Kaupunginvaltuusto, kokous 25.10.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 169 Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 8/2021 

TRE:2596/02.02.01/2021

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Männikkö Jukka, Talousjohtaja, Jukka.Mannikko@tampere.fi
Linnamaa Reija, Strategiajohtaja, Reija.Linnamaa@tampere.fi

Perustelut

Kaupungin tammi-elokuun toteuman perusteella laadittu tulosennuste on 13,2 milj. euroa ylijäämäinen, mikä on 31,2 milj. euroa vuosisuunnitelmaa parempi.

Toimintakatteen ennustetaan toteutuvan 23,4 milj. euroa budjetoitua heikompana ja toimintakate on kasvamassa 5,4 prosentilla vuodesta 2020. Sosiaali- ja terveydenhuollon talousarvion ennustetaan ylittyvän 30,9 milj. eurolla. Tilinpäätösennusteessa koronakustannuksia arvioidaan kertyvän 28,9 milj. euroa ja valtionavustuksia arvioidaan saatavan 12,6 milj. euroa. Korona-avustusten tarkemmat kriteerit ja kohdentuminen vuosille 2021-2022 on vielä epäselvä. Suurimmat ylitykset aiheutuvat lastensuojelussa ja vammaispalveluissa. Muillakin toimielimillä kuin sosiaali- ja terveyslautakunnalla on ongelmia pysyä talousarviossa. Joukkoliikennelautakunnan talousarvio on ylittymässä 8,0 milj. eurolla ja sivistys- ja kulttuurilautakunnan 5,7 milj. eurolla erityisesti koronapandemian aiheuttamien tulomenetysten vuoksi.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan toimintakate on toteutumassa 19 milj. euroa vuosisuunnitelmaa parempana pääosin hyvin toteutuneiden pysyvien vastaavien myyntivoittojen vuoksi. Pysyvien vastaavien myyntivoittoja on kertymässä 63,1 milj. euroa. Suurimmat myyntivoitot ovat sote-kiinteistöjen 30 milj. euroa, Tammelan stadionin tonttien 15 milj. euroa, Teivon tonttien 6,4 milj. euroa sekä Ranta-Tampellan 4,7 milj. euron viimeinen erä.

Verorahoitus on kasvamassa kokonaisuutena 30,5 milj. eurolla (2,1 %) vuodesta 2020, vaikka valtionosuuksia on kertymässä 35 milj. euroa viime vuotta vähemmän erityisesti koronaviruspandemian korvausten merkittävän pieneneminen vuoksi. Verotuloja on kertymässä noin 66 milj. euroa (6,3 %) viime vuotta enemmän. Erittäin hyvä kehitys perustuu sekä työllisyyden paranemiseen että koronapandemian vuoksi tilapäisesti korotetun yhteisövero-osuuteen.

Ulkoisia nettoinvestointeja on toteutumassa 256,7 milj. euroa, mikä alittaa vuosisuunnitelman 35,0 milj. eurolla. Poikkeaman syynä on erityisesti talonrakennushankkeiden lykkääntyminen. On hyvin todennäköistä, että investoinnit toteutuvat arvioitua pienempänä. Pysyvien vastaavien luovutustuloja arvioidaan saatavan 99,2 milj. euroa, mikä ylittää vuosisuunnitelman 22,7 milj. eurolla.

Kaupungin lainakanta on kasvamassa 51,4 milj. eurolla 966,1 milj. euroon. Asukaskohtaiseksi lainamääräksi vuoden lopussa ennustetaan 3 959 euroa.

Kaupunkikonsernin tulosennuste on 51,4 milj. euroa positiivinen (2020: 101,5 milj. euroa). Konsernin investointiennuste on 504,7 milj. euroa (2020: 444,4 milj. euroa) ja lainakantaennuste 2 255,7 milj. euroa eli 9 245 euroa / asukas (2020: 2 153,7 milj. euroa, 8 936 euroa / asukas).

Toiminnan ja talouden katsauksessa raportoidaan myös talousarvion toiminnan tavoitteiden (pl. tytäryhteisöjen tavoitteet) etenemisestä tammi-elokuun aikana ja esitetään arvio niiden toteutumisesta vuoden loppuun mennessä. Vuoden 2021 toiminnan tavoitteiden valmistelussa on huomioitu koronapandemia ja sen vaikutuksia kaupungin toimintaan ja kuntalaisiin.

Valtaosan toiminnan tavoitteista arvioidaan toteutuvan suunnitellusti, jäävän toteutumatta tai niiden toteutumista ei voida vielä tässä vaiheessa vuotta arvioida. Kaupunkitasoisista sekä lautakunnille ja kehitysohjelmille asetetuista tavoitteista 23 prosentin arvioidaan jäävän toteutumatta. Koronapandemialla on ollut vaikutuksensa tavoitteiden toteumiin. Toteutumatta arvioidaan jäävän muun muassa tavoitteet koskien kulttuuri- ja matkailukohteiden kävijämääriä sekä joukkoliikenteen matkustajamääriä. Lisäksi mm. työllistymistä edistävän palvelun perusteella työmarkkinatukea saavien henkilöiden määrää, rakennuslupaprosessin kestoa sekä hiilidioksidipäästöjen vähentymistä (-40 % vuoden 1990 tasosta) koskevien tavoitteiden arvioidaan jäävän toteutumatta. Tampereen tavoite vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi valituksi tulemisesta ei toteutunut.

Vuoden 2020 talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuusto hyväksyi talouden pitämiseksi tasapainossa 10 kohdan toimenpideohjelman, jonka toteutumisesta raportoidaan vuoden 2021 aikana kolme kertaa toiminnan ja talouden katsausten ja vuoden 2021 tilinpäätöksen yhteydessä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 8/2021 merkitään tiedoksi.

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 8/2021 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle, strategiajohtaja Reija Linnamaalle, johtaja Taru Kuosmaselle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Teppo Rantaselle, johtaja Lauri Savisaarelle sekä liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja
  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539 ja strategiajohtaja Reija Linnamaa, puh. 040 572 9610, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 8/2021 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Hanna Jääskeläinen, Reija Linnamaa, ko-pa-li (konsernihallinto, palvelualueet, liikelaitokset)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)