Kaupunginhallitus, kokous 1.11.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 507 Omistajaohjauksen ajankohtaiskatsaus (kehittämiskokousasia) 

TRE:7356/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallituksen konsernijaosto vastaa omistajaohjauksen täytäntöönpanosta ja konsernivalvonnasta tytäryhtiöiden ja liikelaitosten osalta. Jaosto kokoontuu yleensä kerran kuukaudessa. Tämä tiivis katsaus on laadittu kaupunginhallituksen kehittämiskokouksen käyttöön yleiskuvan saamiseksi omistajaohjauksen ajankohtaisista tapahtumista ja tekemisistä. Liitteeseen on koottu tietoja ja teemoja erityisesti vuoden 2021 keskeisistä asioista yleisellä tasolla sekä yhtiökohtaisesti.

Konsernijaosto on päättänyt yhtiökohtaisista omistajastrategioista,​ joissa linjattiin mitä kultakin omistukselta odotetaan ja mihin suuntaan ja millä toimenpiteillä omistajuutta kehitetään. Omistajaohjaus valmistelee näiden strategioiden mukaisia toimenpiteitä. Omistajan tahtotilan viestiminen konserniyhtiöiden hallituksille on yksi keskeinen omistajaohjauksen tehtävä.

Konsernirakenne on ollut hyvin vakaa viime aikoina. Mainittavin viimeaikainen muutos oli Suomen Hopealinjat Oy:n muuttuminen kaupungin tytäryhtiöksi vuoden 2020 lopulla toteutetun osakeannin myötä. Vuoden 2021 puolella konsernirakenteessa ei ole tapahtunut muutoksia. Omistajaohjaus valmistelee parhaillaan Tampereen Vesi Liikelaitoksen kanssa sen yhtiöittämisselvitystä, joka tulee konsernijaoston käsiteltäväksi vuoden 2022 puolella.

Pandemian vaikutukset konsernin liiketoimintaan ovat olleet kahtiajakautuneet: osaan se ei vaikuttanut lainkaan ja osa kärsi mittavia haittoja. Tapahtumiin, matkailuun ja vapaa-aikaan linkittyvät toiminnat, kuten Tampere-talo Oy, Särkänniemi Oy ja Suomen Hopealinja Oy kärsivät rajoituksista pahoin. Samoin Finnpark Oy:n pysäköintiliiketoiminta hiljeni, kun ihmiset eivät voineet liikkua entiseen malliin.

Kaupungin saamat osinkotulot ovat viime vuosina kehittyneet hyvin. Vuonna 2021 osinkotuloja on kertynyt 24,7 milj. euroa, mikä on käytännössä sama kuin talousarviossa esitetty summa. Kuluneen 5-6 vuoden aikana osinkosumma on kasvanut merkittäväksi ja sillä on jo aitoa vaikutusta kaupungin talouteen.

Konserniraportointia tulee edelleen kehittää. Viime vuosina kehitys on kulkenut yhtiömuotoisen toiminnan laajenemiseen,​ erityisesti kun tukipalvelutoimintoja on yhtiöitetty. Siten vaateet ajantasaisen ja myös konsernitason tulosennusteen käsittävälle raportoinnille on kohonnut. Konserniohjauksen talousyksikkö ja omistajaohjaus sekä Monetra Pirkanmaa Oy kehittävät raportointia.

Uusi valtuusto tulee päättämään seuraavasta kaupunkistrategiasta loppuvuoden aikana. Kun sote-uudistus toteutuu ja hyvinvointialueet muodostuvat, korostuvat kaupungin omistamien konserniyhtiöiden tekemiset ja tavoitteet entistä enemmän. Siten konsernin huomioiminen strategisella tasolla tulee olemaan tärkeätä.

Tarkempaa tietoa omistajaohjauksen ja konserniyhtiöiden ajankohtaisista asioista on liitemateriaalissa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Omistajaohjauksen ajankohtaiskatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja  Arto Vuojolaiselle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Ilmari Nurminen ja Lassi Kaleva saapuivat kokoukseen.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Sami Suojanen, Ville Taivassalo, Sanna Kareinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)