 

Ikäihmisten palveluryhmä on tehnyt kattavaa selvitystä yhteistyössä kaupungin työllisyyspalveluiden, oppilaitoksen (Tredu) ja henkilöstöyksikön kanssa kartoittamalla mahdollisia taloudellisia riskejä, kansainvälisiin rekrytointeihin liittyviä eettisiä näkemyksiä sekä rekrytoitavan työturvallisuutta ja -hyvinvointia lisäävien elementtien kattavuutta. Keskitetyn kansainvälisen rekrytoinnin onnistuminen edellyttää myös vastaanottavien työyhteisöjen valmistautumista saumattomaan yhteistyöhön perehdytyksessä ja kotoutumisen tukemisessa.

HSS Oy/Mehiläinen Oy:n kanssa yhteistyössä tehtävä pilotti kestää 36 kuukautta. Pilotoinnin aikana saadaan arvokasta kokemusta kansainvälisen työvoiman rekrytoinnista ja parhaimmassa tapauksessa maahamme pysyvästi työskentelemään jääviä ammattitaitoisia hoiva- ja hoitotyöntekijöitä.

Hankintalain mukainen kansallinen kynnysarvo sote-palveluissa on 400 000 euroa. Pilotoinnin arvo jää alle kansallisen kynnysarvon, joten siihen ei sovelleta hankintalakia. Pienhankinta ja toiminnan pilotointi on perusteltua toteuttaa ilman kilpailutusta, jotta akuutti henkilöstöpula saadaan ratkaistua nopeammin. Samaan aikaan pilotoinnin kanssa käynnistetään toiminnan laajentamiseen liittyvä kilpailutus. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen ikäihmisten palveluryhmässä käynnistetään työperäisen maahanmuuton pilotoinnin ja hankinnan kilpailutuksen valmistelu hoiva- ja hoitoalan henkilöstöresurssien vahvistamiseksi.

Päätös

Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen ikäihmisten palveluryhmässä käynnistetään työperäisen maahanmuuton pilotoinnin ja hankinnan kilpailutuksen valmistelu hoiva- ja hoitoalan henkilöstöresurssien vahvistamiseksi.

Hoiva- ja hoitoalan henkilöstötarpeen helpottamiseksi on panostettava muun muassa henkilöstön työolosuhteisiin, työn vetovoimaan, sijaispankkeihin, esimiestyöhön ja työssä pysymiseen. On myös tarkasteltava jo Suomessa asuvien aikuisten maahanmuuttajien suomen ja ruotsin kielen kielitaitovaatimuksia koulutuksiin hakeuduttaessa. Lisäksi henkilöstötarpeen hoitamiseksi on kaupungin haettava nopeasti nykyisten rinnalle uusia keinoja oppilaitosten ja kaupungin työllisyydenhoidon avulla, jotta saisimme paremmin rekrytoitua ammattilaisia hoitoalalle.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Taru Kuosmaselle sekä palvelujohtaja Mari Patroselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Asian käsittely kuluessa Lauri Lylyn teki seuraavan ponsiesityksen: ”Hoiva- ja hoitoalan henkilöstötarpeen helpottamiseksi on panostettava muun muassa henkilöstön työolosuhteisiin, työn vetovoimaan, sijaispankkeihin, esimiestyöhön ja työssä pysymiseen. On myös tarkasteltava jo Suomessa asuvien aikuisten maahanmuuttajien suomen ja ruotsin kielen kielitaitovaatimuksia koulutuksiin hakeuduttaessa. Lisäksi henkilöstötarpeen hoitamiseksi on kaupungin haettava nopeasti nykyisten rinnalle uusia keinoja oppilaitosten ja kaupungin työllisyydenhoidon avulla, jotta saisimme paremmin rekrytoitua ammattilaisia hoitoalalle.” Kalervo Kummola ja Aila Dündar-Järvinen kannattivat Lylyn ehdotusta.

Puheenjohtaja tiedusteli Lylyn ponsiehdotuksen saamaa kannatusta ja totesi sen tulleen hyväksytyksi yksimielisesti.

Tiedoksi

Johanna Loukaskorpi, Taru Kuosmanen, Anna-Kaisa Ikonen, Katja Kannonlahti, Mari Patronen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.