Kaupunginhallitus, kokous 11.10.2021

§ 474 Oikaisuvaatimus maahanmuuttajaneuvoston asettamisesta toimikaudeksi 2021 - 2023 

TRE:2712/00.01.05/2021

Valmistelija

  • Varonen Jukka, Hallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kansainvälisen osaamisen palveluiden johtaja Mari Taverne, puh. 040 801 2686 ja palvelupäällikkö Jukka Tapiola, puh. 040 531 4434, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on 6.9.2021 § 402 päättänyt maahanmuuttajaneuvoston asettamisesta. Päätöksestä on tehty 16.9.2021 oikaisuvaatimus.

Maahanmuuttajaneuvoston jäsenvalinnassa tuli ottaa huomioon ehdokkaiden edustama kieliryhmä ja kulttuuritausta, jotta mahdollisimman moni kieliryhmä Tampereella tulisi edustetuksi. Tämän lisäksi valinnassa tavoiteltiin mahdollisimman tasaista sukupuolijakaumaa ja neuvostoon valittiin 7 miestä ja 5 naista, mikä täyttää myös tasa-arvolain vaatimuksen. Lisäksi valinnassa huomioitiin ehdokkaiden järjestötausta ja yhteiskunnallinen aktiivisuus sekä suomen kielen taito. Myös puolueryhmien ehdokkaille varattiin 3 varsinaista jäsenyyttä ja 3 varajäsenyyttä.

Arabiankielisiä hakijoita oli useita sekä mies-, että naishakijoina. Arabiankielisiä valittiin jäseneksi puheenjohtajan (mies) lisäksi 1 henkilö (nainen). Valituilla oli taustallaan pitkä ja monipuolinen kokemus maahanmuuttajatyöstä ja edustivat maahanmuuttajataustaisten yhdistyksiä. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei hakemuksessaan Maahanmuuttajaneuvoston jäseneksi tuonut esiin aktiivisuuttaan Syyrialaisten yhdistyksessä, mistä johtuen tätä seikkaa ei valintatilanteessa pystytty huomioimaan. Sen sijaan hänen taustansa ja osaamisensa maahanmuuttajatyön parissa tuli hakemuksessa hyvin esiin ja se huomioitiin siten, että hänet valittiin varajäseneksi neuvostoon.

Oikaisuvaatimuksen tehnyt pyysi tietoa perusteista, miksi samoja henkilöitä on valittu uudelleen maahanmuuttajaneuvoston jäseniksi. Tämä johtuu siitä, että joistakin kieli- ja kulttuuriryhmistä ehdokkaina oli vain yksi henkilö, joka myös on ollut neuvoston jäsen edellisellä kaudella. Uuden neuvoston kokoonpanossa on 7 uutta jäsentä ja 10 uutta varajäsentä, joten neuvoston jäsenten vaihtuminen on ollut merkittävää edelliseen kauteen verrattuna.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Oikaisuvaatimus hylätään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Lausunnot

Lakimies Riikka Viitaniemi:

Oikaisuvaatimus voidaan tehdä joko laillisuus-​ tai tarkoituksenmukaisuusperusteella. Laillisuusperuste on olemassa,​ jos päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä tai on muuten lainvastainen.

Kaupunginhallituksen päätös ei ole ollut lain vastainen eikä sitä ole syytä muuttaa myöskään tarkoituksenmukaisuusperusteella. Oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä, Mari Taverne

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa muutosta hakea se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta myös se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen, kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen sekä kuntien yhteisen toimielimen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Hallinto-oikeus ei ota tutkittavakseen yksityisoikeudellista asiaa koskevaa valitusperustetta, jonka osalta toimivalta on käräjäoikeudella.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.