Kaupunginhallitus, kokous 1.11.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 509 Hyvinvointialueen valmistelun tilannekatsaus (kehittämiskokousasia) 

TRE:7357/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Projektijohtaja, suunnittelujohtaja Tarja Puskala, puh. 050 595 1079, etunimi.sukunimi@tampere.fi ja muutosjohtaja (sote) Jaakko Herrala, puh. 050 329 7166, etunimi.sukunimi@pirha.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialue aloitti toimintansa 1.7.2021. Väliaikainen toimielin (Vate) vastaa toimeenpanosta aluevaltuuston aloitukseen saakka. Aluevaalit järjestetään 23.1.2022 ja aluevaltuustojen toimikausi käynnistyy maaliskuussa 2022. Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä 1.1.2023 alkaen. Uudistuksessa kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon (Sote) sekä pelastustoimen (Pela) henkilöstö, irtain omaisuus, sopimukset ja vastuut siirtyvät hyvinvointialueelle. Myös opiskeluhuollon psykologit ja kuraattorit siirtyvät hyvinvointialueelle. Tukipalvelutehtävissä työskentelevät siirtyvät, jos heidän tosiasiallisista työtehtävistä vähintään puolet on kunnan sosiaali- tai terveydenhuollon tai pelastustoimen tukitehtäviä. Lisäksi kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen käytössä olevat tilat siirtyvät hyvinvointialueen hallintaan 1.1.2023.

Pirkanmaan hyvinvointialue perustettiin hallinnollisesti heinäkuun 2021 aikana. Sen jälkeen on valmisteltu toimeenpanosuunnitelmat. Toimeenpano on jaettu viiden jaoston tehtäväksi, jotka ovat sote-palvelut, pelastustoimi, hallinto ja järjestäminen, yhdyspinnat ja tieto sekä viestintätekniikka (ICMT). Muutoshankekokonaisuudessa on noin kahdeksankymmentä työpakettia, joiden valmisteluvastuu on jaostoilla. Toimeenpanon rekrytoinnit on toteutettu syyskuun aikana. Ensimmäisessä vaiheessa on kuntia ohjeistettu voimaanpanolain mukaisista kuntia velvoittavista tehtävistä. Helmikuun loppuun 2022 saakka työ keskittyy luovuttavien organisaatioiden tietojen keruuseen, jotka ovat pohjana kuntien antamiin selvityksiin. Valmistelua tehdään yhteistyössä luovuttavien organisaatioiden kanssa. Merkittävänä Tampereen kaupunkia koskevana osana on pelastustoimen siirto hyvinvointialueen toiminnaksi. Muutoshanke tulee edellyttämään myös merkittäviä muutoksia tietojärjestelmiin.

Tampereen kaupunki on projektoinut Sote- ja Pela-uudistuksen siirtokokonaisuuden Sote-siirto ja toiminnan jatkuvuus –projektiksi, joka toteutetaan ajalla 20.9.2021 - 31.1.2023. Projektin tavoitteena on koordinoida sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen sujuva luovutus hyvinvointialueelle huolehtien toiminnan jatkuvuuden turvaamisesta kaupungin kokonaisedun näkökulmasta. Projektin tavoitteena on koordinoida kaupungin ja hyvinvointialueen yhdyspinnoille siirtyviä tehtäviä sekä luoda kokonais- ja tilannekuvaa uudistuksesta ja sen vaikutuksista. Projekti tuottaa syötteitä tulevaisuuden Tampereen kehittämiseen, jota tehdään strategian ja sen toimeenpanon kautta. Muiden mahdollisten toimenpiteiden tarve arvioidaan vuoden 2022 aikana.

