Tampereen Vesi Liikelaitoksen johtokunta, kokous 19.10.2021

§ 97 Tekopohjavesihankkeen tilannekatsaus 

TRE:4551/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Jokela Petri, Toimitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Toimitusjohtaja Petri Jokela,​puh. 040 556 0604,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Toimitusjohtaja Petri Jokela,​puh. 040 556 0604,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen Veden vedenhankinnassa periaatteena on, että käytettävissä on kaksi tarvittaessa toisensa korvaavaa päävedentuotantolaitosta. Kaupinojan vedenpuhdistuslaitos ottaa raakaveden Näsijärvestä ja Ruskon vedenpuhdistuslaitos Roineesta. 

Tampereen Veden strategisena hankkeena on korvata saneerauksen tarpeessa oleva Ruskon laitos tekopohjaveden tuotannolla. Tekopohjavesi valmistetaan Roineen vedestä. Tekopohjaveden tuottaminen on seudullista vedenhankintaa, jota toteuttaa Tampereen kaupungin tytäryhtiö Tavase Oy.

Tekopohjaveden etuja ovat mm. hyvä veden laatu, toimintavarmuus, edulliset kustannukset ja pieni hiilijalanjälki. Tekopohjaveden valmistaminen edellyttää vesilain mukaista lupaa. Aluehallintovirasto myönsi luvat vuosina 2019 ja 2020. Luvista on valitettu, valitukset ovat käsiteltävänä hallinto-oikeudessa. 

Toimitusjohtaja Petri Jokela esittelee tilannekatsauksen.

 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Jokela Petri, Toimitusjohtaja

Merkitään tiedoksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Taru Kaario esitti seuraavan muutosehdotuksen: perustelutekstissä tulisi lause ”Tampereen Veden strategisena hankkeena on korvata saneerauksen tarpeessa oleva Ruskon laitos tekopohjaveden tuotannolla” olla muodossa ”Tampereen Veden strategisena hankkeena on korvata saneerauksen tarpeessa oleva Ruskon laitos tekopohjaveden tuotannolla tai saneerata Ruskon laitos." Esitystä ei kannatettu. Esittelijän päätösehdotus hyväksyttiin.