Kaupunginhallitus, kokous 11.10.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 469 Muutokset vuoden 2021 talousarvioon 

TRE:809/02.02.01/2020

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2021 talousarvion 16.11.2020. Talousarviossa kaupungin yhdistelty tilikauden tulos on 16,9 milj. euroa alijäämäinen ja investointien rahavirta –194,022 milj. euroa. Kaupunginvaltuusto päätti 22.2.2021 ja 14.6.2021 talousarviomuutoksista, joiden jälkeen tilikauden tulos on 16,3 milj. euroa alijäämäinen ja investointien rahavirta on –217,0 milj. euroa.

Elokuun toiminnan ja talouden katsauksen perusteella on talousarvioon perusteltua esittää eräitä muutoksia talousarvioon.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarvioon ehdotetaan lisättäväksi 15,0 milj. euroa hoitotarvikekustannusten, koronatestaukseen liittyvien laboratoriopalvelujen, lastensuojelun sijaishuollon, vammaispalvelujen, päihde- ja mielenterveyspalveluiden sekä ikäihmisten asumispalvelujen ylitysten vuoksi. Sivistys- ja kulttuurilautakunnan talousarvioon ehdotetaan lisättäväksi 2,0 milj. euroa varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen lakimuutosten ja koronapandemian aiheuttamiin lisäkustannuksiin sekä perusopetuksen muissa kunnissa koulua käyvien tamperelaisten kustannuksiin.

Konsernihallinnon yhteisiin eriin esitetään 1,656 milj. euroa Tredun rahoitusta. Elinvoima- ja osaamislautakunnalle esitetään 1,033 milj. euron lisärahoitusta lukion oppilasmäärän kasvun ja skeittilinjan aloittamisen vuoksi sekä av-alan tuotantokustannuksiin.

Konsernihallinnon suhdetoiminnasta ja markkinoinnista esitetään siirrettäväksi 0,15 milj. euroa elinvoima- ja osaamislautakunnalle av-alan tuotantokustannuksiin.

Kunnallisverotuloarviota esitetään nostettavaksi 19,1 milj. eurolla ja yhteisöverotuloja 24,2 milj. eurolla. Kiinteistöverotuloja esitetään pienennettävän 1,0 milj. eurolla. Opetus- ja kulttuuritoimen valtionosuuksia esitetään lisättäväksi 5,724 milj. eurolla Tredun kustannuksiin ja lukion oppilasmäärän kasvun vuoksi. Pitkäaikaista lainojen nostovaltuutta esitetään pienennettäväksi 15,0 milj. eurolla.

Esitykset heikentävät toimintakatetta 19,539 milj. eurolla. Muutokset parantavat tilikauden tulosta 28,485 milj. eurolla.  Muutosten jälkeen talousarvion tilikauden tulos on 12,175 milj. euroa ylijäämäinen ja investointien rahavirta on –216,986 milj. euroa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Vuoden 2021 talousarvioon tehdään liitteessä esitetyt muutokset. Muutosten jälkeen tilikauden tulos talousarviossa on 12,175 milj. euroa ylijäämäinen ja investointien rahavirta –216,986 milj. euroa.

Päätös

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Vuoden 2021 talousarvioon tehdään liitteessä esitetyt muutokset. Muutosten jälkeen tilikauden tulos talousarviossa on 12,175 milj. euroa ylijäämäinen ja investointien rahavirta –216,986 milj. euroa.

Kaupunginhallitus hyväksyi päätösesityksen siten muutettuna, että sivistys- ja kulttuurilautakunnalle lisätään liikuntapalveluiden investointimäärärahaa 140 000 euroa. Summalla pyritään turvaamaan mm. Hiedanrannan skeittausolosuhteiden kehittäminen ja skeittilukion toiminnan aloittaminen suunnitellusti.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle, strategiajohtaja Reija Linnamaalle, johtaja Taru Kuosmaselle, johtaja Mikko Nurmiselle, johtaja Teppo Rantaselle, johtaja Lauri Savisaarelle sekä liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Mikko Aaltonen poistui kokouksesta.

Keskustelun kuluessa puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen teki seuraavan muutosehdotuksen:

"Kaupunginhallitus hyväksyy päätösesityksen siten muutettuna, että sivistys- ja kulttuurilautakunnalle lisätään liikuntapalveluiden investointimäärärahaa 140 000 euroa. Summalla pyritään turvaamaan mm. Hiedanrannan skeittausolosuhteiden kehittäminen ja skeittilukion toiminnan aloittaminen suunnitellusti.”

Puheenjohtaja tiedusteli ehdotuksensa saamaa kannatusta ja totesi sen tulleen hyväksytyksi yksimielisesti.

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Arto Vuojolainen, Taru Kuosmanen, Teppo Rantanen, Lauri Savisaari, Outi Kallioinen, Matti Hännikäinen, Vesa-Matti Kangas, Pauliina Laisi,  Anniina Ylä-Mattila

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)