Projektissa on yhteensä seitsemän osaprojektia: henkilöstön, sopimusten ja vastuiden, omaisuuden ja talouden, ICMT:n, tilahallinnan sekä tietoaineistojen siirtoja valmistelevat osaprojektit sekä yhdyspintojen koordinaation osaprojekti. Onnistumisen tärkeimmiksi kriteereiksi on tunnistettu riittävät valmisteluresurssit ja työhyvinvoinnin ylläpitäminen, säännöllinen ja avoin viestintä, kokonaisuuden hallinta ja koordinaatio sekä yhteistyö Pirkanmaan hyvinvointialuevalmistelun kanssa. Projektin toteutus on jaettu kolmeen vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa selvitetään siirtyvät sopimukset ja omaisuus, laaditaan sisäiset selvitykset Soten ja Pelan tehtäviin liittyvistä tukitehtävistä sekä koordinoidaan vastaukset hyvinvointialueen tietopyyntöihin. Vaihe alkoi syyskuussa 2021 ja valmistuu helmi-maaliskuussa 2022. Toisessa vaiheessa täydennetään selvitystä ja käydään neuvottelut hyvinvointialueen kanssa luovutuksen yksityiskohdista sekä tuotetaan tietoa kaupungin vuoden 2023 talousarvioprosessiin. Toinen vaihe valmistuu elo-syyskuussa 2022. Kolmas vaihe sisältää siirtojen ja liikkeenluovutuksen loppuun saattamisen sekä tarvittavat hallinnolliset ja kirjanpidolliset toimet kaupungin puolella. Yhdyspintojen koordinaation tehtäviä, tilannekuvan ylläpitoa ja uudistuksen vaikutusten arviointia tehdään koko projektin ajan.

Jatkuvan yhteistoimintamenettelyn periaatteen mukaiset neuvottelut käynnistyivät elokuussa kaupungin yhteistoimintaryhmässä ja tietojen luovutukseen liittyvät yhteistoimintaneuvottelut käynnistyivät 22.9.2021. Jatkuvan yhteistoiminnan periaatteella tarkoitetaan, että hyvinvointialueen ajankohtaisia asioita käsitellään säännöllisesti kaupungin yhteistoimintaryhmässä. Varsinaiset liikkeen luovutukseen liittyvät yhteistoimintaneuvottelut käydään vasta vuonna 2022. Virallisen yhteistoiminnan lisäksi henkilöstöä informoidaan muutoksista pitkin matkaa esimies- ja henkilöstöinfoissa sekä työyhteisökokouksissa.

Uudistuksen voimaanpanolain (616/2021) 26 § mukaan kunnan on annettava 28.2.2022 mennessä selvitys siirtyvästä omaisuudesta, sopimuksista ja vastuista sekä Soten ja Pelan käytössä olevista toimitiloista. Selvityksen yhteydessä annetaan lisäksi arvio siirtyvän henkilöstön määrästä ja palkkakuluista sekä lomapalkkavelasta. Kaupunki on arvioinut selvityksen juridista luonnetta. Kyseessä on virallinen päätös, josta seuraa palvelujen ja toiminnan siirtotoimenpiteet niin, että 1.1.2023 järjestämisvastuu vaihtuu hyvinvointialueelle. Selvitys tuodaan kaupunginhallituksen ja valtuuston käsittelyyn helmikuussa 2022.

Sote- ja Pela-uudistus vaikuttaa merkittävästi kuntien toimintaan ja talouteen. Se vaikuttaa mm. kuntien tehtäviin ja niitä koskevaan rahoitukseen, verotusoikeuteen ja valtionosuusjärjestelmään. Pitkällä aikavälillä oleellinen kuntavaikutus on, että väestön ikääntymiseen ja sairastavuuteen liittyvät kustannukset ja niistä seuraavat kuntatalouteen kohdistuvat riskit siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle. Kaupungin ja hyvinvointialueen tehtävänjaossa on keskeistä uuden yhdyspinnan toimivuus. Vaten yhdyspintajaoston tehtävänä on suunnitella yhdyspintatyö osana Pirkanmaan sote-uudistusta, tunnistaa kriittiset yhdyspintakokonaisuudet ja keskeiset prosessit sekä määritellä ja mallintaa hyvinvointialueen ja kuntien välinen kriittinen yhdyspintatoiminta. Tampereen projektissa Yhteinen tekeminen yhdyspinnoilla -osaprojektin tehtävänä on koordinoida Tampereen kaupungin näkökulmasta uudelle yhdyspinnalle siirtyviä ja syntyviä tehtäviä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Hyvinvointialueen valmistelun tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Taru Kuosmaselle, muutosjohtaja (sote) Jaakko Herralalle sekä suunnittelujohtaja Tarja Puskalalle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Johanna Loukaskorpi, Arttu Vuori ja Aleksi Jäntti poistuivat kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Tarja Puskala, Jaakko Herrala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)