Kaupunginvaltuusto, kokous 25.10.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 171 Muutokset vuoden 2021 talousarvioon 

TRE:809/02.02.01/2020

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Männikkö Jukka, Talousjohtaja, Jukka.Mannikko@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2021 talousarvion 16.11.2020. Talousarviossa kaupungin yhdistelty tilikauden tulos on 16,9 milj. euroa alijäämäinen ja investointien rahavirta –194,022 milj. euroa. Kaupunginvaltuusto päätti 22.2.2021 ja 14.6.2021 talousarviomuutoksista, joiden jälkeen tilikauden tulos on 16,3 milj. euroa alijäämäinen ja investointien rahavirta on –217,0 milj. euroa.

Elokuun toiminnan ja talouden katsauksen perusteella on talousarvioon perusteltua esittää eräitä muutoksia talousarvioon.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarvioon ehdotetaan lisättäväksi 15,0 milj. euroa hoitotarvikekustannusten, koronatestaukseen liittyvien laboratoriopalvelujen, lastensuojelun sijaishuollon, vammaispalvelujen, päihde- ja mielenterveyspalveluiden sekä ikäihmisten asumispalvelujen ylitysten vuoksi. Sivistys- ja kulttuurilautakunnan talousarvioon ehdotetaan lisättäväksi 2,0 milj. euroa varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen lakimuutosten ja koronapandemian aiheuttamiin lisäkustannuksiin sekä perusopetuksen muissa kunnissa koulua käyvien tamperelaisten kustannuksiin.

Konsernihallinnon yhteisiin eriin esitetään 1,656 milj. euroa Tredun rahoitusta. Elinvoima- ja osaamislautakunnalle esitetään 1,033 milj. euron lisärahoitusta lukion oppilasmäärän kasvun ja skeittilinjan aloittamisen vuoksi sekä av-alan tuotantokustannuksiin.

Konsernihallinnon suhdetoiminnasta ja markkinoinnista esitetään siirrettäväksi 0,15 milj. euroa elinvoima- ja osaamislautakunnalle av-alan tuotantokustannuksiin.

Kunnallisverotuloarviota esitetään nostettavaksi 19,1 milj. eurolla ja yhteisöverotuloja 24,2 milj. eurolla. Kiinteistöverotuloja esitetään pienennettävän 1,0 milj. eurolla. Opetus- ja kulttuuritoimen valtionosuuksia esitetään lisättäväksi 5,724 milj. eurolla Tredun kustannuksiin ja lukion oppilasmäärän kasvun vuoksi. Pitkäaikaista lainojen nostovaltuutta esitetään pienennettäväksi 15,0 milj. eurolla.

Esitykset heikentävät toimintakatetta 19,539 milj. eurolla. Muutokset parantavat tilikauden tulosta 28,485 milj. eurolla.  Muutosten jälkeen talousarvion tilikauden tulos on 12,175 milj. euroa ylijäämäinen ja investointien rahavirta on –216,986 milj. euroa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Vuoden 2021 talousarvioon tehdään liitteessä esitetyt muutokset. Muutosten jälkeen tilikauden tulos talousarviossa on 12,175 milj. euroa ylijäämäinen ja investointien rahavirta –216,986 milj. euroa.

Päätös

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Vuoden 2021 talousarvioon tehdään liitteessä esitetyt muutokset. Muutosten jälkeen tilikauden tulos talousarviossa on 12,175 milj. euroa ylijäämäinen ja investointien rahavirta –216,986 milj. euroa.

Kaupunginhallitus hyväksyi päätösesityksen siten muutettuna, että sivistys- ja kulttuurilautakunnalle lisätään liikuntapalveluiden investointimäärärahaa 140 000 euroa. Summalla pyritään turvaamaan mm. Hiedanrannan skeittausolosuhteiden kehittäminen ja skeittilukion toiminnan aloittaminen suunnitellusti.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle, strategiajohtaja Reija Linnamaalle, johtaja Taru Kuosmaselle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Teppo Rantaselle, johtaja Lauri Savisaarelle sekä liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Mikko Aaltonen poistui kokouksesta.

Keskustelun kuluessa puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen teki seuraavan muutosehdotuksen:

"Kaupunginhallitus hyväksyy päätösesityksen siten muutettuna, että sivistys- ja kulttuurilautakunnalle lisätään liikuntapalveluiden investointimäärärahaa 140 000 euroa. Summalla pyritään turvaamaan mm. Hiedanrannan skeittausolosuhteiden kehittäminen ja skeittilukion toiminnan aloittaminen suunnitellusti.”

Puheenjohtaja tiedusteli ehdotuksensa saamaa kannatusta ja totesi sen tulleen hyväksytyksi yksimielisesti.

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Vuoden 2021 talousarvioon tehdään liitteessä esitetyt muutokset. Muutosten jälkeen tilikauden tulos talousarviossa on 12,175 milj. euroa ylijäämäinen ja investointien rahavirta –216,986 milj. euroa.

Kaupunginhallitus hyväksyi päätösesityksen siten muutettuna, että sivistys- ja kulttuurilautakunnalle lisätään liikuntapalveluiden investointimäärärahaa 140 000 euroa. Summalla pyritään turvaamaan mm. Hiedanrannan skeittausolosuhteiden kehittäminen ja skeittilukion toiminnan aloittaminen suunnitellusti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Arto Vuojolainen, Taru Kuosmanen, Teppo Rantanen, Lauri Savisaari, Outi Kallioinen, Matti Hännikäinen, Vesa-Matti Kangas, Pauliina Laisi,  Anniina Ylä-Mattila

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

 Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

 Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa  (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa muutosta hakea myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.