Kaupunginvaltuusto, kokous 25.10.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 175 Valtuustoaloite mielenterveys- ja päihdeneuvoston perustamiseksi Tampereelle - Aila Dündar-Järvinen 

TRE:5177/06.00.01/2020

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Närhi Maritta, Palvelujohtaja, Maritta.Narhi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Aila Dündar-Järvinen on esittänyt valtuustoaloitteessaan 7.9.2020 mielenterveys- ja päihdeneuvoston perustamista Tampereelle.

Kuten Aila Dündar-Järvinen aloitteessaan toteaa, Tampereen mielenterveys- ja päihdepalveluissa on tapahtunut muutos vuodenvaihteessa 2021 integroitumisen myötä. Lisäksi Tampereen päihdetilanteesta tehtyjen aiempien selvitysten mukaisesti alueellisesti on tarve sekä yhdenmukaistaa toimintaa että saattaa päihdetyön eri toimijat yhteen kehittämään päihdetyötä.

Tampereen seudun rakenne poikkeaa jonkin verran muista kaupungeista, mutta päihde- ja mielenterveysneuvostoja on perustettu eri paikkakunnille ympäri Suomen. Näin ollen on olemassa eri toimintamalleja kyseisen toimintamuodon perustamiseksi, joita tullaan hyödyntämään perustettavan neuvoston toimintaa hahmotellessa.

Tampereen kaupungin psykososiaalisen tuen palvelulinjalla oleva päihde- ja maahanmuuttajapalvelut ottavat nyt vastatakseen päihde- ja mielenterveystyön neuvoston toiminnan käynnistämisen. Osallistujat kootaan sekä julkisten että järjestötoimijoiden keskuudesta ja toiminnan suunnittelussa hyödynnetään jo olemassa olevia toimintamuotoja.

Toiminta on tarkoitus käynnistää vuoden 2022 alusta. Perustettavaan päihde- ja mielenterveysneuvostoon kootaan sekä kaupungin, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin että eri toimijoiden keskuudesta 12 osallistujaa. Puheenjohtajuus säilyy Tampereen kaupungilla. Tampereella on kolmannen sektorin toimijoiden päihde- ja mielenterveysverkosto, jonne esitetään osallistumiskutsu. Osallistujat toimivat järjestöjen päihde- ja mielenterveysverkoston sekä neuvoston välissä yhteistyötahoina. Mukana on kokemusasiantuntija sekä omaistyön toimija ja asiantuntijana päihdeasiamies.

Päihde- ja mielenterveysneuvosto tulee olemaan neuvoa antava toimija, jolla ei ole päätöksentekovaltaa. Neuvostossa käsitellään muun muassa ajankohtaisia päihde- ja mielenterveys asioita, mahdollisia aloitteita, nykytilaa ja palveluiden käyttäjien kokemuksia. Tampereen kaupungin sivuille tullaan luomaan sähköinen e-lomake, jonka kautta kuntalaiset voivat lähettää palautetta päihde- ja mielenterveysneuvostolle. Neuvoston työhön linkitetään myös ehkäisevä päihdetyö.

Vuoden 2022 aikana selvitetään mielenterveys- ja päihdeneuvoston toiminnan jatkuminen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Kuosmanen Taru, Johtaja, Taru.Kuosmanen@tampere.fi

Esitetään kaupunginhallituksen päätettäväksi:

Mielenterveys- ja päihdeneuvosto perustetaan vuodeksi 2022.

Esitetään kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Aila Dündar-​Järvisen valtuustoaloite, siihen annettu lausunto ja päätetyt toimenpiteet merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Kuosmanen Taru, Johtaja, Taru.Kuosmanen@tampere.fi

Perustelut

Kaupungilla on hallintosäännön 2. luvussa mainitut toimielimet. Lisäksi hallintosäännön 14 §:n mukaan kaupungissa on nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto, vammaisneuvosto ja maahanmuuttajaneuvosto. Kaupunginhallitus voi asettaa myös muita vaikuttamistoimielimiä.

Kaupunginhallitus päättää vaikuttamistoimielinten kokoonpanosta, asettamisesta ja toimintaedellytyksistä. Vaikuttamistoimielimen jäsenet eivät ole kunnan luottamushenkilöitä,​ eikä jäsenten kelpoisuudesta säädetä laissa.

Uuden vaikuttamistoimielimen perustaminen kuuluu kaupunginhallituksen toimivaltaan. Mielenterveys- ja päihdeneuvoston perustamisesta päätetään erillisellä päätöksellä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Valmistelu mielenterveys- ja päihdeneuvoston perustamiseksi vuodeksi 2022 aloitetaan.

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Aila Dündar-​Järvisen valtuustoaloite, siihen annettu sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto ja päätetyt toimenpiteet merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Palvelujohtaja Maritta Närhi, puh. 050 320 6325, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Aila Dündar-​Järvisen valtuustoaloite, siihen annettu sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto ja päätetyt toimenpiteet merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Aila Dündar-Järvinen, Maritta Närhi, Taru Kuosmanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)